Sport

Marit Bjørgen legger opp

Marit Bjørgen har bestemt seg for å legge opp. Hun bekrefter overfor NRK at det er over.

Marit Bjørgens siste renn som aktiv langrennsløper blir etter planen lørdagens tremil under NM i Alta, skriver NTB.

– Jeg kjenner at jeg ikke har den motivasjonen som trengs for å gi 100 prosent en sesong til. Derfor velger jeg å legge opp, sier Bjørgen til NRK.

Dagbladet var først ute med nyheten, og bare minutter etterpå bekreftet Bjørgen overfor NRK at det er slutt etter denne sesongen.

– Tidene utøver

Sportssjef i Dagsavisen, Reidar Sollie, er overrasket over nyheten.

– Jeg trodde hun skulle ta et år til, ettersom hun også har sagt hun ønsket det, for å få en sesong med Therese Johaug, sier Sollie.

– I det store bildet er det likevel ikke overraskende. Første gang jeg snakket med henne om å legge opp, var etter OL Vancouver i 2010. Dengang ville hun få med seg VM i Oslo først. Det var i 2011, nå er det 2018.

– Det er tidenes største norske idrettsutøver som nå gir seg. Det er spesielt. Enda mer speselt blir det siden dette skjer samme uke som Ole Einar Bjørndalen har annonsert at han gir seg. Det er to søyler i norsk idrett som nå tar tar farvel, sier Reidar Sollie.

Tirsdag fortalte skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen legger opp.

– Vanskelig å finne ord

– Det er vanskelig å finne ord som er dekkende for den enestående karrieren og den betydningen hun har hatt for utviklingen av norsk og internasjonal langrenn, sier skipresident Erik Røste til NTB.

Han omtaler Marit Bjørgen som et formidabelt forbilde.

Nå starter jobben med å overtale Bjørgen til å ta en rolle i norsk skisport.

– Vi kommer til å savne Marit, men håper vi kan ha glede av henne i norsk langrenn i nye roller i framtida. Det er bare å bøye seg i støvet og si tusen takk Marit, sier Røste til NTB.

Åtte OL-gull

Marit Bjørgen er tidenes mestvinnende vinterolympier og langrennsløper.

Under OL i Pyeongchang tok Bjørgen sitt åttende OL-gull og passerte Ole Einar Bjørndalen som den mestvinnende vinterolympieren. Totalt har hun vunnet åtte gull, fire sølv og tre bronsemedaljer.

Marit Bjørgen

* Født: 21. mars 1980 (38 år)

* Idrettsgren: Langrenn

* Klubb: Rognes

* Medaljer, VM: 18 gull, 5 sølv, 3 bronse

* OL: 8 gull, 4 sølv, 3 bronse

* NM: 24 gull

* Verdenscupen: 114 individuelle seirer, fire sammenlagtseirer (2004/05, 2005/06, 2011/12 og 2014/15), totalt 184 pallplasseringer på 303 verdenscuprenn.

* Aktuell: Bekrefter at hun har valgt å legge opp etter NM i Alta.

Mer fra Dagsavisen