Maren Lundby ble verdensmester i hopp

Maren Lundby tok et etterlengtet gull i kvinnenes hoppkonkurranse i VM. Hun revansjerte dermed fjerdeplassen fra forrige verdensmesterskap. Hoppsjef Clas Brede Bråthen drar paralleller til Bjørn Wirkola.

– Maren er komplett. Jeg har ikke sett maken eller opplevd annet. Helt utrolig. Hun er en vinnerskalle så det synger etter, sier landslagssjef Christian Meyer.

– Hun er helt enorm. Hun er Bjørn Wirkola, uttaler Bråthen.

– Døper vi om uttrykket nå til «hoppe etter Lundby»?

– Wirkola begynner å bli så gammel at ham husker ingen, så nå er det den som gjelder, sier hoppsjefen.

Lundby har de to siste sesongene vært den dominerende kvinnehopperen, og onsdag toppet hun det med et populært VM-gull i Seefeld. Hun vant 0,5 poeng foran tyske Katharina Althaus.

24-åringen fra Bøverbru satte som 14-åring først utfor et VM-renn for kvinner i 2009. Hun har deltatt i alle fem VM-konkurransene, og hun hadde fjerdeplass fra Lahti for to år siden som beste resultat. Også den gang ledet hun etter en omgang. Forskjellen fra 2017 var at den regjerende OL-vinneren har fått mye mer selvtillit i hoppingen sin og har sittet alene på toppen en rekke ganger.

Lundby hoppet 106,5 meter i 1. omgang og ledet med 1,6 poeng. Hun landet på 104,5 meter i finalen og var til slutt et halvt stilpoeng foran.

– Det er det desidert verste jeg har vært med på i hele mitt liv. Jeg var helt sikker på at nå kom jeg til å dø. Det er den beste legesjekken du kan gjøre. Hvis hjertet ikke stopper nå, så er det i orden, sa hoppsjef Bråthen.

Althaus fikk opp 108 meter og tangering av bakkerekorden til Lundby fra dagen før. I finalen landet hun på 107 meter med gode stilkarakterer. Hun fikk 259,1 poeng.

Bronsen gikk til det østerrikske hjemmehåpet Daniela Iraschko-Stolz. Hun var nummer åtte med 101 meter etter 1. omgang med slo til 105,5 meter i finalen, og avanserte fem plasser.

Anna Odine Strøm var nest best av de norske med sin 7.-plass med 102 meter i 1. omgang. I finalen landet hun på 99,5 meter. Med det falt Alta-hopperen tilbake to plasseringer.

Silje Opseth fikk opp 97 og 98,5 meter. Det var to hopp på det jevne, og hun avanserte fra 13.- til 9.-.plass.

Ingebjørg Bråten overrasket de fleste med solid hopping i lagkonkurransen tirsdag. I det individuelle rennet landet hun på pene 96 meter i 1. omgang. Dermed klarte hun å kvalifisere seg til finaleomgangen på 19.-plass. I finalen var hun nok litt for ivrig på hoppkanten, og med 94 meter fikk hun 202,4 poeng som holdt til 25.-plass.

I verdenscupen har hun kun vært i to finaler tidligere. Det var under verdenscupåpningen i Lysgårdsbakken. I storbakken slo hun også Maren Lundby og ble nummer 17.