Sport

Manglerud Star og Narvik: Et unikt vennskap

Glem Storhamar, Stavanger og VIF. For Narvik er det kampene mot MS som henger høyest.

Bilde 1 av 3

– Da vi skjønte at vi kom til å rykke opp fra 1. divisjon sto vi og sa: «Nå blir det tur til Manglerud». Det var ingen tvil om hvor vi skulle dra da vi planla årets supportertur, sier Narvik-supporter Stian Pedersen til Dagsavisen før lagenes første møte denne sesongen.

– Vi får jo ikke sett like mange kamper som de «nede i gryta», så det blir ofte med en stor, organisert tur. Årets tur blir kampen borte mot Manglerud i mars, legger han til.

Det er en spesiell historie. Nyopprykka lag pleier nemlig ikke å Manglerud Star lengst frem i hjernebarken når opprykket sikres, men for nordlendingene var det nettopp det.

– De fleste ser fram mot å møte Storhamar, Oilers og Vålerenga. Litt spesielt dette med MS?

– Ja, det er jo surrealistisk å få besøk av Stavanger og Storhamar her, men det er spesielt med MS. I hvert fall for oss supportere, svarer Pedersen.

Tilbake til 2012

Så hva er bakrunnen for dette vennskapet mellom disse to supportergruppene?

Vi må tilbake til 2012 for å finne de første svarene på dette unike vennskapet mellom de to klubbene som ligger over 1000 kilometer fra hverandre.

I 2012 spilte Narvik sin første sesong i norsk ishockey, og i 1. divisjon den gang hadde de et opprykksjagende lag fra hovedstaden som motstander. MS skulle opp og hente tre poeng mot et lag de knapt hadde hørt om, men skulle få seg et realt sjokk, både på og utenfor isen denne oktoberkvelden.

Narvik vant nemlig kampen 3-1, og selv om kampen aldri har blitt glemt i nord, så er det en ting supportere fra begge leirer husker bedre enn resultatet. Det var menneskene de møtte.

– Det var da Narvik vant 3-1 her at vi fikk et forhold til den gjengen som var her. Vi fikk god kontakt, og mange har holdt kontakt på privaten siden den gang, sier Pedersen.

De første bortesupporterne

Han trekker frem blant annet Glenn Solberg Bukkvoll, som har vært en svoren MS-supporter i mange år. Han husker også det første møtet med Narvik godt.

– De er superfantastiske mennesker. Åpne og imøtekommende. Hva skal man si for noe a? Du tror man hadde kjent hverandre hele livet, uten å ha møtt hverandre før, sier Bukkvoll til Dagsavisen.

I 2012 hadde Narvik aldri tidligere hatt bortesupportere i hallen. I hvert fall ikke samlet som den gjengen på nærmere 30 som hadde tatt turen fra Oslo den gang.

– Jeg måtte bort i hallen for å vise dem hvordan de skulle håndtere bortesupportere. Vi fikk en inngjerding med navnet «Hønsegården», mimrer Bukkvoll med en latter.

– Det er noe som er litt kult. Vi har skrevet oss inn i historiebøkene der oppe som den første supportergjengen som var der oppe. Det er kult å ha med seg i bagasjen, legger han til.

– Hadde dere snakka med supporterne til Narvik på forhånd?

– Nei, det kan jeg ikke huske at vi gjorde. Vi gikk bort og prata med dem, og så ble det noen øl, og så tok det helt av. Bokstavelig talt, ler MS-supporteren.

– Vi er jo greie å snakke med, men disse søringene kan ofte være litt vanskeligere, humrer Narvik-supporter Pedersen.

– Men disse MS-supporterne var annerledes, tilføyer han.

Narvik-supporter Stian Pedersen og MS-supporter Glenn Solberg Bukkvoll sammen i Nordkraft Arena i 2014.

Narvik-suppoert Stian Pedersen til venstre, og MS-supporter Glenn Solberg Bukkvoll til høyre i Nordkraft Arena i 2014. FOTO: Ruben Karlsen

– De er som oss

Pedersen var supporterleder i Narvik helt fram til mai i fjor. Da følte han at han måtte gi seg ettersom han pendlet til Trondheim, og ikke hadde nok tid til å følge opp som sjef for Ørneskriket (Narvik-supporterne).

Han forteller om et møte med ukjente mennesker, som kjapt ble til gode venner.

– Dem er som oss på mange måter. Kamp er kamp, før og etter er vi alle kjempegode venner. Alle MS-supporterne jeg har møtt har et åpent sinn. Man kan prate om alt, og uansett resultat så er vi like gode venner, sier Pedersen, som forteller at han har god kontakt med Glenn i alle år, selv de siste sesongene da lagene ikke har spilt mot hverandre.

Det gode vennskapet kan komme godt med om det skal bli hyggelig når Narvik tar turen i mars. Bortekampen mot MS er nemlig sesongens siste, og de to lagene er begge tippet i bunnsjiktet av tabellen. I øyeblikket ligger Narvik fem poeng foran MS. Kampen i mars kan fort bli avgjørende for hvem som går til sluttspill, og hvem som skal ut i nedrykkskvalik.

– Det er det jeg er redd for. Det kan ende opp med full fest, eller gravøl, eler fifty/fifty, sier Bukkvoll, og fortsetter:

– To poeng til MS, og ett poeng til Narvik, og begge til sluttspill. Da blir det høy sjampanjeføring nede i Oslo by.

– Hvem havner da nederst?

– Stjernen og Grüner til kvalik. Det hadde vært tøffere å si Vålerenga, men vi får vel prøve å være litt seriøse, humrer Bukkvoll.

Ble hekta mot MS

Tilbake til 2012, og det første møtet mellom Narvik og MS.

For Stian Pedersen var det ikke bare nye vennskap som ble startet den dagen. En ekstrem ishockeyinteresse ble også tent dette året.

– Kampen mot MS var den første jeg så live. Siden det har jeg kun gått glipp av en treningskamp her på hjemmebane. Ellers har jeg sett alt, foreller Pedersen.

– Hva hadde skjedd om MS hadde vunnet? Ville den interessen kanskje ikke vært så stor i dag?

– Det vet jeg ikke. Det tør jeg ikke å tenke på. Men det er ikke utelukka at det kunne vært helt annerledes i dag, nei, innrømmer Pedersen, som legger skylda på kjæresten for at han ble ishockeyfrelst.

– Det var kjerringa som dro meg med på den første kampen, så det er kanskje hennes feil at jeg har blitt så hekta, ler han.

Dagen etter var ting tilbake til normalt, og MS fulgte opp 1-3-tapet med å slå Narvik 11-3. Men den kampen er det (nesten) ingen som husker.

I etterkant av kampene i Narvik i 2012 sendte vertene følgende melding til Manglerud Star Ishockey:

«Å ha Manglerud Stars spillere og supportergjeng på besøk i Narvik har vært en stor og positiv opplevelse! For en fin gjeng! Her har dere all grunn til å være stolte!».

MS svarte med følgende:

«Vi takker for hyggelig hilsen, og kan bare gjenta på vegne av både spillere, lagledere og supportere at vi alle hadde en fantastisk helg, selv med tap i første kamp. Det er sjelden man blir møtt med slik gjestfrihet som vi opplevde i Narvik.»

Etter et positivt møte i Narvik valgte nordlendingene å dra til Oslo for å besøke sine nye venner, og få med seg kampen på Manglerud. Sesongen etter gjentok de to supporterklubbene opplegget, og dro til hverandres arenaer for sosialt samvær, og litt ishockey.

Mange historier

De to gjengene har vist hverandre sine byer, invitert på mat, og opplevelser, og rett og slett gjort kampene til noe mer enn bare en kamp.

Men det er spesielt én historie Stian Pedersen mener er viktig å få med fra disse turene.

– På kvelden hadde vi leid en uteplass, og et band som skulle spille. Der må du jo få med at moren til Glenn, Ragnhild, plutselig tok mikrofonen, og sang karaoke. Til Glenns store fortvilelse. Jeg syns jo det var kjempegod underholdning. Spesielt ansiktet til Glenn, gapskratter Pedersen.

Bukkvoll svarer:

– Han syns vel det er moro å ha med bare for å irritere. Jeg husker at Stian kom og sa: «Glenn, Glenn, mor di skal på scena og syng», men hun fikk jo faktisk med seg utestedet på allsang, sier Glenn før han tar en liten pause, og legger til med en forsiktig latter:

– Jeg kjenner at jeg blir så flau.

Galere enn nordlendingene?

Deretter følger han opp med et lite stikk tilbake.

– De er store i ord, liten på jord. Med tanke på at de ikke har turt å svare på utfordringa vi ga dem på hvor mange supportere du får inn i en telefonkiosk. Vi var vel 14 eller 15 eller noe i en kiosk i Narvik, og de lovte at dem skulle gjøre det same. Det har dem enda ikke svart på.

– Har dere utkonkurrert nordlendingene på galskap?

– Ja, det er akkurat det vi har gjort. Det er skuffende til nordlendinger å være, ler Bukkvoll.

Det har åpenbart vært mange turer, og mange minner, og som Bukkvoll sier:

– Jeg kunne gitt deg et helt eget ekstranummer i avisa jeg, Stian kunne hjulpet til så det ble 100 sider.

Møtes igjen

I 2014 rykka Manglerud Star opp til eliteserien, dermed var det en slutt på møtene mellom de to lagene. Men MS-supportere har siden den gang vært på 1. divisjonskamper i Oslo og heiet på Narvik, mot blant annet Grüner, Hasle/Løren og Furuset. De har også hatt med seg et lite blått Narvik-flagg på sine kamper, som har hengt sammen med MS-bannerne.

Narvik har på sin side drømt om at lagene igjen skulle møtes, og aller helst i eliteserien. Det er nå en realitet. I kveld møtes de to lagene på Manglerud.

– Hvor stor forskjell er det at dere nå møtes på det øverste nivået, og ikke på det nest øverste?

– Det er jo selvfølgelig det beste som kunne skjedd. Det er bedre å få revansjen sin i eliteserien enn i 1. divisjon, sier Pedersen, som mener Narvik skal ha de tre poengene.

Siden 3-1-seieren i det første møtet har MS gått seirende ut av samtlige kamper.

Solberg Bukkvoll mener imidlertid at begge lag har noe å revansjere.

– Med tanke på at vi har slått dem i alle kamper bortsett fra den ene så er det de som har noe å revansjere, men det ene tapet smerter ganske godt. Jeg tror vi kan ta å dele den revansjelysten bittelitte grann, sier Bukkvoll, og legger til:

– De skal ikke få lov til å revansjere det her på vår hjemmebane.

Til Narvik i februar

Det er ikke bare Narvik som har planer om en Oslo-tur, i MS-leiren gleder man seg vel så mye til turen de har planlagt nordover i februar. For Bukkvoll blir dette sesongens høydepunkt, uansett.

– Jeg gleder meg ekstremt til første helga i februar, sesongen får bare gå som den vil. Det er kampen der oppe og her nede som er gulroten i år, forteller han.

Bukkvoll kan også fortelle at det nå er flere som har fått kjenne på nordlendingenes gjestfrihet og vennlighet, og er redd for at ørnene fra nord fort kan bli mange supporteres kjæledegge.

– Jeg snakka med noen fra Lillehammer som var oppover nå sist. De har varsla meg om at vi ikke får lov til å ha disse nordlendingene for oss sjøl lenger, ler Bukkvoll.

– Det er jo veldig hyggelig å få høre fra dem, at det jeg «advarte» dem mot virkelig slo an, og at det er flere som sitter med det samme inntrykket som oss. Det er realitet, og det er flere som sier det uavhengig av hverandre. Vi i Green Army har fått godt forhold til mange, men det er noe spesielt med Narvik.

Pucken slippes 18.30 i Manglerud Ishall i kveld.

Mer fra Dagsavisen