Sport

Manglerud Star kjemper mot klokka for å få de nye amerikanerne klare til kveldens kamp

Drew O’Connor (22) og Blake Christensen (25) skulle egentlig vært i gang med sesongen i AHL på dette tidspunktet. I stedet for befinner de seg plutselig i Norge. I kveld kan de kanskje få sin debut i Grünerhallen.

Bilde 1 av 3

– Det har definitivt vært en forandring, men en god en. Folk er vennlige, og man føler seg veldig velkommen. Og så er det godt å få spille hockey igjen, sier Christensen til Dagsavisen da vi besøkte MS-treninga mandag.

Det har blitt jobbet hardt de siste dagene for å få de klare til kveldens kamp mot Grüner. Men fire og en halv time før nedslepp var det fremdeles ikke sikkert om de kommer til spille, eller ikke.

– Jeg håper helt til nedslepp, nå åpner vel ikke USA før om ca en time, skrev lagleder i Manglerud Star, Ove Sundelius til Dagsavisen da klokka dro seg mot 14.00.

Det meste skal være i orden, men de trenger en siste bekreftelse fra USA.

Gode tall

Dersom de ikke får debutert mot Grüner i kveld, blir første mulighet borte mot Frisk Asker på søndag.

Assistenttrener i Manglerud Star, André Lysenstøen, trodde imidlertid at spillerne var klare.

– Har det vært noen usikkerhet rundt det?, skriver han til Dagsavisen.

En kjapp tekstmelding til hovedtrener David Livingston bekreftet at det var litt usikkerhet fremdeles.

– Okey, da fikk jeg vite at det fortsatt er et spørsmål om transferen enda, kom svaret kjapt.

Han gleder seg uansett til å se de to nye amerikanerne, enten det blir i kveld eller på søndag.

– Det er lenge siden de har spilt kamper, og de har ikke spilt seniorkamper før. Samtidig ser man at potensialet deres er veldig stort, sier han til Dagsavisen.

Begge kommer fra spill i Nord-Amerikas toppdivisjon for college-lag (NCAA), og skulle egentlig spilt AHL (nest øverste nivå i nordamerikansk seniorliga). Lysenstøen har referansene som får MS-fansen til å sikle.

– O’Connor scora 21 mål der forrige sesong. Til sammenligning scora Jack Drury 20. Han har nå åtte poeng på 13 kamper for Växsjö i SHL.

Blake Christensen hadde 11 mål og 17 assist på 34 kamper i NCAA forrige sesong.

Det skal med andre ord bli spennende å se hva de to kan utrette.

Like, men ulike

Begge spillerne ser på seg selv som playmaker-typer, men som også kan score mål. MS-trener Dave Livingston og assistent Lysenstøen peker på at O’Connor også har god størrelse, og kan tendere til en power forward.

– Han er allsidig. Han ser litt lang og tynn ut, men har bra fart, gode pasninger og nese for mål, sier Lysenstøen om O’Connor.

På mandagens trening forsøkte Livingston å spille de to i rekke sammen med Joachim Lunde Hermansen.

– Vi har også forsøkt de sammen med Jesper (Öhrvall) også. Vi får se hva vi går for. Jeg har ikke bestemt meg ennå, sa Livingston til Dagsavisen mandag.

Men han tror i hvert fall at han skal sette Christensen som center.

– Hvis ikke stikker han offensivt veldig fort. Jeg tror han må spille center, slik at han blir holdt litt igjen av forpliktelsene den rollen innebærer, ler Livingston.

Dette er hva Christensen selv ser for seg at han kan bidra med:

– Jeg liker å tenke at jeg bidrar med mye energi til laget. Jeg er kjapp, kan finne pasninger og «spill», og så har jeg god kølleteknikk, som jeg kan bruke til å skape ting offensivt, forteller han.

O’Connor håper at de to kan finne tonen kjapt og bidra for MS, spesielt offensivt.

– Jeg tror både jeg og Blake er innstilt på å komme i gang så fort som mulig og bidra.

– Hva slags rolle får du i laget?

– Jeg vet ikke helt. Gjøre som trenerne sier og bidra i begge ender av banen. Men først og fremst bidra offensivt. Jeg liker høy fart, og jeg liker å spille i alle situasjoner.

Saken fortsetter under bildet.

###

Drew O'Connor (i forgrunnen) og Blake Christensen på mandagens trening. Foto: Haakon Thon

Svensken på topp, med TV

Christensen og O’Connor bor sammen, men ikke alene. I samme leilighet finner vi også MS-backen Håkon Nilsen, og svenske Jesper Öhrvall.

– Öhrvall og Håkon bor på toppen. Vi bor nede, sier O’Connor.

– Så dere skjøv svensken opp på loftet?

– Ja, ler O’Connor.

Som gode nordmenn har selvsagt redaksjonen forsåelse for dette, men så legger O'Connor til:

– Men det er han som har TV’en.

Svensken kom altså best fra det likevel.

Godt med lagfølelse igjen

I helgen som var fikk de besøk av noen av lagkameratene i leiligheten, og det virker som at begge to har funnet tonen bra med gutta på laget, til tross for at det har gått veldig fort.

– Det er veldig godt å være i et lag igjen, og få den lagfølelsen. Folka her har vært fantastiske, veldig imøtekommende, skryter O’Connor, som gjerne skulle fått sett litt mer av byen.

– Det har vært bra så langt, men vi har jo vært i karantene så vi har ikke fått sett så mye av byen ennå, men vi tok en kjøretur for å se litt. Virker som en flott by. Med normale tilstander tror jeg Oslo hadde vært en veldig morsom by å være i. Men vi prøver å gjøre det beste ut av det.

Saken fortsetter under bildet.

###

Drew O'Connor, Blake Christensen og Sander Lunde Boroczky. Foto: Haakon Thon

Ukjent liga

Skulle de få slippe til mot Grüner i kveld er det en relativt ukjent motstander som står på motsatt banehalvdel. Ingen av gutta vet spesielt mye om noen av lagene i den norske ligaen.

– Jeg vet ikke mye om noen av lagene i ligaen foreløpig, men ifølge gutta på laget bør vi gjøre det ganske bra mot dem (Grüner). Når det er sagt så kan du ikke ta lett på noen motstander, da vil det ikke gå din vei, så det gjelder å være forberedt og klare, sier Christensen.

Skaper trøbbel

Det har han nok veldig rett i også. MS så ut til å ha full kontroll på Grüner i det første møtet mellom lagene i Manglerudhallen. MS leda 3-0 litt ut i andre periode, men Grüner slo tilbake. Med rundt tre minutter igjen av tredje periode var imidlertid MS foran med to mål igjen (5-3), men Grüner kjempa seg til 5-5, og forlengning. Forrige sesong slo de også MS i én kamp på Dælenenga.

– Jeg vet ikke om det er riktig å kalle det undervurdering egentlig. Vi vet at vi ikke kan ta lett på dem, men likevel havner vi i litt trøbbel mot dem. Men den første kampen denne sesongen må Haugen ta på seg en del av skylda for. Med normalt keeperspill fra han ville vi vunnet den kampen, sier Livingston.

– De ser mye bedre ut i år enn i fjor. Mer struktur og spillerne skjønner mer av hva det handler om. Var skikkelig juniorlag i fjor, nå fremstår dem mye vanskeligere, supplerer Lysenstøen.

Forsvinner trolig i januar

Hvor lenge de to nye amerikanerne blir i Norge er ikke godt å si på nåværende tidspunkt. Slik ting ser ut akkurat nå vil sesongene til O’Connor og Christensen starte i februar. Det betyr at de vil forlate Manglerud i starten av januar, slik at de rekker ti dagers karantene, samt oppkjøringa i andre halvdel av januar.

Dagsavisen har imidlertid fått opplyst at de kan bli værende lenger. Dialogen med klubbene i USA skal gå fortløpende, og dersom ting går veldig bra for dem i Norge, kan de bli lenger. Ting kan også endre seg rundt korona, både i Norge og i USA.

– Det er veldig unormalt. Vanligvis så har man en dato man vet man skal tilbake igjen. Akkurat nå regner man med at sesongen vil starte i februar, og da vil treningsleirene være tidlig i januar, men det kan endre seg når som helst, så jeg kommer til å være her til sesongen vår starter, sier Christensen.

Saken fortsetter under bildet.

###

Blake Christensen. Foto: Haakon Thon

Selv om muligheten for å bli i Norge lenger er der, virker begge gutta klare for å sette i gang sesongen hjemme i USA så fort det lar seg gjøre.

– Ja, så fort de vet når campen er drar jeg tilbake. Det er det jeg har hørt, sier Christensen.

– Når de annonserer datoene for treningsleiren drar vi hjem igjen, men akkurat nå handler det om å nyte tiden her, sier O’Connor.

– Mange vil hit

Hvis så skulle bli tilfelle ønsker klubben å erstatte dem.

– Det vil vi nok. Det er mange gode spillere som vil hit nå, sier styreleder Birger Vestby.

– Hvorfor ikke bare hente flere med en gang, om dere har mulighet?

– Vel, nå har det seg slik at gutta våre har prestert veldig godt så langt denne sesongen. Det er viktig å dyrke det, og bygge videre på det. Det er de som er her som har fått oss dit vi er nå. Det må vi ikke glemme, svarer Vestby.

Vanskelig å argumentere imot. Han har utvilsomt et godt poeng. MS ligger før kveldens kamp mot Grüner på en femteplass. Fem poeng bak Lillehammer på fjerde, og ett poeng foran Stjernen og Sparta.

Grüner ligger på 8. plass. Fire bak Stjernen og Sparta, og ett poeng foran Stavanger. Ned til Narvik på sisteplass er det fire poeng.

Mer fra Dagsavisen