Sport

– Mange sier «han er så Vålerenga» om Fagermo. Det er jeg litt usikker på

Bengt Eriksen venter spent på å se hva Dag-Eilev Fagermo kan gjøre i sitt første år i trenerstolen på Valle. Fotballeksperten peker på en rekke utfordringer som må håndteres.

Tidligere VIF-spiller Eriksen, nå fotballekspert hos Eurosport, er klar på at utfallet av 2020-sesongen er utrolig vanskelig å forutse.

– Treffer du på noen som har et kvalifisert tips, vil jeg si at de bløffer. Finner du en som sier at årets sesong er lett å spå, ville jeg faktisk gått litt unna vedkommende. For ingenting er normalt med dette fotballåret. Alt er rart, sier han til Dagsavisen, og viser til konsekvensene av koronasituasjonen.

16. juni – langt på overtid av opprinnelig plan – blir det omsider sesongstart for Vålerenga. Da står Sarpsborg på motsatt halvdel.

Les også: Ut av den onde spiralen (DA+)

Edruelig vurdering

– Spør du meg om forventninger til laget, er jeg egentlig svar skyldig. For hvordan takler VIF dette, en situasjon de aldri før har hatt? De har jo nesten ikke fått trent samhandling under Fagermo. Jeg er kjempespent på denne sesongen, sier fotballeksperten.

– Hva forventer du av Fagermo i Vålerenga?

– Vi må være edruelige i vurderingen vår etter sesongen, tror jeg. For som sagt er dette en veldig annerledes sesong. Jeg er 55 år og har aldri sett noe lignende. Det må være frustrerende for trenerne. Nå må de i mye større grad enn vanlig gå etter magefølelse og erfaringsbasert kunnskap. Det kommer til å bli litt «happy-go-lucky». Trenerne vil kunne påvirke i mye mindre grad enn vanlig, innleder Eriksen.

– Men det er klart, det blir en overgang for Fagermo å komme fra Odd i Skien til VIF i Oslo. Han har vært en stor hest på en liten gård i mange år nå. Dét er han ikke i Oslo, fortsetter fotballeksperten.

– Hvor god match mener du han og VIF er?

– Jeg vet ikke. Det blir artig å se hva han kan få til. Jeg hører mange sier at «han er så Vålerenga». Det er jeg litt usikker på. Men nå er jo jeg Vålerenga selv, da, svarer Eriksen.

Les også: Vålerenga-framtiden i det blå for Finne (DA+)

Marshmallows på bålet

Fagermo er en profil, men det er spillerne som må gjøre jobben på banen, påpeker han.

– Husk at bare fire stykker har trent VIF til gull. Anton Ploderer, min far Leif Eriksen, Gunder Bengtsson og Kjetil Rekdal. Jeg mener ingen av dem ligner på Fagermo. Det var trenere som fikk spillerne til å spille førstefiolin. Fagermo kan jo ikke spille selv utpå der.

– Men jeg tror at det går an å lage en slagkraftig enhet av de spillerne som er der nå. De fikk jo vist seg fram i enkelte kamper på vårsesongen i fjor. Så falt de sammen som marshmallows på et bål. Det tyder på at det kan være noe med mentaliteten der. Hvor bra er den gjengen i dag? Det vet vi ikke. Dette året er så rart, så det er vanskelig å vurdere noe som helst akkurat nå, fortsetter Eriksen.

Nettavisen skrev nylig at VIF trolig er avhengig av å selge stjernespillere i sommer, dette på grunn av den økonomiske situasjonen i klubben og usikkerheten rundt eier Tor Olav Trøim. Tåler Fagermo det hvis flere forsvinner?

– Økonomien er noe som virkelig bør bekymre Vålerenga. De har lagt alle sine egg i samme kurv, og de eier ikke engang kurven selv. Da blir det dobbelt gærent. Det er egentlig helt idiotisk å ha én mann som i realiteten bestemmer «alt». Ikke et vondt ord om Trøim, men VIF må be ham om tillatelse hver gang de vil gjøre noe. Man er ikke herre i eget hus, men i stedet helt avhengig av én mann. Lørenskog Hockey var i en lignende situasjon, og vi husker hvordan dét gikk. Det er livsfarlig, sier Eriksen.

Les også: Eriksen: Ingrediensene Vålerenga trenger (DA+)

Må ha riktig miks

– Så hva blir konsekvensen hvis profiler må selges?

– Jeg har sagt det flere ganger: For meg handler det ikke om hvor mange spillere man skal kjøpe inn. Det handler om å skru sammen en ellever. Men det gjelder til et visst punkt. VIF har sendt et signal om at man virkelig vil satse på yngre spillere – og det tror jeg er lurt – men man kan ikke komme dithen at man stiller et «juniorlag». Det vil ikke gå. Så nei, man har ikke råd til å hive ut alt. De yngre kan ikke bære laget alene. Man må ha et riktig blandingsforhold aldersmessig. Må VIF plutselig ut og selge Aron Dønnum, Matthías Vilhjálmsson, Jonatan Tollås Nation og så videre, da sliter du. Man er nødt til å ha et slagkraftig lag, sier fotballeksperten.

Dagsavisen har ikke lyktes i å få en kommentar til saken fra VIF-trener Dag-Eilev Fagermo.Men han har tidligere sagt til Dagsavisen at den største forskjellen på Odd og VIF er oppmerksomheten og trøkket rundt klubben. Og tilgangen til lokale talenter.
- Jeg er her for å bygge et lag og få ut potensialet, sa han.

Les også: Oldrup Jensen har ikke lagt bort utenlandsambisjonen: – Har noe å bevise (DA+)

Mer fra Dagsavisen