Sport

Manchester neste

BRONSEVINNER: Manchester United-fansen har allerede startet nedtellingen til seriestart. En nederlandsk taktiker er grunnen til det.

Det var kampen han egentlig ikke ville spille, men etter å ha knust Brasil 3-0 i bronsefinalen var Louis van Gaal (62) blant dem som gliste aller bredest ute på matta i Brasília.

- Det vil alltid være en plass i mitt hjerte for disse 23 spillerne, sier van Gaal.

Etter lørdagens batalje får trenerveteranen noen dager til å koble av, men noen lang ferie blir det ikke. Allerede onsdag leder van Gaal sin første Manchester United-trening.

- Jeg trenger ingen ferie. Det er herlig å ha en så spennende utfordring som dette, sier van Gaal.

Ubeseiret

Få eksperter hadde spesielt tro på Nederland før årets verdensmesterskap, men med van Gaal bak roret har laget framstått svært solid. VM-fasiten for Nederland ble fem seirer og to uavgjorte (straffeseier mot Costa Rica og straffetap mot Argentina).

At van Gaal har briljert taktisk i årets VM, er utvilsomt. At han også har solide menneskelige kvaliteter, kom til syne i lørdagens oppgjør. Da bare få minutter gjensto av overtiden, benyttet van Gaal seg av sitt siste spillerbytte for kvelden. Tredjekeeper Michel Vorm ble byttet inn, og dermed hadde hele den nederlandske troppen fått spilletid i VM.

Nå blir det van Gaals jobb å kontrollere forventningspresset som venter ham i Manchester.

- Jeg var ikke ubeseiret med Ajax, Barcelona eller Bayern München. Å tape er en del av idretten, sier trenerveteranen.

Skal forsterke laget

Etter nedsablingen av Brasil ga van Gaal inntrykk av at han er ydmyk med tanke på hva som venter i England:

- Jeg håper bare at jeg kan gjøre mitt beste for Manchester United. Vi får vente og se om det er nok for tilhengerne, men det håper jeg at det er.

Klubben har allerede signert Luke Shaw og Ander Herrera i sommer, men det er ventet at van Gaal vil gjøre ytterligere framstøt på overgangsmarkedet. VM-stjerner som Arturo Vidal (Chile) og Angel di Maria (Argentina) er blitt linket til Manchester United.

Fred gir seg

Mens nederlenderne feiret VM-bronsen i helgen, ble det en svært skuffende avslutning på VM for vertsnasjonen Brasil. Nå forventer hele det fotballgale landet store forandringer på både trener- og spillersiden fram mot VM i Russland i 2018.

Én av dem som helt sikkert gir seg, er spissen Fred. Han kom til mesterskapet som en av favorittene til toppscorertittelen, men dro igjen med én nettkjenning i målprotokollen og bunnskrapt selvtillit.

NTB gjengir avisen Estado de São Paulo, som siterer Fred på at han er ferdig med spill for Brasil. Dette skal skyldes at han er lei av å bli buet på.

- Vi var ikke bra i de to siste kampene. Men ingen enkeltperson er ansvarlig for det. Det jeg kan si, er at dette ikke bare var Freds feil, sier Fred.

are.kolstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen