Manchester City på tabelltopp etter målfest – ny opptur for Arsenal

Ilkay Gündogan og Manchester City herjet med West Bromwich og vant 5-0 på bortebane. Dermed overnatter laget på tabelltopp. Arsenal slo samtidig tilbake etter å ha røket ut av FA-cupen for Southampton.

Tirsdagen ble en opptur også for Arsenal, som er i ferd med å hente Martin Ødegaard på en leieavtale. Mikel Artetas menn revansjerte helgens cuptap ved å vende til 3-1-seier borte mot Southampton og klatre til 8.-plass bare fem poeng bak 4.-plassen. Nicolas Pepe, Bukayo Saka og Alexandre Lacazette scoret på sørkysten.

Likevel var det Manchester City som imponerte mest. Det var en overbevisende seier, men likevel omstridt. WBA-forsvaret stoppet da linjedommer Sian Massey-Ellis vinket for offside på Bernardo Silva i forspillet til 2-0-målet. Keeper Sam Johnstone prøvde ikke å redde skuddet fra João Cancelo, men VAR kom til at det aldri var offside, og målet ble godkjent.

Gündogan er brennhet for tiden og har scoret sju mål på sine åtte siste Premier League-kamper. Pep Guardiolas lag tok sin 11. seier på rad i ulike turneringer, en rekke som strekker seg tilbake til midten av desember.

City topper tabellen iallfall til Manchester United har møtt tabelljumbo Sheffield United onsdag. Ett poeng skiller til United og tre til Leicester, som også spiller onsdag.

Herjet

Manchester City herjet fra start mot eliteseriens svakeste forsvarslag. I det 4. minutt slo keeper Phil Fodens skudd i stolpen, men to minutter senere lå ballen i nettet. Gündogan ble satt opp av Cancelo og skjøt i hjørnet.

I det 21. minutt ble det drama da Massey-Ellis løftet flagget og de fleste WBA-spillerne stoppet. Det ble omfattende diskusjoner da Cancelos scoring ble godkjent.

Etterpå raknet hjemmelaget. I det 29. minutt scoret Gündogan igjen da han vant ballen like utenfor feltet, tok seg forbi Dara O'Shea og skjøt i mål. Riyad Mahrez tegnet seg også i målprotokollen før pause.

Raheem Sterling var nest sist på ballen da Mahrez scoret, mens rollene var byttet om da Sterling fastsatte resultatet i det 57. minutt.

West Bromwich har sluppet inn 22 mål på sine fem siste hjemmekamper i Premier League. Det er flest i engelsk toppserie siden Aston Villa slapp inn like mange på fem kamper i 1935.

For WBA lever også en annen vond statistikk. Klubben har aldri vunnet i Premier League på en tirsdag, etter 31 forsøk (0-13-18).

God Arsenal-dag

Arsenal kunne feire tre nye poeng på en god tirsdag da Martin Ødegaard besto legesjekken før leieavtalen med Real Madrid kan fullføres. Den offentliggjøres trolig onsdag.

Alexandre Lacazette kom gjennom i første minutt av kampen i Southampton, men keeper Alex McCarthy reddet, og det var hjemmelaget som tok ledelsen da Stuart Armstrong rett etter fikk stå alene og fikk kjempetreff på en corner fra James Ward-Prowse.

Nicolas Pepe utlignet før det var spilt åtte minutter. Han ble vakkert spilt gjennom av Granit Xhaka, viste muskler i en duell og rullet ballen i mål.

Southampton-forsvaret var sårbart for bakromspasninger tirsdag, og i det 38. minutt var det Saka som kom gjennom på pasning fra Lacazette. McCarthy møtte utenfor 16-meteren, men ble rundet av Saka, som satte inn ledermålet i tomt bur.

Southampton var med, og Bernd Leno i Arsenal-målet måtte vise klasse noen ganger, men det var Lacazette som scoret kampens siste mål i det 72. minutt. Pasningen kom fra Saka.