I hardt vær: Kjetil Rekdal på treningsfeltet på Valle fredag.

Makten i Vålerenga sitter i London

KOMMENTAR: Må Kjetil Rekdal gå? Er Christian Grindheim ferdig i klubben?

VALLE (Dagsavisen): Tåka hang tungt over Vålerengas treningsfelt fredag. De som var der hadde en jobb å gjøre: Å forberede søndagens kamp mot Strømsgodset og gi håp og tro i en spillergruppe som ikke har vunnet en eneste bortekamp i år. Begge gjenstående kamper før junipausen spilles på bortebane.

Fredag var Kjetil Rekdal tilsynelatende i sitt ess. Aktiv på treningsfeltet med fløyte, dirigerende og instruerende. I godt humør. Men ingen Christian Grindheim der. Kapteinen er foreløpig satt ut. Han er tilbake på trening mandag. Kanskje. Da skal i hvert fall Grindheim og Rekdal ha en ny samtale. Etter fredagens trening møtte en offensiv Rekdal mediene. Dette hadde han vært med på før. Det er alltid spenninger i en spillergruppe. Og ja, han føler tillit fra spillerne. Men det må være lov å være uenige. Og han mener Christian Grindheim akkurat nå trenger en pause. Herman Stengel skal overta rollen. Sportslige vurderinger ligger bak.

Les også: VIF-kaptein Christian Grindheim ut av laget

Vålerengas største problem er ikke manglende ressurser på treningsfeltet. Lagets største utfordring er å løfte et lag mentalt som er preget av det alle tapende fotballag lider under: Snikende mistillit til treneren, behovet for forandring for forandringens skyld. Resultater i fotball er nådeløst. Men i en bransje som alt for lenge har brukt penger de ikke har, har i hvert fall den erkjennelsen nådd VIF. De har ikke midler de kan bruke på kostnadskrevende endringer. Å bytte trenerkorps er dyrt.

Men Kjetil Rekdal er forsåvidt ryddig sånn. Hvis han føler han ikke har mer å tilføre, går han. Det har han gjort før. Men Vålerenga har overført all makt til investoren som sitter i London og som aldri er på treningsfeltet på Valle, Tor Olav Trøim. Det var han som presset på for å få Rekdal tilbake for tre år siden. Det var han som tok regningen. Det er han som har finansiert dagens drift. Og det var presset fra ham som gjorde at arbeidet med å hente Per-Mathias Høgmo fikk en bråstopp. Ingen vet om det hadde blitt noen bedre løsning. I fotball ligger de eneste svar i neste fotballkamp.

Det er ikke bare Kjetil Rekdal som trener Vålerenga. Det er Morten Tandberg som styrer mye av treningene slik Petter Myhre gjorde det i Rekdals forrige periode før han selv valgte å forlate kluben i 2006. Kjetil Rekdal er mest manager, mye sportssjef, litt trener. Men først og fremst er han kampleder. Og det skal være disposisjoner under kamp det har vært faglig uenighet om. Det kjenner vi ikke detaljene på. Det synlige er at både Morten Tandberg og Kjetil Rekdal leder VIF fra sidelinja. Da går vi ut fra at de er noenlunde samkjørt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hvis spillerne mener Rekdal ikke har tillit, gjelder vel det samme Morten Tandberg, som kom fra overraskende suksess med Bærum som han nesten fikk opp i Tippeligaen?

Vålerenga har vært udyktige og hatt uflaks. Nå er både Moa Abdellaoue og Daniel Fredheim Holm nyoperert. Kan de bidra i høstsesongen? Man håper, man vet ikke. Vil nye trenerkrefter skape ny energi? Svaret er ofte ja. Men hvem skal finansiere det hvis ikke Tor Olav Trøim er enig i strategien? Det er 57 poeng igjen å spille om. Nok til å redde plassen.

Spillerne ønsker seg Christian Grindheim tilbake på feltet igjen, sa Kjetil Wæhler fredag. Det ønsket kan bli innfridd. Men han ville ikke bekrefte noen mistillit til Kjetil Rekdal. Men hva skjer hvis de to siste kampene før ferien også ender med tap? Da blir det nye runder. Det er også Kjetil Rekdal klar over. Akkurat nå velger han å stå i stormen. Og det kan han så lenge finansministeren i London er enig.