Maktdemonstrasjon av Therese Johaug, utklasset konkurrentene på Lillehammer

Therese Johaug var i en egen klasse da hun gikk inn til en overlegen seier på fellesstart med skibytte, under verdenscupen på Lillehammer.

Av Ragna Kristine Sandholt, NTB

– Det var veldig, veldig veldig moro, sa Therese Johaug til NRK rett etter målgang.

Hun gikk inn til nok seier i Lillehammer søndag. I ensom majestet tok hun seieren foran amerikanske Jessica Diggins og Heidi Weng.

Det så ut til å bli norsk dobbeltseier men Diggins dro ifra i motbakkepartiet og fikk luke ned til Heidi Weng rett før målgang.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen hang med i store deler av løpet og gikk inn til en femteplass.

Verdenscupdebutanten Helene Marie Fossesholm fikk en tøff andrerunde og gikk inn til en etter å ha gått seg opp flere plasseringen på sisterunden.

Tok teten fra start

Johaug kjørte tøft allerede fra start på de første 7,5 kilometerne i klassisk stil i OL-løypene fra 1994. Etter 2,4 kilometer var det ingen som klarte å følge Johaug i motbakkepartiet uten å pådra seg for mye syre. Allerede der hadde verdenscuplederen 13 sekunders forsprang til amerikanske Sadie Bjornsen på andreplass.

Etter en runde gått var Johaug 20 sekunder foran resten av feltet og fortsatte å øke ledelsen under hele rennet.

– Jeg følte egentlig ikke jeg gikk veldig fort, men likevel fikk jeg en luke, sa Johaug til NRK.

Etter 7,5 kilometer og skibytte til skøytstil hadde Johaug et forsprang på 35,8 sekunder til Jessica Diggins. Tett etterfulgt av Charlotte Kalla, Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Da det gjensto fem kilometer tok Weng opp kampen om verdenscuppoeng, og lå som nummer to foran Jessica Diggins. Uhrenholdt Jacobsen klarte ikke å henge med og ga fra seg ti sekunder til pall-duoen.

Jessica Diggins slo tilbake når det gjensto knappe to kilometer til mål og parkerte Weng i den siste bakken før utforkjøringene.

Astrid Øyre Slind sto over lørdagens fellesstart med skibytte, grunnet sår hals.