Ski

Må trene seg opp i fengsel

FYLLEKJØRING: Hvis Petter Northug fortsetter må han blant annet planlegge et treningsopplegg bak murene. Jurister regner med inntil 60 dagers ubetinget fengsel.

Det kan ta lang tid før rettssaken mot Petter Northug kommer opp. Og fra fellende dom til eventuell soning av fengselsstraff kan det ta lang tid. Med en dom på opp mot 60 dagers fengsel må i såfall Petter Northug planlegge en helt ny treningshverdag.

- Gode treningsforhold kan alltid tilrettelegges. Men hverdagen blir selvfølgelig ganske annerledes enn det han er vant til. Men gjennom Olympiatoppen vil vi tilby Northug all den profesjonelle hjelp han trenger, sier sportssjef i Norges Skiforbund Åge Skinstad til Dagsavisen.

Han fikk formidlet dette til Petter Northug og hans team i går formiddag.

- Petter har personlige problemer som vi vil hjelpe ham med, uavhengig om han er på landslaget eller ikke, sier han.

I går befant Northug seg i barndomshjemmet i Trøndelag.

«Vi er utilgjengelige i en periode. Vi ber om at alle respekterer det», het det i SMS-en til den svenske avisen Aftonbladet fra John Northug, skriver Trønder-Avisa.

Senere mandag kveld fortalte imidlertid Petter Northug om fyllekjøringen og ulykken til flere medier (se egen sak under).

Les kommentar: Kunsten å reise seg

Skjerpende

Jurister mener det er skjerpende at Petter Northug hadde en passasjer med seg da han kjørte med promille, vraket bilen og stakk fra ulykkesstedet søndag morgen. At ulykken førte til personskade, vurderes også som skjerpende.

- Jeg tror at man i dette tilfellet ligger et sted mellom 30 og 60 dager ubetinget fengsel, sier advokat Mette Yvonne Larsen til NRK.

Northugs forsvarer, advokat Rasmus Brodtkorb, bekrefter overfor NTB at han vil bistå sin klient også framover.

Foruten å være Northugs advokat, er Brodtkorb også styremedlem i Northugs selskap Northug AS.

Venter med siktelse

Politiet i Trondheim vil vente med å ta ut en formell siktelse mot Northug til resultatet av blodprøvene er klare.

- Det er to som har status som siktet. Men det er ikke tatt ut noen formell siktelse, sier jourhavende jurist Marte Myre Linberg i Sør-Trøndelag politidistrikt til NTB.

Politiet bekreftet i går at Northug er under etterforskning for brudd på veitrafikkloven. Både Northug, som har innrømmet promillekjøring, og passasjeren i bilen ble siktet da politiet pågrep dem etter bilulykken tidlig søndag morgen.

- Petter Northug har erkjent de faktiske forhold overfor politiet, sa politifullmektig Monica Grøtte Estenstad på et pressemøte i Trondheim i går.

Blodprøve avgjør

Begge avla blodprøve, men analyseresultatene fra Folkehelseinstituttet kan la vente på seg i to uker.

- Noen formell siktelse vil ikke bli tatt ut før svar på blodprøve foreligger, fordi graden av alkoholpåvirkning blir avgjørende for hvor omfattende en siktelse blir, sier Estenstad.

Northug ble sporet opp av politihunder noen hundre meter unna. Politiet har avhørt flere vitner til ulykken.

- Vitner som hadde hørt lydene fra ulykken oppsøkte ulykkesstedet for å se om det var behov for bistand, sier Estenstad.

Hun vil ikke utdype hva slags konsekvenser det kan få for Northug at han tilsynelatende stakk fra ulykkesstedet.

- Etter veitrafikkloven forpliktes alle som er involvert i en trafikkulykke til å bli på stedet for å få avklart hva som skjedde, sier politijuristen, som beskriver analysen av blodprøven som et avgjørende bevis i saken.

Bilen ble totalvrak, og mannen som satt i passasjersetet, fikk lettere skader, blant annet kragebeinsbrudd.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Northug drakk alkohol til klokken fem

Petter Northug innrømmer at han drakk alkohol til like før ulykken inntraff natt til søndag. Selv om skistjernen har erkjent promillekjøring, har flere sponsorer sagt at de fortsetter samarbeidet.

Northug møtte pressen for første gang mandag kveld, halvannet døgn etter at det smalt like ved hjemmet hans i Trondheim.

Skistjernen innrømmer at han var svært beruset da han satt seg bak rattet. Til Adresseavisen sier Northug at han drakk alkohol nesten helt fram til ulykken skjedde.

– Ja, det var inntak til klokken fem, sier han.

Ulykken skjedde rundt 5.30 søndag morgen.

Stakk fra åstedet

Northug sier det ikke var noen tanke bak kjøreturen.

– Det var ingen lang tur. Det jeg husker er at det var en smell og at det stoppet i rekkverket. Så ble det panikk fra begges side. Da skjønte vi alvoret i det.

Northug stakk av mens kameraten som var passasjer i bilen ble igjen. Kameraten fikk påvist brudd i kragebeinet etter ulykken. På spørsmål om hvorfor han forlot den skadde kameraten, sier 28-åringen at han fikk panikk.

– Sjokket og panikken gjorde at jeg reagerte slik jeg gjorde, at jeg skulle komme lettest mulig fra det.

Sov ut rusen

Etter å ha blitt hentet av politiet hjemme, ble Northug fraktet til en legesjekk før turen gikk til politistasjonen. Der måtte han sove ut rusen. Under avhøret sa Northug først at han ikke husket hva som skjedde, men etter hvert la han alle kortene på bordet.

– Jeg var i tåka, i sjokk. Jeg hadde ikke snakket med mine nærmeste og visste ikke hva som foregikk på utsiden. Etter hvert ble jeg klar, kom til meg selv og da var det bare å legge alle fakta på bordet.

Skistjernen sier han er forberedt på at han må i fengsel.

Fortsetter som sponsor

Selv om Northug har innrømmet fyllekjøringen, har flere sponsorer sagt de vil fortsette samarbeidet med ham.

Eiendomsmegler 1 Midt-Norge, Red Bull og Vi Menn har bekreftet at de fortsatt vil sponse langrennsstjernen.

– Nå er Petter i sin vanskeligste situasjon noensinne. Da viker vi ikke fra hans side, og Vi Menn kommer ikke til å forlate ham som sponsor, sier Vi Menn-redaktør og assisterende direktør Alexander Øystå i Egmont Hjemmet Mortensen til NTB.

Audi, som ga Northug bilen han kolliderte i, og Coop, Northugs hovedsponsor, har ikke avgjort om de fortsatt vil fortsette som sponsor. (NTB)

Mer fra Dagsavisen