Må kutte ut verdenscuprenn på grunn av koronakostnader

USA er blant nasjonene som ikke har råd til å delta i alle verdenscuphelgene i langrenn på grunn av kostnaden for koronatesting, skriver Aftonbladet.

Ifølge avisen må flere nasjonale skiforbund regne nøye på hvilke konkurranser de har råd til å delta i den kommende vinteren. Det skal konkurreres på 13 forskjellige steder i løpet av sesongen, og utøverne må gjennom flere tester for å unngå smitteutbrudd.

Foran verdenscupåpningen i finske Ruka må utøverne testes én gang før avreise og én gang etter ankomst. I Lillehammer helgen etter er det krav om to tester etter ankomst før man får konkurrere.

Med en pris på rundt 1.500 kroner per koronatest dreier det seg raskt om store beløp. For enkelte nasjoner opp mot 100.000 kroner per helg.

– Det er en stor uro vi har. Sparepengene våre kommer bare til å rekke til halve vinteren. Vi må virkelig håpe på enklere og billigere tester framover, sier USAs landslagssjef Chris Grover til Aftonbladet.

Svensk nødhjelp?

Sveriges landslagssjef Anders Byström er også bekymret. Han sier at bare de mest nødvendige personene får reise på verdenscuphelger, men innser samtidig:

– Smørerne er viktige, trenerne må være der, og ja, utøverne kan vi heller ikke ta bort. Så det blir en stor kostnad.

Byström antyder at de større langrennsnasjonene, som Sverige og Norge, må se på om de kan bidra økonomisk dersom de får «et rop om hjelp» fra mindre nasjoner.

– Det kan ikke være slik at bare Sverige og Norge konkurrerer i verdenscupen. Da er det ikke morsomt lenger, sier han.