Sport

Lyn bygger kultur og organisasjon

Selv om Lyns spillere gjennom store deler av året ikke har fått lov til å verken trene eller spille fotball, har Lyn-trener Bent Inge Johnsen og co. brukt tiden til å utvikle spillestil og terpe på detaljer før neste sesong.

Før årets sesong rustet Lyn opp ganske godt på spillersiden, og var klare til å kjempe om opprykk til PostNord-ligaen. Så kom koronapandemien, og gjorde sitt til at Lyns spillere verken har fått spilt kamper eller trent skikkelig i hele år.

– Det er klart at det har vært et savn at vi ikke har fått lov til å spille fotball og konkurrere denne sesongen, men jeg synes likevel guttene har klart å holde motivasjonen oppe og trent godt på det de har fått lov til å trene på. Selv om det har vært tungt mentalt dette året, har vi en sulten gjeng her som vi håper folk skal få se mer av til neste år, sier hovedtrener Bent Inge Johnsen til Dagsavisen.

Les også: Trenerlegenden fortsetter og vil få Røa opp igjen til Toppserien (+)

Skal lære av Bodø/Glimt

Spillerne har nå hatt fri siden midten av november, da det ikke lenger var lov for spillergruppen å trene sammen. Gjennom store deler av året har det heller ikke vært lov med kontakttrening, så det har blitt mange spilløvelser og mye terping på pasninger og skudd dette året. I tillegg til et egentreningsprogram spillerne har blitt godt kjent med.

– Relasjonsmessig har dette året vært en katastrofe, da vi ikke har fått lov til å spille kamper på snart ett år. Individuelt har enkeltspillerne også gått glipp av nesten ett års utvikling, som er veldig mye i løpet av en kort spillerkarriere. Fysisk har vi holdt oss i god form, selv om vi helt har mistet kampdimensjonen i spillet vårt, forteller Johnsen.

Lyn-treneren håper likevel å komme styrket ut av koronaåret, siden laget har brukt mye tid og ressurser på å bygge kultur, utvikle organisasjonen og ruste klubben for å ta steget oppover i divisjonssystemet.

– Vi har jobbet mye med en sportsplan for de kommende årene, og et spillestilsdokument for å utvikle spillerne og laget som helhet. Jeg var også oppe i Bodø og fikk besøkt dem, og selv om vi ikke blir Bodø/Glimt med det første var det mange små ting der vi kan ta med oss i divisjonene nedover. Spesielt hvor rå de er til å prioritere, og alle de små detaljene som utvikler spillerne og laget, sier Johnsen.

Les også: Nå henter VIF norsk-islandsk talent: – Fristet veldig å komme tilbake

Jobbet med spillestil og tydelighet

Selv om det har blitt jobbet godt på kontoret, er det ingen som vet om det fungerer i praksis. Den usikkerheten kjenner også Lyns trenerteam på.

– Jeg håper og tror at vi skal ha tatt et steg når det kommer til spillestil, og tydelighet med tanke på hvordan vi ønsker å fremstå. Vi har en sabla sulten gruppe med spillere og trenere, og vil bruke den sulten til å trene godt og være enda bedre forberedt til neste sesong. Resultatet får vi ikke sett før vi får spille kamper igjen, men vi har tro på det arbeidet vi har lagt ned i år, forteller han.

Det arbeidet inkluderer også den økonomiske biten, da Lyn har greid seg etter forholdene godt gjennom koronakrisen. Både med tanke på kompensasjonen de har fått, og at de slapp en god del reiser til Bergen blant annet.

– For klubbens del tror jeg vi er ganske mye på status quo økonomisk sett. Det er nok andre lag som har hatt det verre enn oss, og for oss spillere og trenere har det ikke hatt så mye innvirkning på den jobben vi har gjort, sier Johnsen.

Les også: Sogndal en kamp unna eliteseriespill etter hjemmetriumf mot Ranheim

Bygger spillertropp på Zoom

Lyn-treneren sier at det uansett neppe er økonomien det kommer an på i jakten på verken nye spillere, eller i spillerlogistikken forøvrig. Arbeidet med å bygge opp en god treningshverdag og en kultur i klubben er viktigere.

– Vi har kjørt en del spillersamtaler på Zoom, og de fleste er positive til å fortsette, så vi jobber med å få folk med videre på nye kontrakter. Det arbeidet begynner å gå seg til, selv om vi har noen flere vi må få på plass. Så lenge det er en usikkerhet om 3. divisjon går som normalt igjen neste år, er det mange som vil sikre seg med å spille i 2. divisjon. Men det nåløyet blir bare trangere og trangere, sier Johnsen.

Lyn-treneren sier at de alltid er på utkikk etter spillere som kan forsterke laget, men at de må passe inn i den kulturen som bygges opp. Derfor har de blant annet hentet opp 7-8 spillere fra akademiet, som kan bli inkludert i A-stallen neste år.

– Vi fikk mye på plass før denne sesongen, slik at Lyn ville stilt mye sterkere i årets sesong enn i 2019. Så lenge vi klarer å beholde dagens spillerstall skal vi være fornøyd, men vi er samtidig ute etter å styrke et par posisjoner for å kjempe om opprykk neste sesong. Det jobbes også godt innad i klubben, og har vi gode nok spillere selv har vi ingen betenkeligheter med å kalle opp dem, sier han.

Les også: Fifa anmelder Sepp Blatter for pengebruk på fotballmuseum i Sveits

Frykter julesmitte skal utsette treningskampene

Johnsen og spillerne ivrer etter å spille treningskamper på nyåret, men frykter at jula vil bringe med seg mer smitte. Derfor belager Johnsen seg på å vente enda litt ut i det nye året før de kan snøre på seg skoene igjen.

– Hvis smitten går opp i jula på grunn av økt mobilitet og at flere besøker hverandre, så håper jeg bare det ikke fører til ytterligere tiltak. Det å forhindre at folk dør er selvsagt prioritet nummer én, men med tanke på vaksinenyheten har vi stor tro på at sesongen kan gå som normalt. Da håper jeg at vi kan komme i gang med treningskamper så fort som mulig, for å se hvor vi står, sier Johnsen.

Han tror ikke de får spilt noe før et stykke ut i februar, men at de skal få spilt nok treningskamper før seriestarten som er ryktet til å bli rundt 10. april neste år.

– Etter det jeg har hørt skal de ta utgangspunktet i det samme oppsettet som var planlagt foran årets sesong. Vi har ikke fått noe bekreftet, og jeg tviler vel på at noe er spikret enda, men jeg håper det jobbes med ulike scenarioer parallellt slik at det ikke blir en lang usikkerhet ut over våren. Håpet var det verste i årets sesong, så det var nesten en befrielse da beskjeden til slutt kom om at det ikke ble noen sesong, sier Johnsen.

Les også: Bård Finnes farvel (+)

Mer fra Dagsavisen