Sport

Lunov: – Må våge å hoppe fra 30-meter`n

Søndag fullførte han landets høyeste trenerutdannelse. Mandag leder Haakon Lunov årets første VIF-trening.

Og han ønsker seg jobben permanent. Her forklarer han hvorfor.

Haakon Lunov (37) har tenkt mye siden han rett før nyttår fikk vite at Ronny Deila forlater Vålerenga til fordel for New York City FC.

Lunov, som har vært assistenten til Deila i Strømsgodset, Celtic og VIF blir ikke med på det flyttelaset.

Han har i stedet konkludert: Det er på tide å bli hovedtrener.

UEFA Pro-lisens

Han antydet det, uten å si det direkte til Dagsavisen for en uke siden, så lanserte han sitt kandidatur i Nettavisen for noen dager siden og etter å ha fullført UEFA Pro-lisens-kurset på Ullevaal i helgen (et prosjekt over to år) er han klar i sitt budskap.

– Ja, jeg ønsker meg jobben. Og alt trøkket og presset det fører med seg, trigger meg. Man må våge å si det, man må tørre å hoppe, ikke fra 5- eller 10-meteren, men fra 30-meteren, sier Haakon Lunov til Dagsavisen.

Han kjenner selvsagt prosessene i VIF og han kjenner beslutningstagerne. Hans klare budskap har nådd fram til dem som bestemmer.

– Det blir påtalt fra enkelte i Klanen at dette blir i såfall en ren «Drammens»-ansettelse? (sportssjef Ingebrigtsen og daglig leder Erik Espeseth var sammen med Lunov i Godset).

– Jeg definerer meg som Oslogutt. Det er her jeg har bodd mesteparten av livet, jeg bor til og med øst for Vaterlands bru og jeg er kvalifisert.

I klubber med suksess

– Hvordan?

– Jeg har vært gjennom et langt utviklingsløp. Jeg satset på treneryrket siden jeg var 21 år gammel. Siden har jeg lært mye som assistent i klubber med suksess. Jeg har vært tett på gode spillere (Martin Ødegaard, Virgil van Dijk, John Guidetti). Vi har hatt motgang i VIF, men det har vi lært av. Det er mulig å få fram en ny Martin Ødegaard.

– Hvordan?

– Jeg leste i Dagsavisen at den nye kvinnetreneren vår, Jack Majgaard Jensen, mente kvinnelige spillere er mer dedikerte enn mannlige. Jeg vet ikke om det er riktig, men jeg vil uansett ha hundre prosent dedikerte spillere. Martin Ødegaard er en slik. Vi har hørt mye om potensialet i Vålerenga, men vi må gjøre noe med det, sier han.

Kortvarig oppdrag

Akkurat nå har Lunov fått et veldig kort, men konkret prosjekt. Fram til treningsleiren i Portugal skal han trene laget sammen med Johannes Moesgaard og de andre assistentene.

37-åringen, som er født i Drammen, men oppvokst i Asker og senere Oslo, vil rett og slett ta steget opp og fram. Tobarnsfaren høres usedvanlig motivert ut.

Og interessen rundt den ledige trenerjobben gjør han bare enda mer glødende. Det viser at det er engasjement rundt klubben.

I desember ble det meislet ut en kurs som sa at VIF skulle tilbake til røttene, satse på egenutviklede spillere og hente talenter fra stor-Oslo.  I den strategien kan det også ligge å satse på egne trenerkrefter. Ungdomssatsingen til VIF er en suksess og det er mye kunnskap i et stort trenerkorps.

Kjendis mot utdannelse

For klubben handler likevel valget om den nye hovedtreneren skal være en etablert profil med et «navn». Eller skal de satse på at Haakon Lunov er navnet på alles lepper ved utgangen av 2020.

Det er fascinerende at tidigere VIF-profiler som Steffen Iversen og Ronny Johnsen har meldt seg. De har mer spiller- enn trenererfaring.

Ryktebørsen toppes av Lars Bohinen, Dag-Eilev Fagermo og Tor Ole Skullerud.

Lunov ble ikke et navn i buketten før vi nevnte ham i forrige uke og før han nå også har tatt steget ut i offentligheten.

Slavia Praha forbildet

Hvordan blir kursen for VIF hvis du får jobben?
– Jeg vil skape et VIF som det skal være vondt å møte. Mye ligger fast, men en ny trener vil alltid endre noe. 
– Hvilket lag ute i verden kan du peke på som ditt forbilde?
– Akkurat nå: Slavia Praha. Et spennende lag som har slått nedenfra med en klar spillestil. Vi får også gleden av å møte dem på treningsleiren i Portugal.
– Hva vil du gjøre med spillerstallen?
– Det kan jeg ikke si noe om nå. Nå skal jeg trene laget i to og en halv uke, spillerlogistikken er ikke noe tema for meg foreløpig, avslutter Lunov, som er klar over at han stikker hodet offensivt fram.

Men en hovedtrener i Vålerenga må våge akkurat det.

PS. Mandagens trening er flyttet fra LSK-hallen til kunstgresset utendørs på Valle på grunn av mildværet.

Mer fra Dagsavisen