Lundby roste debutanten som berget bronsen

Ingebjørg Saglien Bråten (19) leverte karrierens beste hopp i VM-debuten. Etter den historiske bronsemedaljen ble hun løftet fram som norsk redningskvinne.

Av Stian Grythaugen

SEEFELD: 19-åringen kom til tirsdagens historiske lagkonkurranse som det usikre norske kortet, og i den siste lagkonkurransen før VM gråt hun modige tårer etter å ha falt i førstehoppet.

Tirsdag var situasjonen snudd på hodet. Etnedal-jentas førstehopp målte 96 meter og la grunnlaget for den norske medaljen. I finaleomgangen fulgte hun opp med 90 meter og tok VM-bronse på dagen 11 år etter at faren Geir døde.

Ikke rart det ble mange følelser for 19-åringen etterpå.

– Helt ubeskrivelig og utrolig gøy. Dette er det største jeg har opplevd noe gang, smilte Bråten til NTB.

Stum av beundring

Hoppdronningen Maren Lundby var full av beundring over det lagvenninnen leverte i karrierens første VM-konkurranse.

– Hun reddet laget og har en fryktelig tendens til å ta fram det beste i lagkonkurranser. Hun har gjort det i alle lagkonkurransene i år, og det står det litt respekt av. Hun bare klinker til, sa VM-favoritten.

– Konkurransehode, kan vi si det?

– Det kan vi absolutt gjøre. Hun tar seg sammen på en veldig god måte, sa Lundby.

Hoppsjef Clas Brede Bråthen nølte ikke med å kalle VM-debutanten en mulig framtidig norsk stjerne.

– Det er helt fantastisk, og jeg er stum av beundring over det Ingebjørg gjør i dag. Det er kanskje den største positive overraskelsen og den beste prestasjonen ut fra det vi har sett tidligere i vinter, sa han til NTB.

– Under press ser det ut til at hun henter fram noe ekstra, og forvalter vi det videre, kan vi ha en framtidig solid stjerne i Ingebjørg, tilføyde han.

Legger lista høyt

Hovedpersonen la ikke skjul på at hun leverte i overkant av det hun hadde sett for seg i første omgang etter prøvehoppet på 84,5 meter.

– Det gikk over all forventning. Jeg så bare den røde streken komme nærmere og nærmere, og da var det bare å plante et forsøk på et nedslag, smilte Saglien Bråten.

Hun innrømmet at VM-nervene kjentes.

– Det dunket godt i brystet på toppen, men jeg presterer best under press, smilte hun.

Den historiske bronsemedaljen betydde mye for et norsk lag som har lagt lista høyt for seg selv.

– Vi har satt oss mål om å være verdens beste kvinnenasjon innen fire år, og at vi får så gode svar allerede i dag, er jo tegn på at vi er på rett vei, fastslo Maren Lundby.

Onsdag er det individuelt renn i Seefeld. Der er Lundby stor favoritt.