Sport

Lokal tilhørighet fortsatt det viktigste

KOMMENTAR: Rosenborg vant serie og cup med lokale spillere midt i feiringen. Har det noen betydning?

ULLEVAAL STADION: Det var fotballens høsttakkefest der man samtidig skulle feire at jubelåret 2015 bragte det norsk landslaget tilbake på sportens største scene. Slik gikk det ikke. Men det var ikke det trøndere og særpinger tenkte på i går. Den viktigste fotballen er fortsatt den som handler om lokal tilhørighet.

Så da var det i hvert fall godt å se den barnlige gleden som Rosenborg viste ved å feire sitt første «The Double» siden 2003. For ingenting kommer av seg sjøl. Og dagens Rosenborg-generasjon har bare lest om gullalderen. Den store fader fra den tida, Nils Arne Eggen, satt kledelig nok ved siden av kulturministeren på riksanlegget i går. Og på benken feiret gamle helter som Kåre Ingebrigtsen, Erik Hoftun og Jørn Jamtfall det som mange tok som en selvfølge da de var på topp.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hvorfor ble Rosenborg Norges beste lag i 2015 etter at Molde tok tilsvarende triumf i fjor? To momenter skiller seg ut: Kåre Ingebrigtsen har klart å bringe Rosenborg-sjela tilbake og lokale gjennombrudd har gitt en nytent entusiasme i hele Trøndelag, langt utenfor Rosenborgs snevre grenser: Helland, Selnæs, Svendsen og Midtsjø har gitt nytt liv rundt lagets danske kaptein, Mike Jensen.

Så blir spørsmålet om toppfotballsjef Nils Johan Semb får sitt ønske fra lørdagsavisa oppfylt: At Rosenborg etaberer seg som det lokomitivet det har vært, og helst får selskap i tetkampen i norsk fotball. Rosenborgs skranglete høst har ikke gitt suksess i Europa, til det er stallen for sårbar for skader. Men hva gjør de hvis de beste spillerne vil ut? For Rosenborg har klart en annen vrien balanse i år. Å utvikle et lag med edruelig økonomisk tenkning. Og det vil de helst fortsette med.

Sarpsborg gjorde denne cupfinalen sjarmerende og spennende i et kvarter. Da kunne de tatt ledelsen på Ullevaal og gitt oss et drama som hadde vart litt lenger enn til Mike Jensen dundret inn 2-0. Derfra og inn bekreftet Sarpsborg det som egentlig var sannheten: Lagets største bragd var å komme seg inn i denne finalen. De viste oss noen glimt av hurtig en-touch før Rosenborg viste hvor mange potensielle målscoere de har når ikke Alexander Søderlund treffer.
Rosenborg kan ikke feire lenge. Torsdag er det Europafotball på Lerkendal igjen. Det er neste steg i gjenvinningen.
Svar på spørsmålet i innledningen: Ja.

Mer fra Dagsavisen