Sport

Lokal bandymålvakt klar for svensk toppklubb: – Absolutt et stort steg

Tidligere Ullevål-keeper Brage Lae er klar for den svenske toppklubben IFK Vänersborg. Et stort, men riktig steg, forteller Lae.

Overgangen kom i hop i midten av mai for Lae, som de siste årene har spilt for Surte på nivå tre, mens han har studert.

– Vänersborg tok kontakt rundt påsketider. Siden det har vi snakket sammen, frem til jeg skrev under onsdag 13. mai. Blant annet har treneren min i Surte, Mathias Johansson, spilt i Väners før. Han har hjulpet meg, sier Lae til Dagsavisen.

–  Det er absolutt et stort steg, men jeg tror og håper det er riktig, fortsetter han.

Les også: Her er bandy-overgangene

Imponerende merittliste med Ullevål

Hans moderklubb er Ullevål, der han vunnet fem NM-gull på gutte- og juniornivå – en på smågutt, en på gutt og tre på junior. I tillegg har det blitt 62 kamper for Ullevål sitt A-lag fra 2014/15 til 2017/18.

Så flyttet han til Sverige for å kombinere bandy med studier. Det har blitt 39 kamper fordelt på to sesonger med svenske Surte, og sist sesong klarte de ikke å rykke opp til Allsvenskan (nivå 2) etter å hå tapt kvaliken på målforskjell.

Men selv om Lae nå er klar for en av de aller største i Sverige, blir han ikke førstekeeper den kommende sesongen. IFK har nemlig den finske landslagsmålvakten Kimmo Kyllönen i troppen som førstekeeper. Likevel ser Lae frem til å lære av finnen.

– Det kommer antageligvis til å bli en reserverolle. Likevel kommer jeg til å lære mye av han, samtidig som jeg antageligvis kommer til å få en utlånsavtale så jeg kan spille kamper med en divisjon ett (nivå 3) lag. Kamptrening kommer jeg nok til å få på samme nivå, kanskje bare ikke like ofte. Derfor er dette en utrolig mulighet til å ta steg mot å forbedre meg.

Vil representere A-landslaget

For i avtalen til Lae vil det være en mulighet til å trene med Vänersborg, samtidig som han kan være på utlån og spille kamper for et nivå 3 lag. Det passer han fint, forteller han. På sikt er målet å etablere seg som en førstekeeper i Elitserien i Sverige.

– Samtidig føler jeg meg ganske moden for landslaget, der føler jeg vel egentlig at jeg har vært god nok til å delta i noen sesonger allerede, selv om jeg ikke har fått sjansen i et VM. Drømmen er jo å få spille om medaljer med Norge i VM.

For selv om han har til gode å representere A-landslaget i et internasjonalt mesterskap, har han en solid merittliste å se på med yngre landslag. Han har spilt U17-VM i Sarpsborg, to U19-VM (i Trollhättan og Syktyvkar), der det ble 4.-plass i alle mesterskapene, samt Universiade-landslaget (for studenter) i 2019, der det ble bronse.

For Brage spiller ikke bare bandy. Ved siden av studerer han.

– Ved siden av bandyen studerer jeg til sivilingeniør, datateknikk på Chalmers der jeg begynner på 3. året til høsten. Det blir spennende å se hvordan kombinasjon av pendling til Göteborg, studier og toppidrett kommer til å gå, men det regner jeg med løser seg.

Mer fra Dagsavisen