Liverpool knuste Arsenal, Tottenham med sjokktap

(Liverpool -Arsenal 5-1, Tottenham - Wolverhampton 1-3). Arsenal tok tidlig ledelsen på Anfield, men derfra og ut handlet alt om Liverpool. Roberto Firmino og Mohamed Salah herjet i 5-1-seieren lørdag kveld.

Av Kristian Müller Andersen og Bernt Harald Dysthe Brennevann

Med en svært overbevisende forestilling troner ubeseirede Liverpool suverent på toppen av Premier League hele ni poeng foran toer Tottenham. Seieren var de rødkleddes niende på rad.

Det så tidlig stygt ut for vertene. Arsenal gikk opp i ledelsen etter ti minutter, men Liverpool snudde på flisa og banket inn hele fire mål før pause.

Firmino ble kampens store spiller med tre scoringer, og sammen med Sadio Mané og Salah ga de seg ikke før det sto hele 5-1.

Liverpool-trener Jürgen Klopp var strålende fornøyd med lagets prestasjon.

– Vi var virkelig gode og gjorde akkurat hva vi ville. Responsen på Arsenals mål var verdensklasse. 5-1 mot Arsenal skjer ikke for ofte, så jeg er veldig fornøyd med spillerne, sa han til  BBC.

Også midtstopper Virgil van Dijk smilte bredt.

– Det var uheldig at vi slapp inn et mål, men vi reagerte som vi skulle, og jeg synes vi fortjente det i dag, sa han til BT Sport etter kampen.

– Det er en fantastisk tid å være Liverpool-spiller, fortsatte han.

Målkalas

Selv om hjemmelaget åpnet friskest, var det Arsenal som fikk uttelling først. Gjestene vant ballen etter et svakt Liverpool-oppspill. Etter et fint veggspill fikk Alex Iwobi tilbake ballen på hjørnet av 16-meteren. Han slo inn mellom forsvar og keeper, og på bakerste stolpe stormet Ainsley Maitland-Niles mot mål. 21-åringen skled enkelt inn ledelsen.

Gleden skulle være kortvarig for bortefansen, for knappe tre minutter senere skrudde Liverpool på turboen på en kontring. Firmino stormet framover, spilte til Salah, og etter at ballen var innom tre Arsenal-spillere havnet den i beina på Firmino, som enkelt prikket inn utligningen.

Halvannet minutt senere fikk Firmino en gave da Arsenals Lucas Torreira mistet ballen på egen banehalvdel. Brasilianeren dro med seg ballen, rundet to Arsenal-forsvarere og sendte inn sitt andre mål for kvelden til side for keeper.

Hattrick-helt

3-1 kom etter en klarert Liverpool-corner. Fra midtbanen slo Andy Robertson en nydelig langpasning til Salah som var på vei inn i straffefeltet. På første berøring spilte den lille kunstneren ballen inn til Mané, som fikk en grei oppgave med å score.

Like før pause skaffet Salah et straffespark, som han selv hamret inn via Bernd Leno i Arsenal-buret. Scoringen sendte egypteren likt med Pierre-Emerick Aubameyang og Tottenhams Harry Kane på toppscorerlista med 13 mål.

Ifølge  BBC var Aubameyang borti ballen kun 13 ganger i løpet av hans 71 minutter på banen. På toppen av det var seks av berøringene fra avspark.

I annen omgang fikk Firmino gleden av å notere seg for sitt første hattrick i Premier League da han satte inn en straffe 25 minutter før slutt.

Med 1-5 tapet står Arsenal fortsatt uten seier mot Liverpool i serien siden april 2015.

Manchester City kan redusere Liverpools forsprang til sju poeng med seier over Southampton søndag. Arsenal ligger på 5.-plass på tabellen, 16 poeng bak ligalederen.

Tottenhams nedtur

Tottenham deiset hardt i bakken etter to kalasseirer på rad. Hjemme mot Wolverhampton mistet tabelltoeren ledelsen og tapte 1-3.

Lenge virket Spurs å styre mot sin sjette strake seier i Premier League, men kollapset de siste 20 minuttene. Da scoret Wolves-trioen Willy Boly, Raúl Jiménez og Hélder Costa i tur og orden og sørget for et sjokkresultat.

– Vi har hatt en veldig god seiersrekke de siste ukene, og det er vanskelig å opprettholde den. Jeg tror vi nå betaler prisen for innsatsen vi la ned i de andre kampene. Vi er ikke maskiner, sa Tottenham-manager Mauricio Pochettino etterpå.

Harry Kane ga oppskriftsmessig Tottenham 1-0 halvveis ut i første omgang. Det gjorde han med en kanonkule fra 25 meter. Wolverhampton-keeper Rui Patrício hadde noen fingertupper på ballen, men greide ikke å avverge målet.

Det var Kanes 13. seriemål for sesongen. Han deler førsteplassen på toppscorerlista med Mohamed Salah (Liverpool) og Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal).

Hevet seg

Hjemmelaget hadde god kontroll fram til pause. Etter sidebytte kom det derimot et helt annet Wolverhampton-lag på Wembley-gresset. Gjestene hevet seg markant og tok stadig mer over banespillet.

I det 72. minutt fikk de betalt da Boly stanget inn 1-1 etter João Moutinhos hjørnespark. Han fikk lov til å stå merkelig alene i det ballen ble headet via Hugo Lloris' ene keeperhanske.

Elleve minutter senere var oppgjøret snudd på hodet. Jiménez avsluttet mellom beina på Toby Alderweireld og ned i venstre hjørne. Noen minutter etterpå økte Costa til 3-1 da han var alene med Lloris. Han scoret på en perfekt pasning fra Matt Doherty.

– Feilen var måten vi prøvde å spille på. Det ble for mange lange baller, og energinivået vårt falt etter pause, sa Pochettino.

– Vi trodde på det etter utligningen. Jeg vil si at uavgjort hadde vært et godt resultat, men jeg kan ikke kontrollere følelsene til spillerne mine når de ser rom å løpe i. Å spille på denne måten på Wembley er noe helt stort, sa Wolves-manager Nuno Espírito Santo.

Ni poeng bak

Tottenham hadde i opptakten til lørdagens kamp slått Everton hele 6-2 og Bournemouth 5-0. Tapet var derfor svært overraskende, og det ble en real smell i London-klubbens jakt i toppstriden.

Liverpool utnyttet Spurs-smellen da serielederen knuste Arsenal 5-1 i lørdagens kveldskamp. Nå er Pochettinos menn ni poeng bak tabelltoppen.

Manchester City tar i tillegg tilbake 2.-plassen om de lyseblå vinner borte mot Southampton søndag.

Wolverhampton er nummer sju på tabellen med 29 poeng. (NTB)

Engelsk eliteserie fotball lørdag, 20. runde:

Brighton – Everton 1-0 (0-0)

Mål: 1-0 Jürgen Locadia (60). 30.597 tilskuere.

Fulham – Huddersfield 1-0 (0-0)

Mål: 1-0 Aleksandar Mitrovic (90). 24.423 tilskuere.

Leicester – Cardiff 0-1 (0-0)

Mål: 0-1 Víctor Camarasa (90). 32.047 tilskuere.

Liverpool – Arsenal 5-1 (4-1)

Mål: 0-1 Ainsley Maitland-Niles (11), 1-1 Roberto Firmino (14), 2-1 Firmino (16), 3-1 Sadio Mané (32), 4-1 Mohamed Salah (str. 45), 5-1 Firmino (str. 65). 53.326 tilskuere.

Tottenham – Wolverhampton 1-3 (1-0)

Mål: 1-0 Harry Kane (22), 1-1 Willy Boly (72), 1-2 Raúl Jiménez (83), 1-3 Hélder Costa (87). 46.356 tilskuere.

Watford – Newcastle 1-1 (0-1)

Mål: 0-1 Salomón Rondón (29), 1-1 Abdoulaye Doucouré (82). 20.336 tilskuere.

Spilles søndag:  Crystal Palace – Chelsea, Burnley – West Ham, Southampton – Manchester C., Manchester U. – Bournemouth.

Engelsk mesterskapsserie fotball lørdag, 25. runde:

Birmingham – Brentford 0-0

23.909 tilskuere.

Bolton – Stoke 0-0

15.309 tilskuere.

Bristol C. – Rotherham 1-0 (0-0)

Mål: 1-0 Adam Webster (86). 21.207 tilskuere.

Rødt kort: Billy Jones (64, to gule), Richie Towell (72), Rotherham.

Leeds – Hull 0-2 (0-1)

Mål: 0-1 Jarrod Bowen (25), 0-2 Bowen (58). 35.754 tilskuere.

Markus Henriksen spilte hele kampen for Hull.

Middlesbrough – Ipswich 2-0 (1-0)

Mål: 1-0 Jordan Hugill (str. 37), 2-0 Marcus Tavernier (72). 23.334 tilskuere.

Millwall – Nottingham 1-0 (1-0)

Mål: 1-0 Ryan Tunnicliffe (9).m. 15.273 tilskuere.

Norwich – Derby 3-4 (2-2)

Mål: 1-0 Ben Godfrey (25), 2-0 Teemu Pukki (31), 2-1 Fikayo Tomori (36), 2-2 Mason Mount (45), 3-2 Pukki (81), 3-3 Florian Jozefzoon (87), 3-4 Jack Marriott (90).

Alexander Tettey spilte hele kampen for Norwich.

Preston – Aston Villa 1-1 (0-1)

Mål: 0-1 Tammy Abraham (45), 1-1 Ahmed Elmohamady (selvmål 61). 19.126 tilskuere.

Ørjan Nyland spilte hele kampen for Aston Villa.

Queens P.R. – Reading 0-0

15.721 tilskuere.

Sheffield U. – Blackburn 3-0 (0-0)

Mål: 1-0 Billy Sharp (73), 2-0 Sharp (77), 3-0 David McGoldrick (82). 27.384 tilskuere.

Rødt kort: Chris Basham (51, to gule), Sheffield U..Richard Smallwood (71), Blackburn.

Swansea – Wigan 2-2 (0-2)

Mål: 0-1 Joe Garner (str. 10), 0-2 Garner (34), 1-2 Dan Burn (selvmål 60), 2-2 Mike van der Hoorn (81). 18.591 tilskuere.

West Bromwich – Sheffield W. 1-1 (0-1)

Mål: 0-1 Atdhe Nuhiu (5), 1-1 David Jones (selvmål 90). 26.548 tilskuere.

Rødt kort: Jay Rodriguez (63), West Bromwich.