Lingard avgjorde FA-cupfinalen

(Crystal Palace - Manchester U 1-2 eeo, 0-0, 1-1). Etter 78 målløse minutter eksploderte den engelske FA-cupfinalen mellom Manchester United og Crystal Palace. Jesse Lingard ga United 2-1-seier med sitt mål i annen ekstraomgang.

Bilde 1 av 3

Palace-supporterne trodde knapt det de så da innbytter Jason Puncheon banket Crystal Palace i ledelsen etter 78 minutter. Mot spillets gang scoret innbytteren, Alan Pardew danset og London-klubben var på vei mot sitt første store trofé.

Men Manchester United svarte umiddelbart. Juan Mata var både god og heldig da han banket til med en volley via Scott Dann og i mål til 1-1. Dermed var det klart for ekstraomganger i FA-cupfinalen.

Der fortsatte dramatikken da United måtte gå løs på det siste kvarteret med én mann mindre etter at Chris Smalling pådro seg sitt annet gule kort.

Men det betydde ikke kroken på døra for de røde djevlene. I det 110. minutt fikk innbytter Lingard drømmetreff fra knappe 15 meter, og den lokale unggutten kunne juble sammen med resten av fansen for Manchester Uniteds første FA-cuptrofé på 12 år.

– Jeg så ballen komme og at den landet foran meg. Alt jeg trengte å gjøre var å få et bra treff, og heldigvis klarte jeg det. Som innbytter må du alltid være klar. Heldigvis var jeg det, sa matchvinner Lingard til BBC.

Dette var den pressede treneren Louis van Gaals første tittel med Manchester United.

– Det er fantastisk å vinne denne tittelen for klubben, for supporterne, og også for meg. Nå har jeg vunnet cupen i fire land. Det er ikke mange trenere som har klart det. Vi fortjente det, og det var et supert mål, ikke sant, sa treneren med et smil.

Stolpe-bonanza

Manchester United satte tonen under folkefesten på Wembley, og fikk første omgangs største sjanse etter 21 minutter. Juan Mata plukket opp en dårlig klarering og smelte til, men Crystal Palace-keeper Wayne Hennessey reddet mesterlig.

Marcus Rashford var i det lekne hjørnet for United, og etter 52 minutter flikket 18-åringen Marouane Fellaini gjennom med hælen. Belgieren svarte med å banke ballen i tverrliggeren og ut.

Med halvtimen igjen smalt det i stengene igjen for United. Antonio Valencia sto for innlegget denne gangen, i retning Anthony Martial, men 20-åringen hadde ikke marginene på sin side.

Det hadde Crystal Palace med drøyt ti minutter igjen av kampen. Etter at en corner i utgangspunktet var klarert glemte Juan Mata at cornertaker Jason Puncheon lå igjen bak seg. Da ballen ble banket inn igjen i retning Puncheon, var innbytteren nådeløs og dundret Palace i ledelsen.

Lokal matchvinner

Men trener Alan Pardew hadde knapt rukket å gjøre seg ferdig med scoringsdansen sin før den satt i motsatt mål. Wayne Rooney fant Fellaini, som dempet ballen ned til Mata. Spanjolen nølte ikke et sekund og gjorde opp for seg med å knalle inn utligningen og sikre ekstraomganger.

Der røk Chris Smalling på sitt annet gule kort like før den siste ekstraomgangen da han holdt igjen Yannick Bolasie på vei over på Uniteds banehalvdel.

Men med ti mann dukket en annen innbytter med krutt i støvlene opp. Manchester United-produktet Jesse Lingard banket til på volley fra 15 meter og sikret de røde djevlenes 12. FA-cuptriumf. (NTB)

Lingard: – Som innbytter må du alltid være klar

Jesse Lingard har vært i Manchester United siden han begynte på skolen. Som 23-åring fikk han en av sine aller største drømmer oppfylt.

Etter at både Manchester United og Crystal Palace hadde innstilt seg på ekstraomganger på stillingen 1-1, fikk Jesse Lingard beskjed om å gjøre seg klar til å entre sin aller første FA-cupfinale.

Eventyret nådde nye høyder da 23-åringen i det 110. minutt fikk drømmetreff og banket inn seiersmålet foran 88.619 tilskuere på Wembley.

– Man får gåsehud av treffet, og så får man gåsehud av historien til Jesse Lingard, som i utgangspunktet ikke er den mest talentfulle på laget, og ikke i sin generasjon heller. At han får oppleve dette er så stort. Tenk hvor mye han koser seg når han våkner i morgen tidlig, det må være verdens beste følelse, sa Premier League-ekspert Simen Stamsø Møller i TV 2s studio.

En annen lokal helt, Jason Puncheon, ga Crystal Palace ledelsen mot spillets gang i det 78. minutt da han banket ballen inn på volley bak David de Gea. Men Alan Pardew rakk knapt å bli ferdig med scoringsdansen sin før Juan Mata utlignet med enda en volley.

Men dagens vakreste volley signerte Lingard da han scoret sitt første mål på 18 kamper for Manchester United. Den scoringen førte til Manchester Uniteds første FA-cuptrofé på 12 år.

– Det var en fantastisk kamp og et veldig fint mål. Jeg synes vi fortjente å vinne, og nå skal vi bare kose oss. Det er lenge siden sist vi vant et trofé, men vi kjempet for det. Det er et fantastisk øyeblikk for oss, for fansen og for alle, sa United-keeper David de Gea ifølge BBC. (NTB)