Sport

Lineker: – Solskjær et manager-geni

(Cardiff - Manchester United 1-5). Ole Gunnar Solskjær fikk en debut som gikk rett til himmels. Han fikk United til å leke seg som om de spilte på løkka.

Bilde 1 av 3

KOMMENTAR

Noen tilsynelatende grå kamper er større enn andre, og for Ole Gunnar Solskjær ble bitte lille julaften 2018 også en kamp for evigheten. Han har noen av dem. Solskjærs første kamp ble nesten en like stor sensasjon som selve ansettelsen.

Superlativene haglet på arenan og på sosiale medier minutt for minutt ettersom kampen rullet fram. Det startet med Marcus Rashford, senere ble det scoringer fra alle vinkler, men aller viktigst: Paul Pogba fikk og tok tilliten. Han spilte en av sine beste United-kamper uten å score mål. På tribunene vaiet United-flagg og norske flagg om hverandre.

Tottenham-legenden Gary Lineker dro det kanskje lengst med sin twittermelding før kampen var ferdig: "Solskjær er et managergeni". Sarkasme eller fakta? Litt av det første, lite av det andre.

Konklusjonen er vel kjapp, til og med for norske og engelske Solskjær-patrioter. Men det eneste Solskjær har hatt tid til så langt er å snakke til spillerne og lede laget i kamp. Treninger er det knapt tid til i det hektiske juleprogrammet. Ja, han slo laget som er tippet sist. Men det spiller en rolle hvordan et lag spiller og vinner. Fem scoringer på bortebane er sjelden kost, selv for Manchester United. Det har ikke skjedd siden i avskjedskampen til Alex Ferguson, men den endte uavgjort (!).

BBCs TV-ekspert og tidligere Tottenham-spiller Jermaine Jenas sa det slik: "Det er første gang United har scoret fem mål i en ligakamp siden Alex Fergusons dager! Briljant av Solskjær. Få ham på langtidskontrakt med en gang". Han må også minnes på at en enkeltkamp aldri gir fasiten i fotball. Men bedre enn dette kunne det ikke gjøres.

Nå kan Ole Gunnar Solskjær bare stålsette seg for velkomsten på Old Trafford 2. juledag til sin første hjemmekamp. Debuten kunne ikke blitt større. Og Cardiff var ingen tur i parken, laget hadde vunnet fire av sine fem siste hjemmekamper før denne.

Les også: Ikke akkurat Mournho: https://www.dagsavisen.no/nyemeninger/ikke-akkurat-mourinho-1.1251770

Plutselig fikk vi se et lekent og aggressivt United som tenkte angrep, angrep, angrep. Her var det ikke snakk om å legge av. Og angrepet bak 3-1 ved Anthony Martial er det bare å ta fram igjen så mange ganger du ønsker. Et brudd og et angrep bare lekne fotballspillere med lave skuldre får til.

Etterpå var det bare smil å se i og rundt United-benken. Ole Gunnar Solskjær har smilt siden han kom. Var det ikke mer som skulle til? Jo, mye. En spillergruppe som trodde på det de hørte. - Dette er den beste elleveren jeg noengang har sendt ut på en bane. Vis spillerglede og vinn tilbake ballen med en gang, var Solskjærs beskjed til spillerne slik han fortalte det til TV2.

Og seieren kom på samme dag som både Manchester City og Chelsea tapte sine hjemmekamper. Mannen som var Moldetrener utenfor sesong mandag er Manchesters største helt fem dager senere. Slik er fotballen.

Dette var "bare" en seriekamp. I morgen er den historie. Men en ganske betydelig historie. Nå kommer to hjemmekamper i romjula, mot Huddersfield (26.12) og Bournemouth (30.12). Det er visst ikke bare Ole Gunnar Solskjær som gleder seg. Wayne Rooney også, som Solskjær teksten med før kampen. Vi er ikke United-supporter, men det gikk an å nyte denne kampen. Fordi vi så et godt fotballag.

Sånn. Nå kan vi pynte juletreet.

KAMPFAKTA

Cardiff – Manchester U. 1-5 (1-3)

33.028 tilskuere

Mål: 0-1 Marcus Rashford (4), 0-2 Ander Herrera (29), 1-2 Víctor Camarasa (str. 38), 1-3 Anthony Martial (41), 1-4 Jesse Lingard (str. 57), 1-5 Lingard (90).

Dommer: Michael Oliver, England.

Gult kort: Luke Shaw (36), Manchester U., Aron Gunnarsson (58), Greg Cunningham (79), Cardiff.

Lagene:

Cardiff (4-2-3-1): Neil Etheridge – Bruno Ecuélé Manga, Sean Morrison, Sol Bamba, Greg Cunningham – Aron Gunnarsson (Joe Ralls fra 83.), Harry Arter (Kenneth Zohore fra 61.) – Junior Hoilett (Kadeem Harris fra 74.), Víctor Camarasa, Josh Murphy – Callum Paterson.

Manchester U. (4-3-3): David de Gea – Ashley Young, Victor Lindelöf, Phil Jones, Luke Shaw – Ander Herrera, Nemanja Matic (Marouane Fellaini fra 87.), Paul Pogba – Jesse Lingard, Marcus Rashford (Fred fra 79.), Anthony Martial (Andreas Pereira fra 86.).

Øvrige resultater: 

Arsenal – Burnley 3-1, Bournemouth – Brighton 2-0, Chelsea – Leicester 0-1, Huddersfield – Southampton 1-3, Manchester C. – Crystal Palace 2-3, Newcastle – Fulham 0-0, West Ham – Watford 0-2.

Spilt fredag: Wolverhampton – Liverpool 0-2.

Spilles søndag: Everton – Tottenham.

Mer fra Dagsavisen