Alexander Legkov i aksjon under OL i Sotsji i 2014 der han vant femmila.

Legkov avviser dopingbeskyldningene

Alexander Legkov navngis i en sak i New York Times som en av mange dopede russiske medaljevinnere under Sotsji-OL. Selv avfeier han det hele.

Av Sjur Natvig og Stian Grythaugen

– Jeg har ikke lest denne publikasjonen, men telefonen min holder på å gå i stykker. Jeg tar dette tre hundre millioner prosent med ro, sa Legkov til den russiske avisen Sport Ekspress.

Legkov var overlegen i spurten på femmila i Sotsji-lekene. Han har over lang tid vært blant verdens beste langrennsløpere, med to OL-medaljer, to VM-medaljer og sammenlagtseier i Tour de Ski i 2013.

– Ring trenerne mine, Reto (Burgermeister) og Isabell (Knauthe), og spør dem hvordan vi trente den sesongen, sa han.

Det er Grigorij Rodtsjenkov, tidligere leder av det russiske antidopinglaboratoriet, som forteller om organisert doping, og juks for å dekke over det. Legkov er ett av navnene på hans lister over dopede utøvere.

– Hvor er det Rodtsjenkov er, i Miami eller Los Angeles? Det er veldig lett å sette fram påstander når man er så langt borte, sa Legkov til Sport Ekspress.

– Jeg tar dette helt med ro.

IOC bekymret

Den internasjonale olympiske komité (IOC) krever en umiddelbar gransking av påstander om russisk dopingjuks under Sotsji-OL.

En IOC-talsmann uttrykte sterk bekymring etter at New York Times siterte den tidligere sjefen for det russiske antidopinglaboratoriet på at et stort antall russiske utøvere var dopet under lekene, blant dem 15 medaljevinnere.

– Disse påstandene er svært detaljerte og veldig bekymringsverdige. Vi ber Verdens antidopingbyrå (WADA) om å granske dette umiddelbart, sa han.

Radtsjenko fortalte i intervjuet at han hadde utviklet en dopingmikstur bestående av steroidene metenolon, trenbolon og oxandrolon, som han blandet med alkohol: Chivas (whisky) for menn og Martini (vermouth) for kvinner.

Han fortalte også at man hadde lister over dopede utøvere som måtte få sine prøver byttet ut dersom de havnet i dopingkontroll, og la ut om hvordan dette ble gjort med hjelp fra myndighetene og sikkerhetstjenesten.

Spørsmålet er hvordan dette kunne skje.

– God kontroll

IOK-talsmannen sa at antidopinglaboratoriet der Sotsji-prøvene ble analysert var godkjent av WADA, og at det var 15-20 internasjonale eksperter til stede for å overvåke prosessen.

– Vi hadde et system for kvalitetskontroll og dokumentasjon på hvor prøvene til enhver tid befant seg. Det var i overensstemmelse med internasjonale regler og bestemmelser, sa han.

WADA sa allerede forrige uke at man vil granske påstander om russiske dopingjuks under Sotsji-OL. Det var etter at varsleren Vitalij Stepanov sto fram med opplysninger om at Radtsjenko visste om dopede medaljevinnere, og før Radtsjenko selv uttalte seg.

Ministeren avfeier alt

Russlands idrettsminister Vitalij Mutko fnyser av påstandene om at 15 av nasjonens medaljevinnere fra Sotsji-OL i 2014 skal ha deltatt i en statsstøttet dopingprogram.

Under lekene skal utøvernes dopingprøver ha blitt erstattet med rene lagrede prøver.

Russlands idrettsminister tar sterkt avstand fra påstandene som er fremsatt.

– Jeg mener folkene (det fremsettes påstander mot) er eksepsjonelle utøvere, og beskyldningene er absurde, sier han til det russiske nyhetsbyrået TASS.

– Anklagene mot dem er grunnløse. Vi skal analysere den aktuelle artikkelen og deretter bestemme oss for hvordan vi skal reagere, tilføyde han.

Også Willi Schneider, sjeftrener for det russiske boblaget, er sterkt kritisk til det som er kommet fram.

– Alt er skitten politikk. Det er ingen sannhet i disse uttalelsene, alt er rykter, sier han til TASS.

Välbe: – Latterlig

Femmilsvinneren fra Sotsji-OL, Alexander Legkov, er blant utøverne som navngis som dopingsyndere. Den russiske skipresidenten Jelena Välbe kaller det hele «latterlig og trist».

– Alt er ufundert. Jeg synes det er latterlig og trist. Forsvare Legkov? Hvorfor skulle jeg gjøre det, så lenge han verken dopet seg før, under eller etter OL, sier hun.

Russlands ble beste nasjon i Sotsji med 33 medaljer, 13 av dem i gull. (©NTB)