Leeds og Manchester United i «vennskapskamp»

Det blir ikke helt riktig å kalle det en vennskapskamp når de gamle erkefiendene Leeds United og Manchester United møtes til kamp.

At kampen spilles på et annet kontinent skyldes mer fotballmessige kommersielle promotion-hensyn enn at de to gamle rivalene fra Nord-England måtte dra til andre siden av kloden for å finne nøytral grunn. Vennskapskampen mellom de to lagene ble dessuten avtalt allerede i november i fjor, før Ole Gunnar Solskjær sensasjonelt fikk managerjobb i Manchester.

Nå skal Solskjær få bryne seg på den genierklærte fotballtreneren Marcelo Bielsa, som har gudestatus blant Leeds-supportere, spillere på flere kontinenter, og managere som Manchester Citys Pep Guardiola.

Da Yorkshire-klubben røk ut av kvalifiseringsspillet til en plass i Premier League helt på tampen av forrige sesong, var det usikkert om Bielsa ville ta en sesong til.

Til sist kunne Leeds-supporterne trekke et lettelsens sukk, da det ble kjent at Bielsa sa ja til å lede Leeds United en sesong til med mål om å rykke opp i 2020.

Les også: 21-åringen takket nei til Premier League-klubb

5.500 Leeds-supportere

Fotballmøtet i Perth er en del av den viktige forsesongen, hvor klubbene tester spillere og formasjoner før alvoret setter inn tidlig i august, og det er forventet at Manchester United stiller med fullt A-lag, skriver Manchester Evening News.

Begge klubbenes supportere møter tallrike opp på stadion. Manchester Uniteds trening på WACA stadion i Perth i forrige uke viste fulle tribuner med fans. Leeds United får støtte av minst 5.500 Leeds-supportere som har tatt turen til et annet kontinent for å se akkurat denne kampen.

Selv om de to klubbene har spilt i forskjellige divisjoner de siste 15 årene, definerer begge supporterleirene fortsatt onsdagens motstander som en av deres topp tre-verste motstandere.

Les også: Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!

Historisk rivalisering

Rivaliseringen mellom Leeds United og Manchester United skal ha røtter helt tilbake til det gamle fiendskapet mellom Lancashire og Yorkshire, men rent fotballmessig har det intense forholdet eksistert siden Matt Busby (Manchester United) og Don Revie (Leeds United) var managere. Gjennom 70- og 80-tallet var kampene preget av voldsomme sammenstøt mellom supporterne etter hvert som hooligan-ukulturen spredte seg i engelsk fotball. De siste tiårene har dramatikken pågått på fotballbanen, i møter som Sir Alex Ferguson i sin tid karakteriserte som store stemningsfulle kamper fulle av dramatikk.

Leeds United og Manchester United har ikke møttes på fotballbanen siden 2011, da Manchester United vant 3–0 på Leeds Uniteds hjemmebane i et cupoppgjør. Da fikk de røde fra Manchester revansje for et forsmedelig tap året før – da Leeds United slo Manchester-laget ut av FA-cupen (0–1) på Old Trafford. Dette var Leeds Uniteds første seier på Old Trafford på nesten 30 år – og selvsagt en som Leeds-supporterne fortsatt vet å dyrke for hva det er verdt.

Les også: Kirken har mistet 214.000 medlemmer

Norske storklubber

Begge klubbene har mange norske supportere. Manchester Uniteds norske supporterklubb har over 42.500 medlemmer, – landets nest største, mens Leeds United har nær 5.200.

De vil nok glede seg over at kampen blir vist på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo. Kampstart: 13.00, norsk tid.

Og skulle Ole Gunnar Solskjær gå på et forsmedelig tap mot Leeds vil han ha god tid til å hente seg inn til laget hans kommer til Norge for å spille treningskamp mot Kristiansund 30. juli.

Les også: Per-Willy Amundsen hevder han ble sensurert av Facebook