Sport

Lædre Bjørdal har funnet roen i Vålerenga: – Hadde vært fantastisk å vinne noe her

Vålerenga er den åttende klubben til fotballnomaden Johan Lædre Bjørdal, men etter bare ett år i hovedstaden er den ambisiøse 33-åringen klar på at det er noe helt spesielt med livet i VIF.

Egersund, Viking, Tønsberg, Bodø/Glimt, AGF Århus, Rosenborg, Zulte Waregem, Vålerenga. Stopperveteranen Lædre Bjørdal, som har tre A-landskamper på CV-en, har allerede en rikholdig karriere å se tilbake på.

– Hva har du lært av reisen gjennom alle klubbene?

– Det er et bredt spørsmål. Jeg har vel lært, som ellers i livet, at det er viktig å leve mest mulig i nuet. Det er ikke alle som får lov til å leve av å spille fotball. Når man får litt mer erfaring, er det noe man kanskje reflekterer litt ekstra over. Jeg føler meg privilegert over å få holde på med dette, sier Bjørdal til Dagsavisen.

Gamle lagkamerater som Veton Berisha, Yann-Erik de Lanlay og Arild Østbø har i år dratt tilbake til Bjørdals gamleklubb Viking. Så hva med Bjørdal?

– Det er bra for dem at de er kommet hjem, men jeg har tenkt å spille for Vålerenga i årene framover, svarer han.

Les også: Islandsk midtbanemann vil spille seg til Vålerenga-kontrakt (DA+)

Fascinert av VIF

– Du ser ikke for deg selv i Viking-drakt igjen?

– Jeg har ikke tenkt i de baner. Nå konsentrerer jeg meg om Vålerenga. Enkelt og greit, svarer han humrende.

Livet i Vålerenga og Oslo har nemlig levert til gagns for egersunderen.

– Det jeg kan si, er at jeg og familien stortrives i Oslo. Og jeg stortrives i Vålerenga. Det er noe spesielt med VIF. Det er en fascinerende klubb, en stor klubb. En klubb som skal ligge i toppen. Det er forventninger og krav, og dette trigger meg. Det synes jeg er spennende å få være en del av, sier Bjørdal.

33-åringen er sulten på å vinne noe med Vålerenga. Han er sterk i troen på at Dag-Eilev Fagermo og hans team kan gi VIF et løft i årene framover.

Saken fortsetter under bildet

Stavanger  20190506.
Eliteserien i fotball 2019: Viking -Vålerenga.
Vålerengas Johan Lædre Bjørdal i aksjon under kampen mellom Viking og Vålerenga på SR-Bank Arena.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Bjørdal i aksjon mot Viking i fjor. Foto: Carina Johansen/NTB scanpix

Les også: Serie A-giganten ventet. Så ombestemte VIF-talentet seg, 12 timer før flyet gikk (DA+)

Sulten på titler

– Det hadde vært fantastisk å vinne noe med denne klubben. Jeg ønsker å utvikle meg som spiller og å bidra til at klubben kommer opp der den fortjener å være, ikke minst der Klanen fortjener å være. Å gi dem en tittel ville vært utrolig bra, sier midtstopperen, som føler seg sterk og i god form før sesongstart.

– Jeg er veldig motivert. Å spille fotball er fortsatt det kjekkeste jeg vet. Jeg har vært heldig som har unngått mange skader, så kroppen er der den skal være.

– Hva gikk egentlig galt i høstsesongen 2019?

– Jeg er egentlig ikke så opptatt av det som har vært. Med den høsten vi hadde, er det mest fornuftig å se framover og fokusere på det som ligger foran oss, svarer han.

– Hvordan skal Vålerenga lykkes i 2020?

– Det tror jeg er mange er interessert i å vite svaret på. Det er ikke til å legge skjul på at det begynner å bli en del år siden VIF lå i toppen av norsk fotball. Det er alle interessert i å gjøre noe med. Nå har vi fått det nye trenerteamet på plass. Det er veldig tidlig ennå, men hvis jeg skal si én ting, er det at inntrykket jeg har av Dag-Eilev og hans nye trenerteam er at de er veldig tydelige. Veldig klare på det de vil. Det tror jeg er en fordel for oss. Så handler det om å få til et godt nok kollektiv som gjør at vi er stabile nok i løpet av en hel sesong.

Les også: Ny leilighet i Oslo og endelig trening på hjemmebanen for Fagermo (DA+)

Suksessfaktorer

– Hvordan finner man stabiliteten? Er det lettere sagt enn gjort? Ronny Deila snakket hele tiden om stabilitet i fjor.

– Du må ha kontinuitet, og du må unngå skader. Du må ha en homogen tropp. Du må treffe på spillerkjøp. Du må trene hardt nok – og riktig nok – over tid. Det er mange variabler som må stemme. Men jeg synes det ser bra ut foreløpig, vi har mange unge spillere på vei opp og fram. Det er viktig for VIF med lokal forankring. Det er viktig at de som kommer på kamp føler at de ser lokale spillere. Så er det selvfølgelig opp til oss eldre å bidra med erfaring. Jeg synes det er en fin miks nå, sier egersunderen.

Han vil foreløpig ikke snakke høyt om tabellmål for VIF i 2020.

– Det er viktig å være offensiv. Det skal stilles forventninger og krav i Vålerenga. Klubben skal være helt der oppe. Så er det opp til oss å sørge for at vi lykkes. Men en nøyaktig ambisjon må vi ta internt før vi går ut med noe i mediene, sier Bjørdal.

Mer fra Dagsavisen