Sport

Leder et langsiktig prosjekt

Kvelden før sin viktigste landskamp så langt avfeide Per-Mathias Høgmo alle antydninger om at han er avhengig av å lykkes i denne kvalifiseringen for å beholde jobben.

Av Sjur Natvig

SOFIA: – Jeg opplever at ledelsen (i fotballforbundet) har vært krystallklar. Dette er et langsiktig prosjekt, og det forholder jeg meg til. Dessuten er ikke dette noe Per-Mathias Høgmo-prosjekt, det er norsk fotball som har valgt en strategi, sa han.

På spørsmål om han overlever i jobben dersom Norge ikke minst kommer til treeromspill, var han selv krystallklar: – Ja.

Høgmo håper selvsagt at det blir suksess i kvalifiseringen og tur til EM-sluttspillet neste år. Bortekampen mot Bulgaria er mer enn viktig for utfallet.

– Vi har gjort det vi skulle. Vi hadde en god inngang mandag, fikk satt gruppa og restituert, men samtidig satte vi prinsippene for hvordan vi skal spille. Vi har fulgt opp på de følgende treningene, og vi har brukt tiden godt mellom treningene, sa han.

Alle treningene er blitt stengt for utenforstående etter oppvarmingen, og Høgmo har vært enda mer hemmelighetsfull enn vanlig om laguttak og strategi.

«Spissen» Hovland

Onsdag hadde han med seg Even Hovland til en pressekonferanse som var godt besøkt ikke bare av norske, men også bulgarske journalister. Presseansvarlig Svein Graff presenterte spilleren som «spissen Even Hovland». Bulgarerne får intet gratis.

Da Høgmo ble spurt om å utdype «prinsippene for hvordan vi skal spille», brukte han standardsvaret:

– Det får du se i morgen.

Han benyttet også anledningen til å ta av litt press ved å utrope Bulgaria til favoritt, noe veddemålsselskapene gir ham rett i ved sin oddssetting.

– Bulgaria har hatt en fin framgang. De spilte uavgjort hjemme mot Italia og slo Malta borte. De hadde en god kvalifisering sist og er litt tilbake på sporet med et ganske rutinert lag. Det er ganske naturlig at de er favoritt på hjemmebane, sa han.

Rett vei

Torsdag leder han landslaget for 20. gang, og statistikken så langt er skuffende: Fire seirer, seks uavgjorte, hele ni tap. Han mener likevel at Norge er på rett vei.

– Jeg opplever en gruppe som er veldig trygg, veldig utviklingsorientert og målrettet, som får stadig nye gode opplevelser og som vet veldig godt at vi for eksempel er bare et stolpeskudd (mot Aserbajdsjan) fra å være likt med Italia i kvalifiseringen. Det gir en god bekreftelse, og det vet spillerne, sa han. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen