Sport

Lars Haugen om hjemkomsten til Manglerud Star: – Jeg har mye å takke MS for

Norges landslagsmålvakt er tilbake for å hjelpe klubben som på mange måter reddet karieren.

Bilde 1 av 2

I 2010 var Lars Haugen tredjekeeper i Lørenskog, den da 23 år gamle målvakten slet med spilletid, og rundt juletider valgte Manglerud Star å ta sjansen på det som skulle bli Norges landslagskeeper de neste ti årene.

På Manglerud fikk han tillitten han behøvde, og storspilte i buret, men sluttspillet røk så vidt det var. Likevel ble Haugen tatt ut på det norske landslaget til VM i Slovakia i 2011. Førstekeeper Pål Grotnes ble skadet, og plutselig var Lars Haugen Norges bakerste mann.

Haugen og Norge spilte seg til en sensasjonell kvartfinale, og Haugen forsvant til KHL-laget Dinamo Minsk etter VM.

– Det var her jeg fikk gjennombruddet mitt

Haugen ser tilbake på de få månedene i MS i 2010/2011 med stor glede, og mener at tillitten han fikk i MS var helt avgjørende for at han fikk den karrieren han har fått.

– Jeg hadde ikke kommet til VM om jeg ikke hadde fått spille noe sted. Jeg fant igjen gleden med hockey etter en tung periode, sier Haugen om månedene han fikk i MS i 2010 og 2011, og legger til:

– Den perioden der er jeg ekstremt takknemlig for. For den var tunga på vektskåla, når man ser tilbake.

Lars Haugen gjorde seg populær på rekordtid i Manglerud Star i 2010/2011. I løpet av få måneder var han en av klubbens virkelig store helter.
Lars Haugen gjorde seg populær på rekordtid i Manglerud Star i 2010/2011. I løpet av få måneder ble han en av klubbens virkelig store helter. 

Foto: Green Army Supporters

At tida og tillitten han fikk i MS betydde mye skinner klart igjennom, selv over telefon. Han virker glad for å være tilbake, der på mange måter alt starta.

– Følelsene er jo tilbake på en måte. Jeg hadde det veldig bra her, var ingen tvil om at det var her jeg fikk mye. Dette er noe jeg føler sterkt for, for jeg hadde en veldig fin tid her sist. Jeg lærte veldig mye, og det var her jeg fikk gjennombruddet mitt. Jeg har mye å takke MS for. Det var en kort, men givende periode, sier han.

Blakk proff

Haugen forteller at han på denne tida trente med landslagskeeper Pål Grotnes på Olympiatoppen på dagtid, og med Manglerud Star på kveldstid. Det var en hektisk periode, men Haugen var villig til å satse alt, og til vant han.

– Det var litt all-in der. Er det liv laga liksom, tenkte jeg. Jeg levde som en proff, selv om jeg ikke hadde råd. Det var jobb ved siden av, og litt NAV. Helt kaos, men vokste jo sykt mye på det, og det løste seg til slutt, forteller Haugen.

Nå håper han på å gi enda mer tilbake til klubben.

– Forhåpentligvis blir de glade for å ha meg tilbake. Så får vi håpe jeg leverer da. Jeg er opptatt av å fortjene den tillitten jeg har fått, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Herning, Danmark 20180505. Ishockey Norge - Latvia 2-3. Landslagskeeper Lars Haugen var ikke fornøyd etter at Norge tapte mot Latvia i åpningskampen i hockey-vm i Herning, Danmark.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Lars Haugen under VM i 2018. Foto: Tore Meek/NTB scanpix

På plass mot Narvik

Haugen forteller at han har fulgt med på det som har skjedd i klubben de siste årene, og var faktisk på plass i Manglerudhallen da MS slo Narvik, og sikret sluttspillplass i den siste seriekampen denne sesongen. Han ser konturene av et lag som ønsker å ta steg framover, og ønsker å bidra til nettopp det.

– Det var en fantastisk kamp, og stemning. Jeg har trua på hva MS driver med, jeg syns det er spennende det som skjer, sier han, og fortsetter:

– Jeg håper vi får til noe. Gutta som er der nå er bare gladgutter. De kommer på jobb hver dag, og gjør det med et smil. Ikke redde for å svette, og blø litt, og så har man det kult utenom. Absolutt ikke sånn alle steder, skryter Haugen.

Gode venner

Haugen, som er født på Etterstad, men hadde store deler av oppveksten på Høyenhall, spilte også juniorhockey på Manglerud. Nå gleder han seg til å ta fatt på sin tredje epoke i en klubb han føler er på rett vei.

– Jeg kjenner jeg jo de fleste fra tidligere. Mathias Trygg som er en av bestekompisene mine spiller jo her, så den delen veier enormt. Jeg synes det er spennende. Det er alltid morsommere å komme inn i en klubb med positivitet, enn et sted der det har vært skuffende resultater over flere år.

Mathias Trygg er imidlertid en av spillerne MS enda ikke har fått landa en ny kontrakt med.

Dagsavisen erfarer at det foreløpig ikke være enighet, da Trygg også ser på andre muligheter nå som han er ferdig med studier, han trener imidlertid med sikte på å fortsette hockeykarrieren, men om det blir i MS er foreløpig usikkert. Haugen håper imidlertid på at bestekompisen blir værende.

– Jeg har pusha litt på for det ja, så jeg håper han blir værende nå, ler en optimistisk Haugen.

Hus rett ved hallen

I tillegg til en god tid i klubben for ni år siden, og gode venner, spilte også familiesituasjonen inn da Haugen skulle fortsette karrieren i Norge. Haugen har kjøpt seg et hus like ved Manglerudhallen.

–  Det var en naturlig overgang egentlig. Ikke noe å lure på. Vi kjøpte huset vårt her for halvannet år siden, og nå stod det klart. Jeg prata med et par klubber i Norge, men det var liksom sånn at man måtte pendla litt, så alt pekte mot én ting. Det føles ganske bra og være her i nærheten, og få mer tid med familien, sier han.

– Det var på tide nå. Litt rart, og det har ikke gått opp for meg ennå, men det skal bli godt å endelig pakke ut av koffertene, legger han til.

– Spiller du dritdårlig får du høre det i all framtid

Da vi slo på tråden til Haugen var tidligere MS-kaptein, Martin Hansen, på plass for å sette opp trampoline i hagen til Haugen. Den tidligere MS-helten er nemlig gift med søsteren til Lars Haugen. Båndene er nære, også utenfor Manglerudhallen.

Haugen vet derfor godt at han vil bli fulgt nøye med på av flere tidligere lagkamerater når han nå drar på seg den gule og grønne drakta igjen.

– Når jeg nå kommer tilbake så vil jeg ikke bare være en spiller som var god en eller annen gang. Det er jeg veldig klar på. Jeg kommer ikke hit bare for å runde av noe. Reisa er ikke over i det hele tatt. Jeg må bidra. Nå skal jeg bo her resten av livet, og har du vært dritdårlig i MS et par år får du høre det i all framtid, ler Haugen.

Haugen har signert en 2+1-årskontrakt med Manglerud Star.

Mer fra Dagsavisen