Sport

Langt nede etter OL-kollaps

LANGRENN: Marit Bjørgen (33) gikk fullstendig i kjelleren og var sjanseløs på OL-medalje på 10-kilometeren torsdag. Noe godt svar på kollapsen hadde hun ikke.

Bjørgen var gullfavoritt, men hadde lite å stille opp med mot suverene Justyna Kowalczyk i påskeværet i Sotsji-fjellene. I målområdet ble hun liggende utslitt i noen minutter før hun reiste seg. En seierspall uten Rognes-løperen på 10 kilometer klassisk stil er uvanlig kost.

– Jeg prøvde ganske lenge, men jeg kollapset på de siste 1,5 kilometerne og mistet også sjansen til å være på podiet. Det er klart jeg er skuffet, sa Bjørgen etter femteplassen.

Varmt

33-åringen kunne ikke gi noen forklaring på hvorfor hun fikk det så tungt mot slutten, men varmen spilte nok inn. Solen stekte på Laura langrennsstadion torsdag.

Halvveis i rennet lå Bjørgen på annenplass, men på den siste runden tapte hun mye tid.

– Jeg kollapset. Hva er grunnen? Jeg vet ikke.

Mange løpere slet i varmen. Bjørgen utelukket ikke at det var en av grunnene til at hun fikk det så tungt mot slutten.

– Det var et tøft løp, tøffe forhold og utrolig varmt. Det kan være med å spille inn.

Bjørgen fortalte at hun ikke var forberedt på at det skulle bli så varmt, men at hun ikke kunne hatt på mindre tøy enn hun hadde.

– Nei, jeg hadde bare skidressen på. Noe måtte jeg ha på meg, sa hun.

Tungt mot slutten

Hun var langt nede etter rennet. Bjørgen var en av de store favorittene, men fikk ingen medalje. Bronsevinner Therese Johaug slo landslagsvenninnen med fem sekunder.

– Jeg er jævlig skuffet. Jeg hadde som mål å kjempe om gullmedalje, og det gikk ikke, sa Bjørgen.

På den siste runden (5 kilometer) tapte hun nesten 25 sekunder til Kowalczyk. To kilometer før mål lå hun fortsatt som nummer to, men så møtte hun veggen.

– Det var skikkelig tungt på slutten. Jeg måtte kjempe mot meg selv. Jeg hørte jeg var et sekund fra podiet, men jeg var så langt nede i kjelleren.

Gode ski

Hun mente det ikke var snakk om noen smørebom for hennes del.

– Skiene mine var bra, jeg hadde godt feste og bra glid, fortalte hun.

Det kan godt stemme. Etter løpet ga hun sin faste smører gjennom mange år, Perry Olsson, en god klem.

Bjørgen var imponert over Kowalczyks gulløp. Polakken knuste resten av feltet og tok gull 18,4 sekunder foran svenske Charlotte Kalla. Bjørgen var over halvminuttet bak vinneren.

– Jeg var forberedt på at hun kom til å gå fort i dag. Hun er en av de beste klassiskløperne, og det er bare å gratulere henne, sa hun.

En som var overrasket over Bjørgens kollaps, var Aino-Kaisa Saarinen. Finnen kom på plassen foran Bjørgen.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle slå Bjørgen og ikke få medalje, sa Saarinen til finsk presse. (NTB)

Mer fra Dagsavisen