Sport

Langrennsstjernenes «uerstattelige» altmuligmann

Ski-VMs viktigste norske tilrettelegger heter kanskje Bjørnar Sandvig (54). Han ordner alt fra makrell i tomatbokser til ekstra dyner på hotellrommet for langrennsløperne.

Av Espen Hartvig, NTB

Sandvig er mannen som blant annet bestiller og sender det kanskje viktigste for løperne under samlinger, verdenscuprenn og nå VM i Oberstdorf: Mat og drikke.

Han er ikke sjelden også selv sjåfør og transportør av utstyr og varer, gjerne hundrevis av mil unna skiforbundets base i Oslo.

– Til samlingene i Norge forrige uke, kjørte jeg nok opp cirka to tonn med mat og drikke. 1000 kilo i bilen og 1000 på en henger, sier Sandvig.

Han samarbeider også tett med de to kokkene som er med den norske troppen til VM.

– Sandvig er kanskje den viktigste mannen for oss i VM uten at så mange vet noe om ham. Han er nesten uerstattelig vil jeg si og alltid blid og med en god historie på lager, sier Sjur Røthe til NTB om elitelagenes «altmuligmann» de siste 20 årene.

Les også: Ski-VM 2021, her er fullt program dag for dag

Kaffeslaver

Røthe er som mange andre helt avhengig av morgenkaffe. Han drikker den omtrent 07.45 på en vanlig dag. Og har ikke Sandvig husket nok kaffeposer, må Røthe finne andre løsninger.

– Man lærer seg etter hvert hva løperne vil ha. Noen ønsker for eksempel en type hvit ost, og jeg kan få høre det om det er et annet produkt. Det viktigste er å ha med typiske norske varer som vi ikke alltid får tak i utlandet. Slike ting som brunost, makrell i tomat og honning, sier Sandvig.

Sandvig står også for det meste av bestillinger av reiser, og de er det mange av i et normalår for langrennstoppene.

Denne vinteren ble annerldes på grunn av pandemien, men det førte ikke til mindre planlegging for Sandvig.

Han kjenner også de aller fleste hotellene de norske langrennsløperne bor på år etter år rundt om i verden. – Det gjør at jeg også vet hva vi må ta med oss av ekstrating til enkelte steder, sier Sandvig.

Les også: Johaug støtter koronastrategien (+)

Langreiste flasker

Jobben hans er i stor grad gjort når VM starter, og han kan følge mesterskapet hjemmefra.

– Ja, det er det, men samtidig vet man ikke hva som kan skje underveis i VM. Det kan hende at noe plutselig må sendes nedover til Oberstdorf.

Mye av vannet som VM-troppen skal drikke, har hatt en lang vei til Oberstdorf.

– Jeg sendte en pall med smørebussen som nå er i Pokljuka på skiskytter-VM. Så de flaskene har vært med på mye før de ankommer Oberstdorf, sier Sandvig.

Han kaller seg selv koordinator. – Det er litt gjevt med denne jobben at man treffer så mange mennesker. Det er gøy å treffe legene, løperne, smørerne og trenerne. Det gjør at det er lett å huske på alle ting, sier han.

Mer fra Dagsavisen