Tom Høgli var kaptein mot Bulgaria, mens Per Ciljan Skjelbred hadde rollen mot Kroatia. FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT/NTB SCANPIX

Landslagskapteiner i rødt

KOMMENTAR: Fotballandslaget forvandlet ikke bare stemningen rundt seg selv. I de to kampene mot Bulgaria og Kroatia fikk også kapteinsrollen en ny dimensjon.

Tom Høgli og Per Ciljan Skjelbred var Norges kapteiner i de to massive oppgjørene. Og de nøyde seg ikke med intern peptalk og «kom igjen gutter!». De klarte å definere sine roller til også å se utenfor lekegrinda på Ullevaal. Med festen mot Kroatia fikk de også massiv støtte til innsamlingsaksjonen for flyktningekrisen i Europa.


Det har ikke alltid vært slik. Et lags kaptein har gjerne vært plukket ut fra personlighet og posisjon på banen. Men alltid fotballrelatert. Noen ser det som tung prestisje å bli utnevnt til kaptein, andre tar det med et skuldertrekk. Tom Høgli og Per Ciljan Skjelbred ønsker å gi rollen utvidet innhold.


Dagen før kampen mot Kroatia skrev Tom Høgli et innlegg på NRKs debattsider om FIFAs rolle og ansvar overfor menneskerettighetene i VM-nasjonen Qatar. Han syntes det var ubehagelig å bare fokusere på det sportslige når et fotballarrangement valser over elementære arbeiderrettigheter. Han håpet at verdensnavn på fotballscenen, som Cristiano Ronaldo, kunne gjøre det sammme. Midt under forberedelsene til de to kampene kom flyktningekrisen i Europa tett på. Landslaget fulgte det tyske landslagets eksempel og satte i gang et prosjekt på egenhånd. Etterhvert har flere norske klubber sluttet seg til.


For Euro 2016 bør ikke bare være navnet på et fotballmesterskap i Frankrike neste år, det kan også være et samlingspunkt for solidaritet. Det handler om en verdensdel i forandring. Om Norge, Tom Høgli og Per Ciljan Skjelbred er med når EM sparkes i gang i juni neste år, gjenstår å se. Det har også underordnet betydning. Men profilerte fotballnavn har en enorm gjennomslagskraft utenfor arenaen. Noen er mer bevisst på det enn andre. Høgli og Skjelbred er to av dem.