Lars Lagerbäck og Nils Johan Semb har lang tid før neste tellende landskamp kommer.

Landslagsåret i minus

Norge tapte flere kamper enn de vant i 2017. Nå vil landslagssjef Lars Lagerbäck bare se framover.

Av Steinar Bjerkmann

Toppfotballsjef Nils Johan Semb mener Norge må begynne å ta poeng i jevne bortekamper dersom man skal henge med i EM-racet.

– Det har vært et ujevnt år, sier toppfotballsjef i Norges Fotballforbund, Nils Johan Semb, til NTB etter 0-1-tapet mot Slovakia torsdag.

Med tapet endte Norge landslagsåret i minus. Tre seirer, to uavgjort og fire tap er fasit for de norske fotballherrene i 2017. Semb sier Norge må begynne å ta poeng i jevne bortekamper dersom vi skal ha sjans i det han kaller «EM-racet».

– På bortebane har vi klare tap, hvis man ser bort fra San Marino. Vi har klare tap mot Tyskland (0-6) og Nord-Irland (0-2), og vi har tapt mot Makedonia (0-2) og Slovakia (0-1). Skal man være med i et EM-race må man begynne å vinne jevne bortekamper, i alle fall ta poeng, sier toppfotballsjefen.

Han legger til at Norge har vist en bra stigning på hjemmebane, og nevner kampene mot Nord-Irland (1-0), Sverige (1-1), Tsjekkia (1-1) og Aserbajdsjan (2-0).

– Men det er en vei å gå, så vi må bli bedre i 2018 skal henge med, sier han.

Tirsdag tapte Norge etter at Stanislav Lobotka ble matchvinner sekunder før slutt. Surt, mener Semb.

– Selv om Slovakia var det beste laget burde vi klart 0-0 når vi sto imot så lenge. Vi var bra defensivt store deler av kampen, men skaper altfor lite selv, sier Semb.

Før Lobotka satte inn Slovakias vinnermål hadde Norges keeper Rune Jarstein stått solid og reddet Norge ved flere anledninger. Den norske keeperen, som spilte sin landskamp nummer 50, imponerte Semb.

– I dag viser han den klassen han har vist i Tyskland. Han er på en måte en slags matchvinner for Norge fram til de får det målet. Det er surt for han, men ser man bort ifra det kan han gå fra kampen med hevet hode. Han gjorde en god landskamp, sier toppfotballsjefen.

FAKTA

A-landskamper fotball menn i 2017:

26/3 Nord-Irland – Norge 2-0 (VM-kval)

10/6 Norge – Tsjekkia 1-1 (VM-kval)

13/6 Norge – Sverige 1-1

1/9 Norge – Aserbajdsjan 2-0 (VM-kval)

4/9 Tyskland – Norge 6-0 (VM-kval)

5/10 San Marino – Norge 0-8 (VM-kval)

8/10 Norge – Nord-Irland 1-0 (VM-kval)

11/11 Makedonia – Norge 2-0

14/11 Slovakia – Norge 1-0

Totalt: 3 seirer, 2 uavgjort, 4 tap