Landslaget burde vunnet større mot EM-klare Island

(Norge - Island 3-2). Et spennende norsk lag var klart bedre enn EM-klare Island og vant 3-2 på Ullevaal. Både Pål André Helland og Alexander Sørloth scoret sitt første landslagsmål.

Av Sjur Natvig

ULLEVAAL STADION: Stefan Johansen og Valon Berisha var de to eneste i troppen som var på banen i Per-Mathias Høgmos første hjemmekamp som landslagssjef, mot Island (1-1) for to og et halvt år siden. Onsdag slo kaptein Johansen an tonen med scoring før det var spilt et minutt.

Siden stjal de nye mye av showet. I sin første landskamp fra start herjet Helland sammen med debutanten Jonas Svensson på høyresiden, og han var involvert i begge målene i første omgang. 2-1-målet scoret han med et forrykende frispark.

Helland sa tirsdag til NTB at han skulle «jazze inn et hat trick» med mål også i den tredje kampen etter sitt skadecomeback, og han holdt ord. Etter mål i cupen og serien for Rosenborg hjalp han Per-Mathias Høgmo til en etterlengtet seier.

Sørloth, som fikk sin debut i Portugal søndag, satte punktum midt i annen omgang. Debutanten Martin Samuelsen, som ble byttet inn samtidig med Sørloth, driblet på kanten og la inn. En svak klarering ble nikket inn igjen av Markus Henriksen, og Sørloth vippet over keeper.

Drømmestart

Det var spilt bare noen sekunder da Norge fikk frispark fra venstre. Hellands serve ble stusset av Vegard Forren til Jonas Svensson, som fra lengste stolpe la inn foran mål. Keeper Ögmundur Kristinsson refleksreddet Forrens harde nikk, men hadde knapt kommet seg på beina igjen før Stefan Johansens skudd fra hjørnet av 5-meteren var i nettet bak ham.

Et norsk lag som i 11 tidligere Ullevaal-kamper under Per-Mathias Høgmo bare to ganger hadde fått et 1-0-mål i kampens første 45 minutter ledet denne gang før det var spilt 45 sekunder.

Norge tok ikke foten av gassen og ga islendingene store problemer i en 4-1-4-1-formasjon med en god Ole Selnæs i ankerrollen og indreløpere og kanter av godt, gammelt merke. Høyresiden med Helland og Svensson ga Island hodepine.

Sjanser

Flere ganger var det fare på ferde i den islandske målgården, og Joshua King hadde flere muligheter til å få landslagsmålet han lengter etter, blant annet etter to herlige finter på egen halvdel og et sololøp over halve banen. Nærmest var han nok i det 33. minutt, men skuddet traff en islandsk hånd. Han ropte på straffe tre ganger før pause, men fikk ikke mer for det enn et gult kort.

Island kom til bare to ordentlige sjanser, begge takket være hodestyrke. Etter 35 minutter førte det til utligning. Etter en kort corner gikk midtstopper Sverrir Ingi Ingason i været mens Haitam Aleesami ble stående, og nikken snek seg på innsiden av stolpen.

Det ville vært urettferdig om Norge ikke ledet ved pause, og Gylfi Thor Sigurdssons høye spark mot Markus Henriksen betydde frispark fra 17 meter fem minutter før pause. Helland tok kort tilløp og sendte en suser i hjørnet.

Island satte inn blant andre Molde-spiss Eidur Gudjohnsen og Sandefjord-keeper Ingvar Jónsson ved pause, uten at det hjalp. En blackout-hands av Vegard Forren på et hjørnespark ti minutter før slutt ga Island straffesparket Gylfi Thór Sigurdsson omsatte i et nytt trøstemål, men Norge var best og tok en fortjent prestisjeseier mot Nordens i øyeblikket høyest rangerte landslag. (©NTB)

Norge – Island 3-2 (2-1)

Ullevaal stadion: 9568 tilskuere.

Mål: 1-0 Stefan Johansen (1), 1-1 Sverrir Ingi Ingason (36), 2-1 Pål André Helland (41), 3-1 Alexander Sørloth (67), 3-2 Gylfi Thór Sigurdsson (str. 81).

Dommer: John Clancy, Skottland.

Gult kort: Joshua King (45), Norge.

Norge (4-1-4-1): Ørjan H. Nyland – Jonas Svensson, Even Hovland, Vegard Forren, Haitam Aleesami – Ole Selnæs – Pål André Helland (Martin Samuelsen fra 53.), Markus Henriksen, Stefan Johansen (Ruben Yttergård Jenssen fra 82.), Adama Diomande (Iver Fossum fra 72.) – Joshua King (Alexander Sørloth fra 53.).

Ubenyttede reserver: Sten Grytebust, André Hansen – Stefan Strandberg, Ruben Gabrielsen, Niklas Gunnarsson, Veton Berisha, Martin Linnes, Valon Berisha.

Island (4-3-1-2): Ögmundur Kristinsson (Ingvar Jónsson fra 46.) – Haukur Heidar Hauksson (Theodór Elmar Bjarnason fra 62.), Ragnar Sigurdsson, Sverrir Ingi Ingason, Hördur Björgvin Magnússon – Jóhann Berg Gudmundsson, Aron Einar Gunnarsson (Rúnar Már Sigurjónsson fra 82.), Emil Hallfredsson (Birkir Bjarnason fra 46.) – Gylfi Thór Sigurdsson – Alfred Finnbogason (Kolbeinn Sigthórsson fra 62.), Jón Dadi Bödvarsson (Eidur Smári Gudjohnsen fra 46.).

Ubenyttede reserver: Hannes Thor Halldorsson – Birkir Már Sævarsson, Hjörtur Hermannsson, Kári Árnason, Arnór Ingvi Traustason, Ari Freyr Skúlason.