Per Ciljan Skjelbred og Tarik Elyounoussi bærer utstyr inn til den siste treningen i Marbella. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX

Landslaget bryr seg ikke om motstanderen

Norge skal spille sitt eget spill, uavhengig hva Kroatia finner på. Spillerne er begeistret over en offensiv strategi.

Av Sjur Natvig

MARBELLA:  Per-Mathias Høgmo gjorde det torsdag klart at landslaget skal se ut som seg selv i lørdagens bortekamp mot Kroatia, ikke prøve å forsvare seg til et poeng. Spillerne applauderer.

– For meg er det viktig å oppnå et resultat i denne kampen, men det er også viktig å jobbe med prinsippene som skal bringe oss videre når vi møter neste motstander, sa Høgmo.

– Vi skal ikke gjøre ting helt annerledes nå, men følge ideen vår om hvordan vi tenker og spiller fotball. Det kommer kampen til å bære preg av lørdag.

I klartekst betyr det at han ikke gjør som før innledningen av EM-kvalifiseringen i fjor. Etter en svak resultatrekke gikk Høgmo da bort fra 4-4-2-formasjonen og valgte 4-5-1 mot England og Italia. Det ble ingen suksess. Norge slapp inn mål likevel, og skapte nesten ingenting selv.

– Jeg tror det er helt riktig at vi ikke er defensive i hodet. Kroatia har gode spillere, men det er ikke verdens beste lag heller. Råskap er ett av begrepene vi bruker i laget, og det er et fint ord i denne sammenheng. Når kampen er i gang skal vi ikke ha respekt i det hele tatt, sier Tarik Elyounoussi til NTB.

Må våge

– Jeg tror det blir viktig å holde på det vi er gode til og har vært gode til tidligere i kvalifiseringen. Vi må ikke ha for mye respekt for motstanderne selv om de er gode, sier Martin Ødegaard.

Mats Møller Dæhli gir også sjefens modige plan full tilslutning.

– Jeg støtter det veldig. Hvis prinsippene våre skal fungere optimalt, må vi våge å spille den fotballen vi ønsker. Hvis ikke, får vi ikke like mye ut av de spillertypene vi har i laget, sier han.

Også keeper Ørjan H. Nyland er innforstått med det. Han frykter ikke at et overmodig norsk lag skal bli overkjørt.

– Vi er blitt en ballnasjon som kan spille fin angrepsfotball, men det vil gjøres en risikovurdering. Vi kommer ikke til å hive alle i angrep, sier han til NTB.

Elyounoussi er forberedt på at det vil bli veldig vanskelig.

– Kroatia har gode spillere, og vi kan bli spilt lave, men i så fall er det ikke noen krise. Vi kan det spillet også. Men vi har lyst til å ta dem høyt, vinne ballen høyt oppe og skape sjanser, sier han.

Gjort det før

– Vi har gjort det før, både mot Danmark og mot Tsjekkia. I kampen i Praha for ett år siden ventet alle at vi skulle legge oss bakpå, men i stedet styrte vi det meste. Jeg håper på et slikt kampbilde igjen.

Mens Elyounoussi mener det er OK å legge seg lavere om det viser seg for krevende å stå høyt, ønsker Dæhli at Norge skal våge å stå på sitt.

– Kroatia er en tøff motstander, men vi har sett på treningene at vi har nivået til å gjennomføre spillet vårt. Det handler bare om å våge, sier han.

Freiburg-spillerens knær har kommet greit gjennom de siste dagenes lange og intensive treninger.

– I går (onsdag) var den beste dagen til nå. Det gikk bra de andre dagene også, men da trente jeg for fullt, og det gikk helt fint. (©NTB)