Sport

Laget som plutselig bare vinner

(Norge - Kypros 2-0). Norge vant sin femte kamp på rad av fem mulige i år og den første i Nations League. Det er denne vinnerkulturen Lars Lagerbäck har jobbet med i halvannet år nå.

Bilde 1 av 4

KOMMENTAR

Nå skal ikke Kypros være en målestokk for det nivået Norge ønsker å være på, men internasjonale seire kommer ikke av seg sjøl, nesten uansett hvilket nivå man er på. Dette var første kamp i 3. divisjon i den nye nasjonalligaen, og Norge kan spille for både opprykk og EM-plass. Men den veien er lang. Nå handler det om å vinne neste kamp mot Bulgaria i Sofia søndag kveld.

Etter å ha slått tre VM-nasjoner i privatkamper (Australia, Island og Panama) samt Albania og så avgjort torsdagens kamp før pause, fikk vi se også et norsk lag med svakheter etter pause. Kypros kom litt inn i kampen, men satte ikke den første sjansen de fikk. Det gjorde Norge og kaptein Stefan Johansen viste at han er en mann å stole på selv om han stort sett sitter på benken i Fulham.

Han kunne gitt seg etter skaden i kampens første minutt, men kom seg på beina og satte inn de to avgjørende scoringene bak en forvirret kypriotisk keeper. Først på et godt løp alene med keeper, så på et frispark fra 18 meter der han skjønte at keeper ikke hang med. Etter det handlet det om også å forberede en betydelig vanskeligere kamp på søndag, og skal man legge inn slike variabler blir det ofte en rotete kamp, slik store deler av annen omgang ble.  Etterhvert ble det en pussig cornerfestival foran det sparsommelige publikummet på den flunkende nye gressmatta på Ullevaal.

Dette var ingen toppkamp. Men det var Norges femte seier på rad og slike resultatrekker er ingen selvfølge for et landslag på vårt nivå. Særlig ikke for Norge de siste åra. Men det er denne vinnerkulturen Lars Lagerbäck har jobbet med etter han opplevde ydmykende 0-6 i Tyskland for ganske nøyaktig ett år siden. Skal han gå gjennom 2018 uten nederlag?

Det er Bulgaria og Slovenia som blir utfordrerne i denne pulja og den kjappe turneringen er over allerede i november. Hvis Norge topper tabellen til slutt kan det også bli en bedre rangering foran EM-kvalifiseringen som trekkes i desember.

Hva torsdagens kamp ga oss? At et lag må være konsentert hele veien, at dueller må vinnes også når kampen tilsynelatende er avgjort og at resultater gir selvtillit. Lars Lagerbäck vil ha en fast stamme slik han hadde på Island og spillere som vinner sammen ligger godt an i fortsettelsen.

Godkjent, var hans helt korrekte oppsummering av denne kampen. Resulatet var godkjent, første omgang likeså og spillet bak den første scoringen var strålende. Det holder på en kveld som dette.

Og fortsettelsen er altså i Sofia på søndag mot et Bulgaria som slo Slovenia 2-1 i en vrien bortekamp torsdag. Da kjenner vi forutsetningene. Søndagens vinner er favoritt til å vinne denne pulja.

UEFAs nasjonsliga fotball menn i Oslo torsdag, C-divisjonen gruppe 3:

Norge – Kypros 2-0 (2-0)

Ullevaal stadion: 6172 tilskuere.

Mål: 1-0 Stefan Johansen (20), 2-0 Johansen (42).

Dommer: Istvan Kovacs, Romania.

Gult kort: Kostas Laifis (41), Giorgos Efrem (85), Kypros, Omar Elabdellaoui (44), Norge.

Norge (4-4-2): Rune Almenning Jarstein – Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit, Kristoffer Ajer, Birger Meling – Stefan Johansen (Iver Fossum fra 72.), Markus Henriksen, Sander Berge (Ole Selnæs fra 69.), Mohamed Elyounoussi – Joshua King (Tarik Elyounoussi fra 89.), Bjørn Maars Johnsen.

Ubenyttede reserver: Ørjan H. Nyland, Sten Grytebust – Tore Reginiussen, Sigurd Rosted, Alexander Sørloth, Fredrik Midtsjø, Jonas Svensson, Martin Linnes, Martin Ødegaard.

UEFAs nasjonsliga i fotball torsdag, 1. kampdag:

A-divisjonen, gruppe 1:

Tyskland – Frankrike 0-0 (i München).

B-divisjonen, gruppe 1:

Senere kampstart: Tsjekkia – Ukraina 21.00 (i Uherske Hradiste).

Gruppe 4:

Wales – Irland 4-1 (i Cardiff).

C-divisjonen, gruppe 3:

Norge – Kypros 2-0 (på Ullevaal), Slovenia – Bulgaria 1-2 (i Ljubljana).

D-divisjonen, gruppe 1:

Kasakhstan – Georgia 0-2 (i Astana), Latvia – Andorra 0-0 (i Riga).

Gruppe 4:

Armenia – Liechtenstein 2-1 (i Jerevan), Gibraltar – Makedonia 0-2 (i Gibraltar).

Mer fra Dagsavisen