Sport

Laget som 
aldri innfrir

HÅNDBALL: Dette er landslaget som har vært på randen av det store gjennombruddet i årevis. Så har det snublet. Ny sjanse nå.

Da den suksessrike svenske treneren Robert Hedin overtok ansvaret for landslaget høsten 2008, ble både forventningene skrudd i været og målsettingen lagt for hvordan laget skulle utfordre håndballens stormakter. Men i hvert mesterskap siden da, EM som VM, har Norges menn snublet og vel så det da det gjaldt som mest:

2009: VM-sluttspillet i Kroatia ble den første av mange nedturer med Robert Hedin ved spakene. Resultat: En sørgelig 9. plass.

2010: EM i Østerrike ble aldri noen revansje etter VM-fiaskoen året før. Resultat: En like trist 7. plass.

2011: Resultatene i VM i Sverige viste at Norge ikke var kommet et skritt lenger når det gjelder å nærme seg de beste. Resultat: 9. plass.

2012: EM i Serbia ble en gedigen nedtur med 13. plass. Mens de norske spillerne tuslet ut av turneringen, sto danskene tilbake som jublende vinnere.

2013: Til VM-sluttspillet i Spania var ikke laget engang kvalifisert.

6. plass er for øvrig den beste plasseringen Norges håndballherrer har gjennom tidene enten det gjelder EM eller VM. I EM-historien skjedde det i 2008 med Gunnar Pettersen som landslagstrener, i VM-sammenheng må vi helt tilbake til 1958 for å finne samme plassering.

Fikk en liten opptur

I morgen kastes Robert Hedins menn nok en gang ut i kampen om EM-medaljer.

Island, Spania og Ungarn er motstandere i det knallharde gruppespillet som starter i Aalborg i morgen med islendingene som første motstander:

- Dette blir tre meget tøffe kamper, sier Robert Hedin.

- Skal vi ta oss videre i mesterskapet må vi ikke bare være dyktige, men vi må også ha marginene på vår side hele veien, sier han.

I turneringen Golden League i Frankrike for en uke siden så Robert Hedin positive trekk i kampen mot en av håndballens stormakter, Frankrike. Norge hadde lenge franskmennene i kne, men rotet bort seieren mot slutten (28-29).

- Det var en veldig bra gjennomføring av kampen. Gutta sto på hele veien, og viste en innstilling og vilje vi må ha i morgen om vi skal få en bra EM-start, sier Hedin.

Norge startet for øvrig turneringen i Frankrike med å tape 22-34 mot Danmark og 27-34 mot Qatar.

Statistikken mot oss

Norge innleder EM-sluttspillet i morgen mot Island. Det har aldri vært noen drømmemotstander for Norge:

Vi har møtt Island i 83 landskamper, og vunnet bare 30 av kampene. Nå ryktes det at islendingene kommer til EM med et nytt og urutinert mannskap.

Men det tror landslagstrener Robert Hedin ikke noe på:

- Nei, det kan jeg ikke tenke meg, smiler han.

- Håndball er jo en stor nasjonalsport på Island. I alle mesterskap må man regne med at islendingene kan være med og kjempe om medaljene. Det har vi sett gang på gang, sier han.

- Så kampen mot Island i morgen blir nok like tøff og vanskelig som tidligere oppgjør, legger han til.

Jakter sin første tittel

Gruppemotstander Spania er mesterskapets store favoritt. Den regjerende verdensmesteren jakter nå sitt første EM-gull. Det kan de norske spillerne få merke tirsdag:

- Det blir en veldig, veldig vanskelig kamp, sier Hedin.

tor-erik.roeberg-larsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen