Lars Lagerbäck er opptatt av hva spillere gjør når de ikke har ballen.

Lagerbäcks suksess-nøkkel

Når Islands suksesstrener Lars Lagerbäck snakker om fotball, er det som vi nordmenn har hørt det før: Fra Drillos munn, den gang det var Norges landslag som overpresterte. I kveld kan Island ta et nytt, historisk steg.

Av Sjur Natvig

BORDEAUX: – Hver spiller har ballen bare 30-45 sekunder i løpet av 90 minutter. Publikum ser på ballen, men jeg vil se hva spillerne gjør når de ikke har den, sier Lagerbäck i et intervju med SAS-magasinet Scandinavian Traveler.

Det var akkurat slik Drillo i sin tid forklarte det ofte misforståtte og derfor utskjelte begrepet «best uten ball», som var et viktig element i Norges suksess, slik det nå er i Islands.

– Selvsagt er det spillerne gjør med ballen viktig, men det er ikke alt. Og et lag med 11 Zlatan Ibrahimovic ville ikke være et vinnerlag, selv om han har utrolige ferdigheter, sier Lagerbäck.

67-åringen fra Medelpad i Norrland ledet Sverige til og i fem strake sluttspill fra 2000 til 2008, de første sammen med Tommy Söderberg. Så trente han Kamerun i VM-sluttspillet i 2010, før han i 2012 tok fatt på sin største bragd. Han gjorde Island til et landslag å regne med.

Samhandling

– Det er utrolig viktig at hver eneste spiller følger planen. Jo bedre organisert et lag er, desto større er sjansen til å vinne. Det er derfor fotball er den eneste lagidrett der et lag fra nivå tre kan slå et topplag, sier Lagerbäck og høres ut som Drillo igjen.

– Jo mer spillerne jobber sammen og vet hva de skal gjøre i ulike situasjoner, desto mer kan de automatisere handlinger på banen. Mange undervurderer hvor viktig det er.

Lagerbäck er, slik Drillo var, ingen aktiv coach på sidelinjen under kamp. Han er den rake motsats til italienske Antonio Conte.

– Journalister later til å tro at en god trener må være opphisset på sidelinjen, skrike og rope. Sannheten er at man ikke kan kommunisere med spillerne under kampen. Geniale trekk? Man kan gjøre tre bytter og snakke til spillerne i pausen. Nei, 90 prosent av trenerens jobb er gjort når kampen starter, sier han til Scandinavian Traveler, igjen som et ekko av Drillo.

– Og det er ingen myte, jeg vet at det er sant.

Lojalitet

Som for Drillo er nøkkelen for Lagerbäck å få samtlige spillere til å være 100 prosent lojale mot prosjektet. Det har han fått til på Island, med forbløffende resultater.

– Jeg tror ikke et lag fra Island, eller for den saks skyld fra Sverige, kan få ønskede resultater om det ikke jobber som et lag. Vi har noen gode spillere, men viktigere er det at vi har funnet et system som virker, sier Lagerbäck.

– Vi går gjennom ulike situasjoner på trening om og om igjen, og så supplerer vi med videoanalyse. Treningene våre er ikke særlig morsomme, men så lenge vi vinner slutter spillerne opp om det.

Helt som Egil Olsen er Lagerbäck ikke. Mens Drillo endret lagoppstilling til hver eneste kamp, har svensken stilt de samme 11 i hver eneste EM-kamp. Søndag gjør han det trolig for femte gang på rad mot Frankrike. Så tar han plass på benken, klar til å gjøre de siste 10 prosent av jobben for å skrive et nytt kapittel i Islands EM-saga. (©NTB)