Sport

Lagerbäck vil fortsatt vente med Ødegaard

Martin Ødegaard blir prioritert i U21-landslagets EM-kvalifiseringskamper fremfor A-landslagets kamper mot San Marino og Nord-Irland.

Av Sjur Natvig

ULLEVAAL: Det var knyttet spenning til om Nederland-proffen ville få plass i Lars Lagerbäcks ferske tropp, men igjen må Ødegaard avfinne seg med å spille for U21-landslaget.

Det ble klart da svensken presenterte sin tropp tirsdag.

– Han er med sine egenskaper veldig nær et A-landslag. Hadde det ikke vært for at det kommer to veldig gode kamper for U21-landslaget, er det mulig han hadde vært i A-landslagstroppen, sier landslagssjef Lagerbäck til NTB.

Mye Ødegaard

Svensken, som gang på gang poengterer viktigheten av et sterkt kollektiv, måtte som vanlig forsvare hvorfor han valgte å utelate unggutten. Lagerbäck mener at vi i Norge er litt for opptatt av enkeltspillere.

– Ja, på én måte synes jeg kanskje det i mediedebatten, og framfor alt når jeg får spørsmål om det hele tiden. Jeg har ikke så mange andre svar. Prioritet én når man er underdog er å se på laget.

– Har du noen gang snakket mer om en spiller som aldri har spilt en A-landskamp under din ledelse, enn hva du har gjort om Ødegaard?

– Det har forekommet tidligere at det har vært kampanje fra mediene omkring enkelte spillere, men her har det kanskje vært litt ekstra, ja, erkjenner Lagerbäck.

God form

Uansett blir Ødegaard prioritert for U21-landslaget som møter Irland og Tyskland i EM-kvalifiseringen.

Heerenveen-spilleren har vist solid form for klubblaget den siste tiden.

Norge møter San Marino på bortebane i VM-kvalifiseringen neste torsdag. Tre dager senere er Nord-Irland motstander hjemme på Ullevaal stadion.

X-faktorene

Lars Lagerbäck ga ikke fornyet tillit til Bjørn Maars Johnsen, men uttaket av Pål André Helland gir laget det lille ekstra.

Johnsen, som spiller i nederlandsk fotball, blir erstattet av en Alexander Søderlund som har slitt med både skader og spilletid i franske St. Etienne.

Søderlund utgjør spissdelen av troppen sammen med Joshua King, Tarik Elyounoussi og Alexander Sørloth.

Landslagssjef Lagerbäck sier kampen mellom Johnsen og Søderlund var jevn.

– Ja, det kan du si. Vi synes Alexander Sørloth skal få sjansen en gang til, mens Bjørn har vært med noen ganger. Nå er ikke Bjørn på noen som helst måte borte, men vi måtte velge bort noen og, i dag ble det ham, sier Lagerbäck til NTB.

Fornøyd med stammen

18 av de 23 spillerne som var i troppen da Norge ble utklasset og slått 6-0 av Tyskland, er med i uttaket til VM-kvalifiseringskampene mot San Marino og Nord-Irland. Tre av spillerne er uaktuelle på grunn av skade, så bare Anders Trondsen og Bjørn Maars Johnsen er vraket.

De erstattes av Markus Henriksen og nevnte Alexander Søderlund. Nye i troppen er også Ørjan Nyland (for André Hansen), Tore Reginiussen (for Haitam Aleesami) og Pål André Helland (for Mats Møller Dæhli).

Reginiussen var opprinnelig uttatt i den forrige troppen, men måtte da melde skadeforfall.

Første gang

Både Helland og Henriksen kan få sine første minutter på landslaget under Lagerbäck.

Landslagssjefen omtalte på pressekonferansen droppede Bjørn Maars Johnsen som en av spillerne med «X-faktor», men den faktoren får han tilbake ved uttaket av Helland i form av hans presise dødballfot.

– Han er en veldig bra pasningsspiller og framfor alt også veldig bra på dødballsituasjoner. Der har vi slitt litt, så om han får spilletid er han aktuell for det, forteller han til NTB.

Henriksen har han kalt inn flere ganger tidligere, men i likhet med Helland har Hull-spilleren slitt med skader og ikke vært i stand til å spille ved de anledningene.

– Jeg har snakket ganske mye med Markus, og jeg ønsker å se ham og jobbe med ham, sa Lagerbäck, som understreket at han nå er kommet i en fase hvor han ønsker å dyrke en stamme i laget og troppen.

Laget som vinner

– Spillerne har 50-60 kamper i klubbene sine, kanskje 10-11 i landslaget. De trener 250 ganger i året i klubbene, kanskje 25 ganger med landslaget. Muligheten til å utvikle spillere er svært liten i landslaget, og vi må konsentrere oss om å utvikle laget, sa han.

– Spillerne må ta på seg landslagshatten når de kommer til oss, til et miljø og en spillestil som ikke ligner den de har i klubben. Vi har liten tid, og da er kontinuitet viktig. Vi må ha en stamme med spillere, og den synes vi at vi har funnet.

Han sa at han synes folk er litt for opptatt av enkeltspillere framfor laget i norsk fotballdebatt.

– Debatten er for så vidt interessant, men det er alltid laget som vinner kamper. Nå har vi god kontroll på om lag 50 spillere, og det er tid for å bygge et lag. Vi har en stamme, men så blir det alltid noen plasser i en tropp der vi kan bytte litt. (NTB)

FAKTA:

Landslagssjef Lars Lagerbäck har tatt ut følgende spillere til VM-kvalifiseringskamper mot San Marino og Nord-Irland:

Målvakter:

Sten Grytebust (OB), Rune A. Jarstein (Hertha Berlin), Ørjan H. Nyland (Ingolstadt).

Backer:

Omar Elabdellaoui (Olympiakos), Håvard Nordtveit (Hoffenheim), Birger Meling (Rosenborg), Tore Reginiussen (Rosenborg), Sigurd Rosted (Sarpsborg), Jørgen Skjelvik (Rosenborg), Jonas Svensson (AZ Alkmaar), Gustav Valsvik (Eintracht Braunschweig).

Midtbanespillere

: Sander Berge (Genk), Jo Inge Berget (Malmö), Mohamed Elyounoussi (Basel), Pål André Helland (Rosenborg), Markus Henriksen (Hull), Stefan Johansen (Fulham), Martin Linnes (Galatasaray), Ole Kr. Selnæs (Saint-Étienne).

Spisser

: Tarik Elyounoussi (Qarabag), Joshua King (Bournemouth), Alexander Søderlund (Saint-Étienne), Alexander Sørloth (Midtjylland).

Norge møter San Marino på bortebane torsdag 5. oktober og Nord-Irland på Ullevaal stadion søndag 8. oktober.

Landslagstrener Leif Gunnar Smerud har tatt ut følgende spillere til EM-kvalifisering fotball U21 mot Irland og Tyskland:

Målvakter

: Per Kristian Bråtveit (Haugesund), Sondre Rossbach (Odd).

Utespillere

: Erlend Dahl Reitan (Bodø/Glimt), Andreas Hanche-Olsen (Stabæk), Ulrik Yttergård Jenssen (Tromsø), Kristoffer Ajer (Celtic), Fredrik Pallesen Knudsen (Haugesund), Julian Ryerson (Viking), Iver Fossum (Hannover), Rafik Zekhnini (Fiorentina), Mathias Normann (Molde), Henrik Bjørdal (Brighton), Morten Thorsby (Heerenveen), Dennis Johnsen (Ajax), Birk Risa (Köln), Martin Samuelsen (West Ham), Martin Ødegaard (Heerenveen), Sander Svendsen (Hammarby).

Norge møter Irland i Dublin torsdag 5. oktober og Tyskland på Marienlyst i Drammen tirsdag 10. oktober.

Mer fra Dagsavisen