Lagene til Superbowl er klare

Los Angeles Rams var i ferd med å bli overkjørt av New Orleans Saints i NFL-semifinalen, men kjempet seg inn i kampen og er Superbowl-klar etter forlengning. Der møter de New England Patriots.

Av Sjur Natvig

Greg Zuerlein utlignet med et trepoengspark fra 48 yards 15 sekunder før slutt. Deretter sparket han vinnerpoengene som ga 26-23 fra 57 yards i forlengningen da Rams slo grunnseriens beste lag på bortebane i heksegryta Superdome.

Rams vant selv om løperbacken Todd Gurley, en av lagets største stjerner, fikk til lite og ble benket mye av tiden. Laget ledet bare en gang, og det var da kampen var over.

Tross en forferdelig start vant 24-årige Jared Goff quarterbackduellen med den 40-årige legenden Drew Brees. Rams er i finale for første gang siden 2002, da klubben holdt til i St. Louis. Los Angeles, USAs nest største by, har ikke hatt et lag i Superbowl siden 1984.

Dommerbrøler

Den første borteseier i en NFL-semifinale på seks år var omstridt, etter at en dommerfeil snøt Saints for sjansen til å punktere kampen i sluttfasen av ordinær tid. Mottakeren Tommylee Lewis ble ulovlig taklet av Nickell Robey-Coleman mens en Brees-pasning var på vei mot ham. Hadde dommerne fått det med seg, ville Saints kunnet bruke opp nesten all gjenværende tid på tre nye spill og deretter sparke vinnerpoengene fra kort hold.

I stedet måtte laget sparke poengene som ga 23-20-ledelse og gi Rams ballen med 1.41 minutt igjen. Det ga gjestene masse tid til å flytte ballen i posisjon til å utligne.

– Jeg har snakket med ligaens dommeransvarlige, og de bekrefter at dommerne feilet. Jeg vet ikke om jeg noensinne har sett en mer åpenbar forseelse, sa Saints-trener Sean Payton etter kampen.

Overvant støyen

Goff og hans angrep slet fryktelig med lydnivået i begynnelsen av kampen og fikk ikke til noe som helst. Rams greide bare 15 angrepsyards i 1. periode, mens Saints scoret i sine tre første angrep og ledet 13-0.

I NFL lager publikum så mye støy de kan når bortelaget skal angriper, for å vanskeliggjøre den nødvendige kommunikasjonen, og Goff greide verken å høre beskjedene fra trenerne på sidelinja eller gi informasjon videre til medspillerne.

Et trickspill regissert av Rams' 32-årige hovedtrener Sean McVay ble vendepunktet. Johnny Hekker skulle sparke bort ballen, men kastet i stedet en pasning som ga laget fire nye forsøk. Saints-fansen ble stille en kort stund, og Goff fant rytmen. Ved hjelp av håndsignaler overvant Rams støyproblemene og var best resten av kampen.

– Vi hadde noen problemer vi måtte håndtere, men vi kjempet oss gjennom det, sa Goff, som takket forsvaret for måten Saints ble temmet.

Goff endte med 297 pasningsyards mot Brees' 249. Saints hadde ballen først i forlengningen, men en Brees-pasning ble fanget av Rams-forsvarer John Johnson, og Goff satte Zuerlein i posisjon til å bli matchvinner.

Brady igjen

Tom Brady (41) og New England Patriots er klar for enda en Superbowl etter 37-31-seier i en ellevill semifinale mot Patrick Mahomes og hans Kansas City Chiefs.

Rex Burkhead løp inn kampens avgjørende touchdown i forlengningen etter at lagene scoret til sammen 38 poeng i 4. periode, der de vekslet på å ha ledelsen. Damien Williams scoret tre touchdown for Chiefs i den perioden, men det holdt ikke til å stoppe Patriots, som er i Superbowl for tredje år på rad og for niende gang på 18 sesonger med Brady som quarterback og Bill Belichick som trener.

– For en kamp! Vi møtte et stort lag som bare nektet å gi seg, og vi slo dem på bortebane. Nå er jeg trøtt og må hvile, sa Brady.

Om to uker jager han sin sjette superbowlseier. Motstander er Rams, akkurat som da han i 2002 tok sin første. Den gang holdt motstanderen til i St. Louis, nå er klubben tilbake i Los Angeles. Mye er endret i NFL siden den gang, men Brady spiller fortsatt på ypperste nivå.

Mahomes-magi

Mahomes var seks år gammel første gang Brady vant Superbowl. 23-åringen er NFLs nye superstjerne og har vært sesongens store spiller. Søndag reiste han seg etter en råtten første halvdel og ga Brady kamp til siste slutt om finaleplassen.

Patriots ledet 14-0 ved pause etter at Chiefs greide bare 32 angrepsyards i de to første periodene, men i siste halvdel viste Mahomes hva han kan ved å føre laget sitt til touchdown på fire av de seks første angrepene. Han kastet tre touchdownpasninger mot Bradys ene. Dessuten unngikk han balltap, mens to Brady-pasninger endte i hendene på motspiller.

Chiefs tok ledelsen første gang på 21-17 snaut halvveis i 4. periode, men det var bare begynnelsen på dramaet. Brady førte Patriots til touchdown og ny ledelse, før Mahomes svarte og Williams løp inn poengene som ga 28-24 to minutter før slutt.

Knockout

Med pasninger til fire ulike spillere førte Brady deretter Patriots 60 yards på 84 sekunder før Burkhead løp inn et touchdown og ledelse igjen. Da gjensto 39 sekunder, men det var ikke over. Mahomes leverte et par lange pasninger som satte Harrison Butker i stand til å utligne med et trepoengspark.

I forlengningen fikk Patriots ballen først, og Brady lot aldri Mahomes komme på banen igjen. Flere ganger så Chiefs-forsvaret ut til å skulle stoppe gjestene, men med kniven på strupen kastet Brady presise pasninger til Julian Edelman eller Rob Gronkowski, og til sist kunne Burkhead løpe inn vinnerpoengene.

Begge søndagens semifinaler var oppgjør mellom en quarterbacklegende og et stjerneskudd. I New Orleans vant Jared Goff (24) over Drew Brees (40), i Kansas City triumferte Brady (41) over Mahomes (23). Finalen blir dermed nok en slik duell.

Den spilles i Atlanta 3. februar, på dagen 17 år etter at Brady tok sin første superbowlseier med 20-17 over Rams

– Spillerne viste mental tøffhet. Vi fikk en vanskelig start, men måten de håndterte støyen var utrolig, sa McVay. (NTB)