Sportssjef Åge Skinstad er ikke i tvil om at Petter Northug er en viktig lagbygger. FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX

Lagbyggeren Northug

En Petter Northug i form går ikke av veien for å latterliggjøre sine konkurrenter. Og han tråkker sine egne stier. Men på landslaget er han hundre prosent en av gutta.

Mange ser på ham som en superegoist, som gir blaffen i alle andre enn seg sjøl. Han har lagd seg sitt eget lille konsern, men i tolvte time skrev han under avtalen med Skiforbundet – noe som gjorde Petter Northug til landslagsløper også denne sesongen.

Men stemmer dette bildet av Petter Northug?

– Nei, er landslagets assistenttrener Steinar Mundals klare svar.

– Petter skaper ingen intern uro på landslaget. Tvert imot er han en flott tilvekst som tilfører resten av laget masse positivitet, sier han til Dagsavisen når vi bringer temaet på banen.

Bidragsyter

Også sportssjef Åge Skinstad er full av lovord om Petter Northugs betydning.

– Petter er en viktig bidragsyter i laget og har alltid stort fokus på lagkameratene og ikke minst på laget i forhold til stafett og andre ting, sier han til Dagsavisen.

– Dessuten har han godt humør og bidrar på en positiv måte sosialt, legger han til.

Også på hjemmebane

Men det er ikke bare på landslaget Petter Northug framstår som en viktig lagbygger. Også på hjemmebane ser man de samme tegnene.

– Vi ser også hvor godt han fungerer i søskenflokken. Der er han også en lagbygger, sier pappa John Northug til Dagsavisen.

– Petter er en motivator, og familiært er vi veldig glade i Petter. Han står opp for søsknene sine. Han er snill, men han er også veldig tydelig på hva han mener er riktig.

Petter Northug ble kommandert ned fra høyden for å kvalifisere seg til sprintdistansen i VM – den første av VM-distansene. Sammen med bror Tomas ble han sist i NM-finalen.  Men brødrene er likevel VM-uttatte.

Den tredje broren, Even, har et lite stykke igjen. Han skal gå renn i Estland mens første del av VM i Falun foregår.

Annen oppladning

Mens resten av allroundløperne har forberedt seg til verdenscupen i Östersund kommende helg og til VM i Falun som begynner neste torsdag, har Petter Northug valgt høyden på Passo del Bernina i Sveits.
Og han følger et klart skjema.

Om dette holder til seks gull i Falun, gjenstår å se. Men som trener Stig Rune Kveen sier:

– Når han står på start i Falun, skal han ha lest til eksamen.