Jan Åge Fjørtoft overlevte rapport om norsk idrett til kulturminister Linda Hofstad Helleland tidligere i høst.

Kulturministeren fikk innspill og idrettsanlegg

Idretts-Norge kom med en rekke innspill om bedringer rundt statlige midler til bygging av idrettsanlegg. Kulturministeren kan ikke innfri alle.

Av Steinar Bjerkmann

– Alle vil ha mer, slik er det på alle felt. Vi skal se hvordan vi kan bruke penger på en smart måte, slik at størst del av befolkningen for ta del av de statlige midlene som vi er så heldige å ha i Norge, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland til NTB etter innspillsdebatten med idrettstopper, særforbund, ulike organisasjoner og friluftslivsaktører i Oslo tirsdag.

Ottar Eide, generalsekretær i Norges Ishockeyforbund, var tydelig på at tildelingen av spillemidler til idrettsanlegg ikke er god nok.

– I 1952 bygde vi OL-amfi på Jordal. Ishockeylandslaget er OL-klare nå, men det skyldes ikke anleggssituasjonen, sukket Eide.

– Systemet har fungert siden 1949, men handler ikke lenger om politikk, men er blitt et fordelingssystem. Det må styres mer, etterlyste han.

Ingen lovnader

Han hadde følgende bønn til kulturministeren:

– Vi må få rimeligere energi til svømme- og ishockeyhaller. Vi vil ha industritariff på strøm, sa Eide.

Helleland vil ikke love at Eides ønske blir innfridd.

– Jeg har sagt at jeg vurderer alle innspill. Jeg er helt åpen, sa kulturministeren.

Hun er imidlertid klar på at kostnadskrevende idrettsanlegg ikke har fått nok tilskudd.

– Det er også en utfordring at de kostnadskrevende anleggene er blitt neglisjert i altfor mange år. Man har prioritert billigere anlegg. Er det rettferdig at det fortsatt skal være sånn, eller bør vi endre det. Noe må kanskje prioriteres foran andre, sa Helleland til NTB.

Etterlyser overordnet plan

Et annet spennende forslag kom fra Norges Rytterforbund. I tillegg til å ønske en ordning med «tippemiddel-ekspress» og forenklede søknadsprosesser, vil de ha anlegg nær hesten. Det ble spilt inn forslag om å bruke hestemøkkforbrenning til energi i svømmehaller, samtidig som hesten kunne ha tilhold nær fotballanlegg.

Den ideen likte kulturministeren.

– Jeg synes det er en veldig spennende idé. Vår ambisjon er å få flest mulig til å bruke anleggene mest mulig. Nye måter å tenke på og kreative innspill er det jeg er mest glad for. Jeg var veldig godt kjent med mye fra før, men det kom nye, spennende ting i dag, sa Helleland.

Flere etterlyste mer statlig styring, men der er både Norges Idrettsforbund og kulturministeren litt mer tilbakeholdne.

– Jeg tror det er viktig at man lokalt har dem som spiller inn behovene. Det er de som kjenner sine lokale forhold det. Det er veldig viktig. Samtidig må vi sørge for at det er tilstrekkelig kompetanse. Det Norge har manglet i flere år, er det å ha en overordnet plan for hvilke type anlegg vi ønsker å prioritere og satse på, sa kulturministeren.

Slo tilbake

Det ble også slått tilbake på forsøkene om å skape en konflikt mellom egenorganisert aktivitet og organisert idrett.

– Målet er mest mulig aktivitet. Jeg tror det er viktig at vi ikke konstruerer konflikt mellom egenorganisert aktivitet og organisert idrett, sa skipresident Erik Røste.

– Jeg har ikke oppfattet det (noen konflikt). Det er en kunstig konflikt som noen prøver å snakke om her. Jeg er opptatt av å nå fram til flest mulig, om du er organisert her eller der er helt irrelevant. Punkt nummer én er å få flest mulig i aktivitet, skjøt Helleland inn. (©NTB)