Sport

Krogh tar gjerne OL-stafetten også

Finn Hågen Krogh er Norges nye ankermann på stafett. Han er klar for oppgaven igjen i PyeongChang om et år.

Av Egil Sæther og Stian Grythaugen

LAHTI: Finn Hågen Krogh  var det naturlige midtpunktet etter den strålende ankeretappen han gikk da Norge slo Russland og ble verdensmestere i stafett for niende gang på rad.

Og det til og med uten Petter Northug på laget for første gang siden 2005.

Krogh er mer enn klar for gjøre akkurat det samme i OL i Pyeongchang om ett år.

– Ja, helt klart. Dette ga skikkelig mersmak. Jeg begynte etter hvert utover i sesongen å skjønne at jeg kunne få gå sisteetappen på stafetten, og den etappen er ekstra spesiell. Å fylle skoene til Petter er ikke bare, bare, men det gikk bra, og så har bare opplevelsen vært så vanvittig mye større enn jeg faktisk hadde trodd. Jeg har vært så vanvittig glad siden jeg gikk i mål, og vi har bare gått rundt og smilt og godtet oss med hverandre, sa Krogh i det lette snødrevet i Lahti sentrum etter at gullet var kommet rundt halsen.

Dagens mann

Finn Hågen Krogh var både dagens og kveldens mann. Han var hoppende glad på seierspallen både før og etter at han hadde fått gullmedaljen rundt halsen av Sverre Seeberg, visepresident i Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Erik Røste, president i Norges Skiforbund. Deretter bar det rett til NRKs studio, før det ble runden med TV 2, P4 og den skrivende pressen.

– Hele skiverdenen og ikke minst så å si det som kan krype og gå av nordmenn har hyllet deg i dag for en fantastisk ankeretappe. Hvordan er det?

– Jeg gjorde nå bare jobben min, jeg. Gutta foran meg satte meg opp i en perfekt posisjon der jeg ledet stafetten, og det kan man ikke ta for gitt selv om vi har et sterkt lag. Det er stafett, og nerver spiller inn. Det var tunge forhold i dag, og for min del var det bare å gå. Det var så enkelt som det. Det utviklet seg litt underveis, men jeg var egentlig aldri i tvil om at jeg ville kunne ta vare på forspranget.

Kald

– Er du så kald som det virket som? Du hadde selveste Sergej Ustjugov jagende bak. Det var ikke lett, dette?

– Jeg hadde absolutt ikke kontroll på situasjonen. Jeg hørte at noen sa at jeg drev skuespill da det var nede i fem sekunder, men jeg var helt ferdig fra start. Det var "krigeføre" i dag, og jeg fikk ikke en millimeter gratis. Jeg hadde absolutt ikke kontroll, ikke minst siden det var Ustjugov som var bak.

–Går du femmila på søndag?

– Jeg vet ikke ennå. Det er vel egentlig bare Martin som er klar for det laget. De tre siste plassene er det veldig åpent om vil jeg si.

Det skal også sies at Petter Northug er klar som regjerende mester.

Sundby slapp med skrekken

Martin Johnsrud Sundby var nær ved å legge ut på VM-stafetten  med helt feil staver fredag. Bare sekunder før start ble tabben rettet opp.

Fredag kveld fikk en smilende og strålende fornøyd Sundby sitt fortjente stafettgull i sentrum av Lahti. Noen timer tidligere, rett i forkant av at han skulle ut på den tredje etappen, var 32-åringen langt mer stresset.

Kort tid før Niklas Dyrhaug skled inn på langrennsstadion i Lahti for å veksle med Sundby, oppdaget nemlig Røa-løperen plutselig at han sto med feil type staver i hånda.

– Jeg holdt på å drite meg helt ut før start. Jeg tok med meg et par staver med små trinser, og det hadde jeg ikke klart meg så lenge med under de forholdene vi hadde der ute, medgir en smilende Sundby til NTB.

Slapp med skrekken

Med Dyrhaug på vei inn på stadion, ble det fart i det norske støtteapparatet for få tak i rett type utstyr.

– Jeg fikk en servicemann til å løpe og hente nye, og det var ikke mange sekundene før jeg skulle ut at det var klart, sier Sundby.

Dermed slapp han med den berømte skrekken, men 32-åringen innrømmer at inngangen til etappen kunne vært mer behagelig.

– Det var prekært. Jeg hadde nok fått dem (de nye stavene) underveis i løypa også, men det var bra de var på plass til jeg trengte dem, sier han.

På spørsmål om hva som gikk galt da han fikk med seg feil staver til startområdet, sier Sundby følgende:

– Det sto to par staver ved siden av hverandre, og jeg visste ikke at det andre paret skulle være der akkurat da. Jeg tok nå bare med meg det første og beste, sier han.

Veldig stresset

– Hvor stresset var du da feilen ble oppdaget kort tid før veksling?

– Jeg var stresset. Definitivt. Veldig, veldig stresset, innrømmer Sundby.

Stavene kom uansett på plass, og 32-åringen leverte en meget god etappe. Ut på ankeretappen fikk Finn Hågen Krogh 17 sekunders ledelse.

Fredag kveld kunne gullkvartetten Sundby, Krogh, Tønseth og Dyrhaug feire at Norges voldsomme stafettstatistikk i VM-sammenheng ble videreført. 12 av de 13 siste VM-stafettene har endt med gull.

Sundby innrømmer gjerne at presset hvilte tungt på hans og lagkameratenes skuldrer før start.

– Vi hadde mye press på oss før denne stafetten. Alle forventer at vi skal ta gull, vi forventer gull og alle er i veldig bra form. Likevel er det ikke bare-bare å hente gull. Når alle gutta da leverer så til de grader vanvittig gode løp, er det deilig å vite at alle har bidratt til dette gullet, sa han.

Søndag avsluttes VM med femmil. Der er Sundby én av de store favorittene. Kanskje får Røa-løperen omsider sitt etterlengtede individuelle mesterskapsgull. (NTB)

Mer fra Dagsavisen