Sport

Kroatia-speider bøtelagt og sendt hjem fra VM etter kontroversiell video

Kroatias landslagsspeider Ognjen Vukojevic er sendt hjem fra fotball-VM etter at han og forsvarsspiller Domagoj Vida dediserte seieren mot Russland til Ukraina.

Vukojevic og Vida havnet i søkelyset da førstnevnte publiserte en video der de uttrykte støtte til Ukraina etter kroatenes kvartfinaleseier over Russland lørdag kveld.

Vida ropte et slagord som brukes av ukrainske nasjonalister.

– Kroatias fotballforbund har besluttet å inndra Vukojevics VM-akkreditering og løse ham fra alle oppdrag som speider for Kroatias landslag, skriver det kroatiske fotballforbundet i en pressemelding.

Bot

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har strenge regler om politiske ytringer. FIFAs disiplinærkomité valgte å etterforske Vida, som til slutt slapp unna med en advarsel. Vida selv har uttrykt at videoen var en spøk.

Mandag kveld ble det kjent at FIFA har ilagt Vukojevic en bot på 15.000 sveitserfranc (omtrent 120 000 kroner) for videoen.

– Det kroatiske fotballforbundet ber herved om unnskyldning til det russiske folk for oppførselen til et medlem av det kroatiske landslaget. Ognjen Vukojevic og Domagoj Vida ber også om unnskyldning for sine uttalelser, som ikke var ment som noen form for politiske standpunkt, men som dessverre kunne bli oppfattet slik, står det videre i pressemeldingen fra det kroatiske forbundet.

VM-helt

Forholdet mellom Ukraina og Russland er anstrengt på grunn av konflikten om Krim-halvøyas nasjonale status.

Vida scoret i ekstraomgangene mot Russland i lørdagens kvartfinale. Han fikk også nettsus i den påfølgende straffesparkkonkurransen, som Kroatia vant 4-3. Vukojevic var kroatisk landslagsspiller mellom 2007 og 2014.

Både Vida og Vukojevic har en fortid som spiller i ukrainske Dinamo Kiev.

Kroatia møter England i VM-semifinalen onsdag.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen