Sport

Kritisk Bøler-leder: – Nå er banene fritt vilt for alle

Nå åpnes fotballbanene i Oslo. Det er Bøler-leder Marius Sigolsen kritisk til. – Idretten burde slippe til først for å få kontroll, sier han.

Bilde 1 av 3

Mens solen sto på og gradestoken bikket 15 grader på det varmeste, sto flere fotballbaner tomme i Oslo tirsdag. Sånn blir det fort ikke lenger.

Dagsavisens utsendte var totalt innom fem kunstgressbaner tirsdag formiddag (les om hvilke i bunn av saken!) i det strålende solskinnet i hovedstaden. Skolene er stengt og det kunne vært ypperlige forhold for å kjøre egentrening på de mange banene rundt om i byen, men ikke én eneste ung fotballspiller var å se på kunstgressbanene.

– Det har ikke vært noen her siden skiltene ble hengt opp om at det ikke var lov for et par uker siden, sa flere bygningsarbeidere på Ullernbanen. Der er det to flotte kunstgressbaner hvor det er full aktivitet til vanlig om somrene og i helgene, men denne tirsdagen var begge kunstgressbanene helt tomme.

Les også kommentar: Forvirring!

Og selv om Dagsavisens utsendte fikk øye på følgende melding fra NTB i det han dro ut for å se om noen spilte fotball…

Byrådet i Oslo har snudd i saken om stengte idrettsanlegg og åpner fotballbaner for egenorganisert trening innenfor smittevernreglenes begrensninger.

…var det ikke en eneste spiller å skimte på de fem banene vi var innom. Mulig hadde ikke beskjeden nådd frem til noen av de lovende unge spillerne i byen om at banene hadde blitt åpnet for egenorganisert trening.

Alle er ikke for

Men det er ikke alle liker at byrådet i Oslo har snudd og åpner for egenorganisert trening.

– Vi oppfordrer helsemyndighetene til å revurdere det totalforbudet mot organisert idrett som per i dag gjelder og som er en hemsko for å få den trygge aktiviteten som trengs.

Det sier generalsekretær i Oslo Idrettskrets, Magne Brekke, til NRK bare timer etter at Bymiljøetaten i Oslo kommune begynte arbeidet med å åpne anleggene igjen.

– Vi er ubekvemme med at omfanget av egen organisert bruk kommer ut av kontroll, som vi var vitne til for bare en uke siden.

Bøler-leder: Idretten bør slippe til først

I et innlegg på Facebook-siden «Stort og smått om barne- og ungdomsfotball» har daglig leder i Bøler IF Marius Sigolsen skrevet følgende:

"I dag kom meldingen fra Oslo Kommune om at anleggene forblir stengt for all organisert aktivitet, men det åpnes for uorganisert bruk. Nå blir klubbene stående på utsiden av gjerdene og se på at banen fylles opp av folk. For å kunne bruke banen må man følge rådene om smittevern, med 1 meters avstand og maks 5 sammen. Jeg gleder meg til å se hvordan kommunen håndhever disse reglene, i en tid der tiltakene ellers i samfunnet er strenge og med stor konsekvens for mennesker.

Jeg spør meg hvordan de uorganiserte kan sørge for at reglene overholdes på eget initiativ. Er ikke klubbene og deres trenere best egnet til å kunne ha gode treningsøkter med godt smittevern? Med 5 spillere, i hver sin tilmålte sektor på hver halvdel av en fotballbane, blir det god kontroll. Nå til helgen er det å forvente at alle byens baner blir full av mennesker, uten tilsyn. Dette ansvaret er ikke klubbene sitt.

De nye reglene må gjelde alle. Det vil i prinsippet bety at klubbene kan starte opp en del av aktiviteten sin og hente tilbake permitterte trenere. Mange av trenerne har kanskje inntekt under grensen for at NAV kan hjelpe de gjennom krisen. Gjenåpning av banen burde vært forbeholdt idrettsklubbene og det organiserte.

Eliteserieklubbene kan også gjenoppta treninger fra onsdag i små grupper. Skiller Covid-19 viruset mellom elite og bredde? Er ikke disse klubbene også underlagt NFF? Det beste man kan gjøre for idretten er å delvis åpne opp for noe aktivitet, under helt klare og strenge regler."

Ingen har ansvaret

Vi fikk kontakt med Sigolsen i etterkant av innlegget. Det at banene nå åpnes igjen i Oslo-området for alle andre enn idretten mener han potensielt kan utgjøre en stor risiko når det kommer til smittefare.

– Idretten bør slippe til først, med gode organiserte treninger, god avstand og strenge krav. Nå er banen fritt vilt for alle og uten noen til å passe på. Ingen har egentlig ansvaret nå for at reglene overholdes. Vi åpner nå opp for det vi ikke kan kontrollere og setter klubbene bak gjerdet. Klubbene er de med best forutsetninger for å få til aktivitet etter kravene som gjelder.

– Mener du dette kommer for tidlig, Sigolsen?

– Åpning for uorganisert aktivitet kommer for tidlig, spesielt med tanke på at myndighetene sier vi fremdeles befinner oss i en fase 2. Jeg mener at man fint kunne hatt organisert trening styrt av klubbene, der banen var delt opp i store soner og alle spillere gjorde øvelser under ledelse av kompetente trenere.

Sigolsen har for øvrig blitt pålagt av Bymiljøetaten om å ikke oppholde seg på klubbhuset. På spørsmål om hva han heller mener burde blitt gjort i den situasjonen vi er i nå, svarer han:

– Jeg mener at man burde ha holdt banene stengt for alle, i første omgang til over påske. Skolen er fremdeles stengt og jeg ser ingen forskjell på en skolegård og en fotballbane med mange barn og unge i frilek. Å åpne opp for idrettsklubber i første omgang, under strenge forutsetninger, er en mye mer naturlig oppmykning av tiltakene. Nå starter vi i feil ende, sier han.

Disse banene besøkte Dagsavisens utsendte:

Ullernbanen

Ullern har to kunstgressbaner til disposisjon siden av hverandre. Den ene bar preg av at isen akkurat har smeltet, mens den andre var i gang med å legge kunstgressknotter på det som så ut som en ny matte. Her var det hengt opp skilter om at det ikke var lov til å entre banene. Kun en enslig ball og litt smeltet is var det som var igjen på banene.

Gressbanen

Ready sin hjemmebane. Her var det ikke mulig å kjøre ned til den vanlige parkeringen. Banen var helt stengt av med både skilt og låste dører og sperreteip, som vist på bildet. Også her ble det spilt bandy i vinter. Ingen var å se på banen og kunstgressmatta var grønn.

Frogner stadion

Midt på Majorstuen ligger kunstgressbanen Frogner stadion. For en drøy måned siden ble det arrangert dame-VM i bandy her. Isen var helt borte og dørene var åpne inn til banen, men ingen var å se på matta. Grønn og fin.

Marienlyst kunstgress

Også banen like ved NRK sitt hovedkontor i byen var tom. Det var mulig å komme inn på banen, ingen sperringer var satt opp, men de eneste som var å se på kunstgressmatta var NRK sitt TV-team med Erik Soler. Også på denne var det hengt opp skilter hvor det sto at det ikke var lov å spille.

Mer fra Dagsavisen