Kraftig nedtur for Island i VM-kvaliken

(Finland - Island 1-0). Islands vei til VM-sluttspillet ble plutselig mye tyngre lørdag kveld.

Av Jørn Henriksen Skjærpe

Alexander Ring ble helten for Finland i det nordiske oppgjøret mot Island i VM-kvalifiseringen. Finland vant 1-0 i en kamp der Rúrik Gíslason fikk marsjordre.

New York City-spiller Ring ble matchvinner med sin scoring etter åtte minutters spill i Tampere. 26-åringen vispet et frispark i mål via tverrliggeren, og Island maktet ikke å komme tilbake på bortegress.

Islendingene fikk en enda tyngre oppgave da innbytter Gíslason fikk sitt andre gule kort kvarteret før slutt. Med elleve mot ti ble oppgaven mer behagelig for Finland.

Stygg takling

Resultatet gjør at Island kan tape terreng til Kroatia, lederen av gruppe I. Kroatene og islendingene står med 13 poeng hver så langt, men Kroatia kan få en luke med seier hjemme mot Kosovo senere lørdag. Finland på 5.-plass har fattige fire poeng etter sju kamper.

Island kan fortvile over null poeng og rødt kort på Gíslason, men islendingene hadde trolig rett da de ropte på rødt kort til Finlands Robin Lod etter 27 minutters spill. Finnen gikk stygt til i en duell på midten, men slapp med gult kort. Reprisen viste at han trolig burde ha fått marsjordre.

Sigurdarson-miss

Island hadde sine muligheter til å komme à jour underveis i oppgjøret, men innbytter og Molde-spiss Björn Bergmann Sigurdarson mislyktes fra god posisjon etter en times spill. Avslutningen fra kort hold ble blokkert til corner av finnene. På tampen av oppgjøret fikk Everton-stjernen Gylfi Sigurdsson godt treff fra distanse, men til vertenes lettelse suste ballen like utenfor høyre kryss. Island presset på i overtiden, men uten å berge poeng.

Finland hadde også et par gode scoringsmuligheter utenom Rings fulltreffer. Eero Markkanen fikk en gyllen mulighet alene med keeper fem minutter før full tid, men avslutningen hans ble for svak. Tidligere i omgangen reddet Island ballen på strek etter en finsk corner. Finnene kunne uansett juble for tre poeng til slutt.

Spania herjet med Italia

Real Madrid-spilleren Isco sikret langt på vei spansk seier mot Italia i VM-kvalifiseringen da han scoret to mål i 3-0-seieren på Santiago Bernabéu lørdag.

Isco sto bak det meste Spania foretok seg offensivt i gigantoppgjøret mot Italia.

Midtbaneeleganten hadde både klubb- og landslagsfansen i ryggen på Santiago Bernabéu og svarte allerede etter 13 minutter med å curle inn et frispark fra 20 meter. Det var for øvrig lagkamerat i hovedstaden, Marco Asensio, som fremprovoserte frisparket da han ble felt av Leonardo Bonucci. Italieneren felte som sistemann, men fikk gult kort av dommeren.

Iscos andre mål for kvelden kom fem minutter før pause. Andrés Iniesta slo på tvers til 25-åringen, som trakk seg innover i banen før han sendte skuddet tilbake i stolpen og inn, utakbart for Italia-veteran Gianluigi Buffon.

Isco-show

Italia hadde en dobbeltsjanse til å redusere like etter pause. Lorenzo Insigne forsøkte å overliste David de Gea, men Manchester United-keeperen parerte. Antonio Candreva kom på returen, men slurvet i avslutningsøyeblikket.

Isco prøvde å ta på seg maestro-rollen senere i andre omgang da han kjørte en tofotsfinte, før han tok en såledragning og slo tunnel på Marco Verratti, som ikke kunne gjøre annet enn å måpe. Isco sendte så ballen videre til lagkamerat Dani Carvajal, men backens skudd ble blokkert.

Luke

Álvaro Morata fikk en enklere jobb med å øke til 3-0 etter en god spansk kontring. Sergio Ramos fosset framover og slo et millimeterpresist innlegg til sin gamle lagkamerat på bakre stolpe, som bare måtte score fra tre meter.

Hattricket uteble for Isco, men Spania sikret seg en luke til Italia på toppen av gruppe G. Spania har 19 poeng og til gode å tape i den europeiske VM-kvalifiseringen, mens Italia følger tre poeng bak. (NTB)

Europeisk VM-kvalifisering fotball menn lørdag:

GRUPPE D:

Georgia – Irland 1-1 (1-1)

Mål: 0-1 Shane Duffy (4), 1-1 Valeri Kazaishvili (34).

Serbia – Moldova 3-0 (2-0)

Mål: 1-0 Mijat Gacinovic (20), 2-0 Aleksandar Kolarov (30), 3-0 Aleksandar Mitrovic (81).

Wales – Østerrike 1-0 (0-0)

Mål: 1-0 Ben Woodburn (74).