Annonse
Dette er rett og slett verdens lengste skihopp. Utført av Stefan Kraft i Vikersund lørdag.

Kraft tok verdensrekorden fra Johansson

Robert Johansson hadde verdensrekorden i hopp i 33 minutter. Da landet Stefan Kraft på 253,5 meter. En av dommerne mente det var fall.

Annonse
Sport

Av Bernt Harald Dysthe Brennevann

Østerrikes hoppstjerne Stefan Kraft svevde ned til 253,5 meter i Vikersund. Dermed slo han den ferske verdensrekorden til Robert Johansson med halvannen meter.

Krafts hopp i første omgang var svært nær å bli dømt som fall, men juryen godkjente rekordlandingen. Bare en av dommerne mente østerrikeren var nedpå.

– Det må tre dommere til for at det skal være fall. Prestasjonen er uansett så stor at hoppet ikke fortjener å bli dømt som fall, sa Norges hoppsjef Clas Brede Bråthen til NTB.

Litt over en halvtime tidligere hoppet Johansson 252 meter. Med det slo han Anders Fannemels verdensrekord fra februar 2015. 26-åringen slet med å holde igjen tårene da han skulle beskrive det utrolige svevet.

– Det gikk rolig over kulen, men så kom det bare et smell. Da måtte jeg bare henge på. Det var helt sykt. Jeg hadde allerede så mye adrenalin i kroppen i lufta, og jeg brukte vel alt jeg hadde og litt til på ikke å tryne, sa Johansson til NRK da han fortsatt var verdensrekordholder.

Griselangt

Bråthen sliter med å sette ord på hvor tøft det er å hoppe skiflyging.

– Det er så tøft det de gjør. De hopper griselangt, og det går nesten ikke an å beskrive det slik at vanlig folk skjønner det. Jeg skjønner det ikke selv.

– Er vi vitne til tidenes hopprenn?

– Sett i lys at disse gutta har konkurrert i ni dager, har hatt masse venting og vanskelige forhold, vil jeg si at prestasjonene tilsier at dette er tidenes hopprenn, sa Bråthen.

– Er det surt å miste verdensrekorden?

– Vi har hatt den så lenge og i så mange år, så jeg klarer ikke noe annet enn å glede meg over prestasjonen vi har opplevd her i dag.

Sykt

Johansson fikk perfekte forhold til å hoppe langt. Han kunne knapt tro det var sant da han var nede i bakken.

– Jeg hadde fokus på 250-streken. Det er helt sykt. Jeg har aldri vært i en situasjon som denne før, sa Søre-Ål-hopperen.

Johansson var Norges annen hopper i første omgang av lagkonkurransen i Raw Air. Like i forkant var det tegn på at det var mulig å gjøre svært lange svev. Piotr Zyla fra Polen hoppet 245,5 meter i den første gruppen.

Stolte lagkamerater

Fannemel sa dette til NTB da han ble spurt om å kommentere hoppet som tok fra ham verdensrekorden: – Det er ikke så mye å si. Et meget godt hopp.

– Det er noe av det sykeste jeg har sett. Var det en kar som skulle gjøre det, var det han. Det er helt hinsides det han gjør. Jeg unner ham dette så sykt. Han har stått på sinnssykt hardt, men ikke fått svarene han hadde håpet på i mange år, sa Johann André Forfang til NTB før Kraft slo til og rappet rekorden.

– Ingen elsker denne bakken mer enn Robert. Det var helt rått og ellevilt, sa tidligere lagkamerat Fredrik Bjerkeengen.

Rennet ble tidligere på kvelden utsatt på grunn av vindforholdene. Etter ni hopp ble resultatene blanket ut og konkurransen startet på nytt. 

Norge vant lagkonkurransen

Andreas Stjernen sikret Norge seieren i lagkonkurransen under Raw Air. Polen ble slått med 34 poeng.

Det var den femte norske lagseieren i skiflyging gjennom tidene. Norge har dermed like mange som Østerrike.

Stjernen måtte vente en stund som siste hopper. Forholdene tvang juryen til å gå ned på avsatsen, men trønderen hadde ingen problemer med å dra i land en etterlengtet lagseier. Han landet på 242 meter da alt skulle avgjøres.

Norge vant med 1572,6 poeng mot Polens 1538,6. Østerrike tok tredjeplassen med 1465,4.

– Det er vanskelig å beskrive den laginnsatsen. Det er helt sykt, sa Daniel-André Tande til NRK.

Søndag har Stjernen muligheten til å ta seg inn på Raw Air-pallen. Han er nummer fire og bare 0,3 poeng bak den polske treeren Kamil Stoch før hoppturneringens siste renn. For Stjernen skiller det 73,8 poeng opp til ledende Andreas Wellinger fra Tyskland. Tyskeren er 6,3 poeng foran den nye verdensrekordholderen Stefan Kraft.

Tidligere i finaleomgangen hoppet Tande bare 185 meter, mens Robert Johansson var et godt stykke unna å kopiere svevet som i en halvtime var verdens lengste skihopp (252 meter). I finalen landet han på 238 meter.

Johann André Forfang var på sin side i bakken på 234 meter.

 
Annonse