En gråtende Justyna Kowalczyk etter at hun gikk inn til et suverent OL-gull torsdag. FOTO: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP/NTB SCANPIX

Kowalczyk knuste alle

LANGRENN: Etter alt snakket om brudd i foten gikk Justyna Kowalczyk inn til overlegent OL-gull på 10 km klassisk.

Therese Johaug tok bronse.

Polske Kowalczyk viste enorm styrke og seiret 18,4 sekunder foran svenske Charlotte Kalla. Det var klassikerekspertens annet OL-gull i karrieren og hennes femte olympiske medalje.

– Dette er noe helt spesielt og en stor dag for meg. Jeg har vunnet mange 10-kilometere, men jeg var redd da jeg tidlig ble sliten. Heldigvis var det tøft for alle, sa Kowalczyk til TV 2.

31-åringen har slitt med brudd i foten, men medisiner holdt henne smertefri på favorittdistansen.

– I tre timer kjenner jeg ingenting, men etter det blir det smertefullt igjen, forklarte Kowalczyk.

Fornøyd Johaug

Johaug kjempet seg inn til bronse 28,3 sekunder bak vinneren, men to sekunder foran Aino-Kaisa Saarinen. Det var Johaugs første individuelle OL-medalje. Hun vant stafettgull med Norge i Vancouver for fire år siden.

– Det var et «fighteløp» fra start til mål. Jeg er glad for 3.-plassen. Nå kan jeg dra hjem til Norge med minst en individuell medalje i bagasjen. Det var godt å få revansj etter den starten jeg hadde på mesterskapet, sa Johaug.

En svært sliten Marit Bjørgen måtte gi tapt for Saarinens tid. Hun endte på femteplass.

– Jeg var med og kjempet på de første 5 kilometerne, men det ble veldig tungt. Det er ikke overraskende at Kowalczyk vant. Hun var favoritt og tok et fortjent gull. Artig med Therese, sa Bjørgen.

– Ekstremt tøft

Kowalczyk ledet ved alle passeringstider. Bjørgen var nummer to etter både 5 og 8 kilometer, men Rognes-løperen fikk det tungt mot slutten.

– Det var et ekstremt tøft løp. Jentene var veldige slitne. Vi hadde håpet å kjempe mer om gullet, men vi klarte medalje, sa landslagstrener Egil Kristiansen til TV 2.

Heidi Weng, som klaget over dårlig feste, ble nummer ni og Astrid Uhrenholdt Jacobsen nummer 19.

– Det var utrolig varmt, det verste jeg har vært med på. Jeg hater når det varmt, for da er det forferdelig å gå. Jeg hadde ikke optimale ski, men det var min egen feil. Det var vanskelig å få feste, sa Weng.

Kvinnene skal gå 4 x 5 km stafett lørdag.

 

 

Johaug har aldri vært mer sliten

– Jeg kan ikke huske å ha vært så sliten etter et renn før, sa Therese Johaug, som holdt på å gå feil inn mot mål da hun kapret OL-bronsen på 10 kilometer klassisk torsdag.

Egil Sæther

Johaug koblet inn den berømte turboen da hun fikk høre at hun lå på 5.-plass og tre sekunder bak Aino-Kaisa Saarinen med to kilometer igjen.

I mål var hun to sekunder foran.

– Jeg hadde bestemt meg for at jeg ikke skulle ha en 4.-plass til, og jeg gikk og kjente på smerten i hodet og føttene og tenkte på elghufsintervaller om sommeren. Jeg tenkte at smerte er godt, sa Johaug.

Kunne gått galt

Inne på stadion kunne det endt i et komisk rabalder.

– Det gikk nesten galt inne på stadion. Jeg så en løper foran meg. Jeg var så sliten at jeg holdt på å følge i sporene hennes, da jeg så ordet «transit» og tenkte «shit!». Så jeg måtte krysse helt over for å komme inn til mål, og da jeg krysset mållinjen trodde jeg at det hadde blitt 4.-plass.

Etter å ha reist seg opp igjen spurte hun en FIS-representant om hun var nummer fire, og først etter at vedkommende sa 3.-plass kunne hun slippe jubelen løs.

– Har du noen gang vært mer sliten?

– Jeg kan ikke huske sist jeg var så sliten. Dette var verre enn alpinbakken i Val di Fiemme.

Ikke optimalt

Johaug innrømmet at OL-varmen var tyngende, men ville ikke skylde verken på at hun hadde for mye klær eller at det var for få drikkestasjoner underveis. Johaug mente at hun hadde taklet varmen ganske greit.

Men en ting innrømmet hun etter å ha blitt slått av vinneren Justyna Kowalczyk med 28,3 sekunder og av svenske Charlotte Kalla med 9,9 sekunder.

– Såpass ærlig må jeg være å si at vi hadde kanskje ikke de mest optimale skiene i dag, men sånn er sporten. Skal man være med i toppen, skal alt lykkes. Jeg hadde nok litt bakglatte ski, ja. Men vi har hatt kjempegode ski så langt i mesterskapet, bedre enn alle de andre nasjonene. Og du tar ikke bronsemedalje i et OL på dårlige ski. Jeg hadde bra ski, sa Johaug.

Bra, men ikke perfekte. Heidi Weng (9.-plass) slet også med glatte ski, mens Marit Bjørgen (5.-plass) mente at skiene var bra.

Vant bronsen

Johaug tok sin første OL-medalje i stafettseieren i Vancouver for fire år siden. Torsdagens bronse var hennes første individuelle i et OL. Den neste og siste sjansen til et individuelt gull kommer på tremila neste lørdag.

– I dag føler jeg at jeg vant bronsemedaljen. I dag var det like godt som gull. Jeg har aldri vunnet en 10 kilometer klassisk før. Jeg har heller ikke mange 2.-plasser, så jeg er veldig fornøyd med en 3.-plass. (NTB)