Kontrollert VM-åpning av håndballgutta

(Tunisia - Norge 24-34). Sander Sagosen styrte de norske håndballgutta til en pigg VM-premiere med 34-24 over Tunisia fredag kveld. Norges medaljeambisjoner er styrket.

Bilde 1 av 3

Av Espen Hartvig

HERNING: Landslagssjef Christian Berge kjørte toppet mannskap fra start. Med var også Christian O'Sullivan. Han ble operert i kneet for en måned siden. Det var en stund uklart om han ville rekke VM.

Tunisia er regjerende afrikamester, og det betyr at det er snakk om et godt lag også i VM-sammenheng.

Det var jevnt i ti-tolv minutter. Så gikk Norge fra ganske realt til 11-6 og 12-7. Det rykket klarte ikke Tunisia å utligne.

Dermed ble det en solid norsk VM-åpning der mange spillere fikk gode opplevelser. Uttellingen på skuddene var skyhøy (78 prosent) før pause.

Magnus Jøndal holdt show av ypperste verdensklasse ute på venstrekanten og scoret på bestilling. Det ble seks mål på seks skudd i 1. omgang.

Han stoppet på ni scoringer og ble kåret til banens bestemann.

Mer samhandling

Keeper Torbjørn Bergerud fikk absolutt nok redninger til at han kan gå videre i VM uten uro.

Norge har likevel ting å jobbe med. Det ble litt for mange unødvendige feil i perioder. O'Sullivan og Gøran Johannessen var forståelig nok litt rustne etter skadeavbrekk fra kamper i flere uker.

I forsvar satt ikke samhandlingen alltid som den skulle. Det var unødvendig av Norge å slippe Tunisia helt opp på 20-23 og 21-24.

Så tok Sagosen og Bjarte Myrhol grep. Etter noen få minutter sto det 29-22. Til sist ble seiersmarginen tosifret.

Den norske troppen har i oppkjøringen vært offensiv og snakket om VM-gull. Åpningskampen ga flere gode svar, men Norge må være helt på topp torsdag neste uke. Da går gruppefinalen mot Danmark.

Da vil det være nesten 15.000 tilskuere i Boxen-arenaen. Fredag kom det vel 8000 til hallen i Herning.

Myrhol avkledd

Veteranen Bjarte Myrhol fikk VM-starten han håpet på. Tunisia rev ham i bakken flere ganger og ødela nesten trøya hans i Norges seier.

Myrhol var involvert i en god del. To ganger jobbet han blant annet fram utvisninger i 1.-omgangen.
Den avgjorde kampen og ga norsk 18-13-ledelse. Dermed kom Norge seg godt unna det som kunne blitt et feilskjær.
For Myrhol tok scoringene virkelig fart etter pause. Han var sentral da Norge rykket fra 24-21 til 30-23 og stoppet på seks mål.
Håndballjentene tapte en tilsvarende kamp mot Tyskland i EM i desember. Det ødela veien til en semifinale.

Lørdag er Saudi-Arabia motstander i en kamp der de norske gutta blir kjempefavoritter.

Norges videre program i gruppespillet: Østerrike (mandag), Chile (tirsdag) og Danmark (torsdag). (NTB)

Håndball-VM menn gruppe C i Herning fredag:

Tunisia – Norge 24-34 (13-18)

Boxen: Ca. 8000 tilskuere

Norge: Torbjørn Bergerud, Espen Christensen – Sander Sagosen 6, Bjarte Myrhol 6, Petter Øverby, Magnus Jøndal 9, Kristian Bjørnsen 3, Magnus Gullerud 1, Gøran Johannessen 3, Christian O'Sullivan 2, Eivind Tangen 3, Harald Reinkind 1, Kevin Gulliksen, Alexander Blonz, Magnus Abelvik Rød, Espen Lie Hansen.

Toppscorer Tunisia: Jihed Jaballah 5.

Dommere: Boris Milosevic og Matija Gubica, Kroatia.

Utvisninger: Tunisia 5 x 2 min., Norge 5 x 2 min.

Norge møter Saudi-Arabia lørdag.

VM-sluttspill håndball menn i Danmark og Tyskland fredag, gruppespillet 1. runde:

Gruppe C (i Herning):

Saudi-Arabia – Østerrike 22-29 (9-15), Tunisia – Norge 24-34 (13-18).

Spilt fredag: Chile – Danmark 16-39.

Gruppe A (i Berlin):

Serbia – Russland 30-30 (16-16), Brasil – Frankrike 22-24 (13-16).

Spilt torsdag: Korea – Tyskland 19-30.

Gruppe B (i München):

Japan – Makedonia 29-38 (13-18), Island – Kroatia 27-31 (14-16), Bahrain – Spania 23-33 (11-16).

Gruppe D (i København):

Angola – Qatar 24-23 (12-8), Argentina – Ungarn 25-25 (10-13), Egypt – Sverige 24-27 (11-13).