Knepen seier til Solbakkens menn

(FC København - Ajax 2-1). - Skandale at vi slapp inn det målet, sa Ståle Solbakken etter FCKs europaligaseier torsdag. Returkampen i neste uke blir tøff.

Av Sjur Natvig

Rasmus Falks scoring etter 28 sekunder ga FC København overtaket da Ajax ble slått 2-1 i første åttedelsfinale i europaligaen torsdag.

Ståle Solbakkens menn kunne vanskelig fått en bedre start i Parken, og den første halvtimen måtte storklubben fra Nederland forsvare seg med ryggen mot veggen. Men Kasper Dolbergs utligning ga Ajax et bortemål som kan bli gull verd i returkampen.

Det var FC Københavns første baklengsmål på hjemmebane i mesterliga og europaliga denne sesongen, og det kom ett minutt før Robin Olsen ville ha fredet målet i 1000 sammenhengende minutter på hjemmebane i ulike turneringer.

– Det var en skandale at vi slapp inn det målet, sa FCK-manager Ståle Solbakken etter kampen.

– Vi gjorde en miserabel feil, på noe vi har sett Ajax gjøre hundre ganger. Jeg har vist spillerne det gang på gang. Det er lov å slippe inn mål, men ikke på posisjonsfeil.

Andreas Cornelius ga FCK seieren da han et kvarter ut i annen omgang knuste Matthijs de Ligt i lufta og nikket Peter Ankersens presise innlegg i mål bak Ajax-keeper André Onana.

I dramatiske sluttminutter nikket Dolberg inn det Ajax mente var 2-2, men målet ble annullert for dytting. Ajax-kaptein Davy Klaassen kjeftet på seg et gult kort som koster ham returkampen.

Svar skyldig

Halve Ajax' bakre firer var ute med karantene, og Solbakkens menn satte erstatterne på prøve helt fra start. Gjesteforsvaret ble svar skyldig i kampens første angrep, da William Kvist spilte ballen i bakrom og Falk fikk masse rom å løpe i. Hans harde diagonalskudd forsvant i mål.

FC København koblet grepet om kampen og presset hardt på for flere mål. Det var krise for Ajax flere ganger, men vertenes avslutninger var ikke gode nok.

I det 32. minutt slo Ajax tilbake og tente håp om at klubben for første gang på 14 år skal få spille kvartfinale i en av europacupturneringene.

Lagkaptein Klaassen forserte på høyresiden og slo inn i midten. Der sto Peter Ankersen passiv bak Dolberg og så det danske stortalentet beine ballen i mål.

– Hvis en av midtstopperne hadde stått med Dolberg, ville det ikke blitt mål. I stedet var det Ankersen. Det var fordi Uros Matic plasserte seg dumt lenger framme på banen, så Mathias "Zanka" Jørgensen måtte forlate sin plass, sa Solbakken.

Robin Olsen hadde holdt nullen på hjemmebane i 999 minutter, men opplevde ikke å få tallet opp i fire sifre.

Drama

Falk fikk ballen i mål igjen i sluttminuttene av første omgang, men det var vinket for en korrekt offside i forspillet.

Etter pause var det Ajax som innledet best, men Cornelius-scoringen satte fart i både publikum og hjemmelaget, som halte i land en fortjent seier og hadde sjanser til å ta med seg et større forsprang til Amsterdam.

En Ajax-spurt kunne imidlertid har gitt uttelling. Olsen leverte en god redning på Klaassens skudd i det 85. minutt, og noen minutter senere brukte Dolberg muskler i en duell og stanget Klaassens hodepasning i mål. Dommeren annullerte heller strengt.

For øvrig mister også FCK-kaptein Mathias "Zanka" Jørgensen returkampen på grunn av gule kort.

– Vi trenger ikke å score i Amsterdam for å gå videre. Vi har holdt nullen før og kan gjøre det igjen, sa Ståle Solbakken. (NTB)

Europaligaen fotball menn torsdag, åttedelsfinaler 1. kamp:

A

POEL Nikosia (Kypros) – Anderlecht (Belgia) 0-1 (0-1)

Mål: 0-1 Nicolae Stanciu (29).

Celta (Spania) – Krasnodar (Russland) 2-1 (0-0)

Mål: 1-0 Daniel Wass (50), 1-1 Viktor Claesson (56), 2-1 Claudio Beauvue (90).

Gent (Belgia) – Genk (Belgia) 2-5 (1-4)

Mål: 0-1 Ruslan Malinovskij (21), 1-1 Samuel Kalu (27), 1-2 Omar Colley (33), 1-3 Mbwana Samata (41), 1-4 Jere Uronen (45), 2-4 Kalifa Coulibaly (61), 2-5 Samata (72).

Rødt kort: Anderson Esiti (84, to gule), Gent.

Sander Berge spilte hele kampen for Genk.

FC København (Danmark) – Ajax (Nederland) 2-1 (1-1)

Mål: 1-0 Rasmus Falk (1), 1-1 Kasper Dolberg (32), 2-1 Andreas Cornelius (60).

31.189 tilskuere.

Tom Høgli var ubenyttet reserve for FC København.

Lyon (Frankrike) – Roma (Italia) 4-2 (1-2)

Mål: 1-0 Mouctar Diakhaby (8), 1-1 Mohamed Salah (20), 1-2 Federico Fazio (33), 2-2 Corentin Tolisso (47), 3-2 Nabil Fekir (74), 4-2 Alexandre Lacazette (90).

Olympiakos (Hellas) – Besiktas (Tyrkia) 1-1 (1-0)

Mål: 1-0 Esteban Cambiasso (36), 1-1 Vincent Aboubakar (53).

Tarik Elyounoussi spilte hele kampen for Olympiakos.

Rostov (Russland) – Manchester United (England) 1-1 (0-1)

Mål: 0-1 Henrikh Mkhitaryan (35), 1-1 Aleksandr Bukharov (53).