Klæbo rykket da Bolsjunov knakk staven

Aleksandr Bolsjunov knakk staven og åpnet vei for Johannes Høsflot Klæbo, som vant lørdagens 15 kilometer etter en rå spurt. Søndag avgjøres verdenscupen.

QUEBEC: Lørdagens renn i canadiske Québec var fra start til slutt en kamp mellom de to gigantene. Klæbo ledet verdenscupen med 24 poeng på russeren før start. I et ellevilt renn der Klæbo falt og Bolsjunov brakk staven, var det til slutt duket for nordmannen. 

Klæbo gjorde som han ville på oppløpet og vant foran canadiske Alex Harvey og Didrik Tønseth. Dermed tok han et langt skritt mot sammenlagtseieren i verdenscupen.

Bolsjunov klarte aldri å redde seg inn igjen etter stavbrekket. Han var i mål som nummer sju og ble slått med 17,4 sekunder. Dermed har Klæbo 52 sekunder på russeren sammenlagt i minitouren. Søndag avgjøres touren og verdenscupen med 15 kilometer jaktstart.

Hadde fantastiske bein

42 poeng skiller de to rivalene i verdenscupen sammenlagt, så søndagens renn blir en thriller.

– Det var artig løp. Mye fart og mye som skjedde. Det var et føre som jeg synes var utrolig artig. Det var noen tette dueller der, men heldigvis gikk det veien. Jeg hadde fantastiske bein, sa en fornøyd Klæbo til NRK etter seieren.

Bolsjunov forsvant rett ut fra målområdet.

– Jeg regner med han ikke var helt fornøyd, han hadde vel sett for seg et litt annet resultat, og det er jo forståelig. Vi får bare lade batteriene og så er det ett renn igjen, så kan vi senke skuldrene, fortsatte Klæbo.

Han har en god mulighet til å vinne minitouren, som gir 200 poeng i verdenscupsammendraget. Han ligger med andre ord også knallgodt an til å vinne verdenscupen sammenlagt for annet år på rad.

– Jeg har i hvert fall en fair mulighet, så den må jeg ta. Så får vi se, det er toppidrett og det skal klaffe hver dag for at man skal ha sjanse. Det kommer til å bli et rotterace i morgen.

Han vedgår at det ser lysere ut enn noen gang.

– Det gjør det, sa Klæbo.

Vant innlagte spurter

Lørdag la Klæbo seg tidlig i front, og i en rask løype lå det ikke til rette for at noen kunne rykke ifra. Det passet Klæbo bra, mens det var tilsvarende dårlig for Bolsjunov. 

Russeren holdt seg rolig litt bak de aller fremste, men mot den første innlagte spurten, med 15 bonussekunder i potten, plasserte han seg helt foran. De norske gutta hjalp Klæbo, og 22-åringen sikret flest poeng. Bolsjunov passerte derimot som nummer tre og tapte fem sekunder til Klæbo i minitour-sammendraget i Canada.

De to ble liggende i front, og Klæbo lot Bolsjunov ta drajobben. Omtrent 3,5 kilometer før slutt falt Klæbo i en sving. 

– Da tenkte jeg «nå misser jeg nok de bonussekundene, men greit, jeg får bare prøve», sa Klæbo.

Tønseth hjalp Klæbo

Han reiste seg mesterlig, og 300 meter senere var han i teten og tok også seieren i den andre og siste innlagte spurten. Igjen ble Bolsjunov treer og tapte ytterligere fem sekunder.

I en bakke mot slutten brakk Bolsjunov staven, men han fikk ny nesten umiddelbart. Han tapte likevel mye tid til teten og måtte bruke krefter på å jage bakfra. Da Bolsjunov falt, fikk Tønseth beskjed om å sette opp tempoet.

– Jeg fikk ikke med meg noe, men hørte Harvey rope «go», så da gjorde jeg som han sa, forklarte Tønseth.

Bolsjunov klarte ikke å hente inn teten, og havnet til slutt 17,4 sekunder bak Klæbo, som var overlegen i spurten mot Harvey og Tønseth.

Etter rennet gråt Harvey over egen prestasjon på hjemmebane. Canadieren legger opp etter søndagens renn.

Sjur Røthe ble nummer fem, plassen foran Emil Iversen. Simen Hegstad Krüger endte på 9.-plass, Sindre Bjørnestad Skar ble nummer tolv og Hans Christer Holund tok 13.-plassen.