Sport

Klæbo lekte med konkurrentene i finalen

Johannes Høsflot Klæbos sprintoppvisning i Ruka fredag gjorde konkurrentene både skremte og stumme. De ser hvor OL-lista legges.

Bilde 1 av 3

Av Egil Sæther

RUKA: Klæbo sprengte feltet tidlig i finalen på fredagens Ruka-sprint og nærmest defilerte inn til seier, i den første av tre etapper i minitouren i Finland.

Den 21 år gamle trønderen vant som han ville.

– Den elleville forestillingen vi så mot slutten i finalen, det mangler vel sitt sidestykke i sprinthistorien. Det er første gangen at det ble meldt på radioen at vi måtte fram med sekunderingsklokka på sprint. Johannes er offensiv og gjør litt av det samme som på Beitostølen. Han tar det i lett terreng, sa landslagssjef Vidar Løfshus til NTB.

Landslagstrener Arild Monsen var ikke mindre imponert. Han var like fornøyd som pappa Haakon Klæbo og morfar Kåre Høsflot var på sidelinjen.

– Jeg kan ikke huske en slik start i et finaleheat før. Det kom overraskende. Taktikken var å ha teten og få et eget spor både i den første bakken og ikke minst i den siste bakken. Pål (Golberg) og Calle (Halfvarsson) ble nok litt overrasket. De ble tatt litt på senga. Han fikk det litt billig og så kjørte han. Da ble det tungt for de andre, sa Monsen om Klæbos monstersprint.

Overrasket

Selv hevdet hovedpersonen at han ikke hadde planlagt at det ble det som ble.

– Det var egentlig ikke planen. Jeg hadde en plan om å ligge langt framme og kontrollere. Så kom jeg til bunnen og hørte at jeg hadde noen meter. Da ble jeg litt overrasket, og jeg tenkte at det fikk briste eller bære. Da gikk jeg til med det jeg var kar om.

– Konkurrentene dine sto måpende og så på og trodde nesten ikke det de så.

Klæbo sier at de ikke var meningen å skremme noen som helst.

– Nei. Det var ikke planen. Det er artig at det lykkes og at det går såpass bra. Det er noe man trener for. Det var ikke planen at det ble såpass stødig seier som det ble.

Både landslagssjef Vidar Løfshus og landslagstrener Arild Monsen sier at de aldri har sett noe sånt i en sprint før?

– Nei, jeg vet ikke. Jeg har ikke fått sett løpet mitt ennå. Jeg må gå igjennom det først. Du har ikke full kontroll på det som skjer bak deg når du går, og det handler om å fokusere på det som skjer foran, og da er det bare å gå på.

Tull og tøys

Klæbo fikk høre at både landslagssjef Vidar Løfshus og Martin Johnsrud Sundby mene at Klæbo nå er den store favoritten til å vinne hele minitouren sammenlagt.

– Det er tull og tøys.

Slik der Klæbo på sine egne sammenlagtmuligheter foran lørdagens 15 kilometer klassisk og søndagens 15 kilometer jaktstart.

– Det blir brutalt. Det er klart at jeg har lyst til å være med å kjempe helt oppe der. Men det koster å gå en slik finale som i dag. Jeg håper selvsagt at jeg vil være med helt i toppen der, men jeg tror at med både Martin (Johnsrud Sundby) og Calle (Halfvarsson) så bra med, så blir det tøft være med helt oppe der.

Klæbo hadde som mål om å gå fort på sprinten og være med i toppen fra første stavtak. Det var et bevisst valg.

– Det er ikke sikkert at det har noe å si for sammenlagtsituasjonen. Nå fikk jeg en god gjennomkjøring i dag og skal være med å krige i morgen også. Det er brutale løyper og 15 kilometer med intervallstart, og jeg skal mobilisere og se hva det holder til, sa Ruka-vinneren.

Fossli i finale

Klæbo hadde også selskap av sprintlandslagskollega Sondre Turvoll Fossli i finalen. Han ble til slutt nummer seks.

Eirik Brandsdal, Martin Johnsrud Sundby og Finn Hågen Krogh røk alle ut i kvartfinalene. Emil Iversen kom seg til semifinale, men måtte der gi tapt.

Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger og Didrik Tønseth måtte se kvartfinalene fra sidelinjen etter å ha kommet til kort i prologen. (NTB)

Verdenscup langrenn fredag, sprint klassisk, 1. del av minitouren:

Menn, 1,4 km:

1) Johannes Høflot Klæbo, Norge, 2) Pål Golberg, Norge, 3) Calle Halfvarsson, Sverige, 4) Ristomatti Hakola, Finland, 5) Federico Pellegrino, Italia, 6) Sondre Turvoll Fossli, Norge, 7) Lauri Vuorinen, Finland , 8) Alexander Bolshunov, Russland, 9) Jovian Hediger, Sveits , 10) Martti Jylhä, Finland.

Øvrige norske: 12) Emil Iversen, 16) Eirik Brandsdal, 19) Martin Johnsrud Sundby, 30) Finn Hågen Krogh.

Slått ut i prologen: 48) Simen Hegstad Krüger, 61) Didrik Tønseth, 92) Hans Christer Hollund.

Stillingen i minitoren (1 av 3 renn):

1) Klæbo 2.16,5, 2) Golberg 6,0 sek. bak, 3) Hakola 9,3, 4) Pellegrino 10,6, 5) Halfvarsson 13,4, 6) Fossli 15,1, 7) Vuorinen 17,5, 8) Bolsjunov 18,4, 9) Hediger 22,0, 10) Jylhä 24,5.

Øvrige norske: 12) Iversen 27,9, 14) Brandsdal 30,7, 24) Sundby 34,9, 30) Krogh 36,4, 48) Krüger 41,0, 61) Tønseth 42,2, 92) Holund 48,3.

Mer fra Dagsavisen