Klæbo fikk sin helt nødvendige opptur

Johannes Høsflot Klæbo gjorde som i fjor og gikk inn til sin første verdenscupseier for sesongen da han vant lørdagens skøytesprint i Davos.

Av Geir Andreassen

Klæbo var også best i prologen, kvartfinalen og semifinalen i den sveitsiske høyden. Han gjentok taktikken fra fjor og slo til i den siste bakken, der han fikk de nødvendige meterne på konkurrentene.

– Planen var å ligge framme og styre underveis. Det kostet kanskje mer, men det lyktes til slutt, sa Klæbo til TV 2 om sin taktikk for dagen.

Federico Pellegrino, som vant på Lillehammer, tok annenplassen.

– Helt utrolig. Etter litt problemer i sesongstarten var det flott å være tilbake og vinne igjen. Kult og være tilbake på topp. Jeg stortrives her i Davos, sa Klæbo i et FIS-intervju.

– Det smakte godt etter at det har vært litt stang ut så langt, sa Klæbo.

Revansj

I verdenscupåpningen rotet trønderen bort seieren i Ruka i den klassiske sprinten. Der snek russeren Aleksandr Bolsjunov seg forbi på oppløpet. På Lillehammer forsvant Klæbo i semifinalen etter å ha fått ødelagt staven underveis.

– Jeg har vært revansjesugen, for jeg hater å tape skirenn. Det er alltid artig å vinne i skirenn. Jeg ser bare framover og ikke brukt mye energi på det som har skjedd tidligere, sa Klæbo.

– Nå skal vi bruke de nærmeste dagene til å finne ut hva vi skal gjøre etter jul. Jeg har lyst til å gå Tour de Ski, sa 22-åringen.

Klæbo hadde ingen heldig oppladning til rennet i Davos. Onsdag var han innblandet i en kollisjon i hjemlige trakter i Byåsen i Trondheim. Der kjørte inn i en forankjørende bil, og en 12 år gammel jente ble skadd.

Franske Baptiste Gros tok tredjeplassen lørdag. Den andre nordmannen i finalen, Eirik Brandsdal, ble nummer fem.

Brandsdal tok seg videre som lucky loser fra den første kvartfinalen. Håvard Solås Taugbøl og Sondre Turvoll Fossli havnet begge på annenplass i hvert sitt kvartfinaleheat.

Brandsdal vant sin semifinale, mens Taugbøl var et fattig 1/100 sekund unna å ta annenplassen i heatet. Tiden var heller ikke god nok til å avansere.

Freste mot Pellegrino

Fossli falt etter å ha blitt kjørt på av italienske Federico Pellegrino inn på oppløpet i den første semifinalen.

– Det er jo sprint med mange dueller, men de burde fulgt regelverket for han kjører helt over skiene mine bakfra. De tørr jo ikke diskvalifisere de beste, sa Fossli til TV 2.

Finn Hågen Krogh og Sindre Bjørnestad Skar ble begge nummer tre i sine kvartfinaler, men tidene deres var heller ikke gode nok til å avansere til semifinale.

Kasper Stadaas var innblandet i et uhell og fikk sin kvartfinale ødelagt.

Stina Nilsson vant

Maiken Caspersen Falla er langt unna storformen og ble slått ut i kvartfinalen i kvinnenes skøytesprint.  Svenske Stina Nilsson vant rennet.

Falla var bare fjerde best av de norske i prologen, men gikk greit videre som nummer 16. I kvartfinalen ble hun kun nummer fire i sitt heat, og tiden var heller ikke god nok til å ta seg videre som lucky loser.

28-åringen ble forkjølet etter verdenscupåpningen i Finland. Hun sto derfor over sprinten på Lillehammer.

– Jeg er litt forbannet etter at jeg har fått gjort en bra jobb i sommer og i høst. Jeg er merker jo litt hvordan luftveiene ikke fungerer helt ennå. Jeg er for dårlig på alt, og det går ikke i dette selskapet, sa Falla til TV 2.

Gjerdrum-løperen har vunnet sprintcupen de tre siste sesongene.

Tvillingene Lotta og Tiril Udnes Weng tok seg begge til semifinale. Lotta avanserte som lucky loser, mens søsteren med annenplass i sin kvartfinale. Ingvild Flugstad Østberg var også å finne i semifinalen som lucky loser.

Lotta måtte derimot si takk for seg i den første semifinale og tok 10.-plassen totalt. Tiril var i ferd med å avansere i feltet ut på sisterunden, men mistet skien i en sving og hindret også Østberg. De to endte sist i sitt heat og tok 11.- og 12.-plassene.

Kathrine Harsem ble slått ut i det første kvartfinaleheatet, som ble vunnet av amerikanske Sophie Caldwell foran hjemmehåpet Nadine Fähndrich. Caldwell var best i prologen tidligere på dagen.

Det var Stina Nilssons første seier for sesongen. Caldwell tok annenplassen foran svenske Maja Dahlqvist i finalen. (NTB)

Verdenscup langrenn i Davos, Sveits lørdag, sprint fri teknikk:

Menn:

1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge, 2) Federico Pellegrino, Italia, 3) Baptiste Gros, Frankrike, 4) Lucas Chanavat, Frankrike, 5) Eirik Brandsdal, Norge, 6) Gleb Retyvikh, Russland, 7) Håvard Solås Taugbøl, Norge, 8) Renaud Jay, Frankrike, 9) Calle Halfvarsson, Sverige 10) Joni Mäki, Finland).

Øvrige norske: 11) Sondre Turvoll Fossli, 14) Finn Hågen Krogh, 15) Sindre Bjørnestad Skar, 30) Kasper Stadaas.

Kvinner:

1) Stina Nilsson, Sverige, 2) Sophie Caldwell, USA, 3) Maja Dahlqvist, Sverige, 4) Natalia Neprjajeva, Russland, 5) Katja Visnar, Slovenia, 6) Krista Pärmäkoski, Finland, 7) Nadine Fähndrich, Sveits, 8) Evelina Settlin, Sverige, 9) Lotta Udnes Weng, Norge, 10) Ingvild Flugstad Østberg, Norge.

Øvrige norske: 11) Tiril Udnes Weng, 16) Maiken Caspersen Falla, 28) Kathrine Harsem

Utslått i kvalifiseringen: 31) Silje Øyre Slind, 36) Mari Eide.