Eirik Brandsdal (nr. 4) vinner fjorårets kvartfinale foran Petter Northug (t.v.) og russiske Nikita Kriukov i verdenscupen i Drammen. FOTO: TERJE BENDIKSBY/NTB SCANPIX

Klassiskløperne får fordeler i Drammen

Arrangørene av onsdagens sprint i Drammen gir i år utøverne på blanke ski enda en ekstra utfordring på skisprinten.

Av Eivind Brennhovdh Holth

Før fjorårets renn satt Det internasjonale skiforbundet (FIS) fram krav om endringer i løypa i Drammen sentrum for å gjøre den mer krevende.

Tidligere har bysprinten blitt kritisert for at det stakes og skøytes for mye i det som er definert som en klassisk sprint. Arrangørene gjorde løypa tøffere og brattere og fikk grønt lys av FIS. I årets utgave skal utøverne på klassiske ski favoriseres ytterligere.

Slakkere stigning

Stigningen ved kirken drar nå litt lengre til høyre på toppen og er litt slakkere. Dette for at utøverne ikke skal kunne gå ut i fiskebein, noe mange av dem som gikk på blanke ski gjorde i fjor.

– I år må de gå klassisk eller stake, sier skisprintsjef Arne Madsen til NTB.

– Det er 17 graders helling i bakken. Det er helt ideelt for dem som går klassisk. I tillegg er det en liten bakke til på toppen som gjør at de kanskje får ett sekund eller to ekstra.

Alle finaleløperne i fjor hadde imidlertid festesmøring.

En annen utfordring i Drammen har vært den siste svingen etter utforkjøringen før målgang hvor det ofte har blitt isete utover dagen.

– Hvis det blir et problem, kommer vi til å salte. Vi hadde gode erfaringer med det i fjor da det var 15 varmegrader, så det frykter jeg ikke, sier Madsen.

Garanterer gode forhold

Den 13. utgaven av skisprinten i Drammen går rekordtidlig på grunn av verdensmesterskapet i skiskyting som arrangeres i Holmenkollen i mars.

Da NTB snakket med Madsen tirsdag kveld kunne han nærmest garantere optimale forhold i sol og rundt null grader. Løypene ble preparert natt til onsdag.

– Det regnet litt her på tirsdag, men det har ingen betydning for oss. Det vil være betongspor og gode forhold. Jeg kan ikke skjønne annet enn at det skal bli topp.

I fjor ble det meldt om totalt drøyt 20.000 tilskuere i Drammen. Arrangørene håper på noe av det samme i år.

– Det er meldt strålende vær, så jeg tror det kan bli en kjempefin festdag for både utøvere og publikum i Drammen i år også, avslutter Madsen. (©NTB)