Klassescoringer og slurv i VIFs generalprøve

(Vålerenga - Lillestrøm 4-4). Vålerenga viste glimtvis spill som hadde kledd en fullsatt arena. Men nå vet de i hvert fall hva de evner en uke før seriestart. Og de bekreftet også sårbarheten.

INTILITY ARENA (Dagsavisen): De kan jo diskutere hele uka hvem som leverte den beste prestasjonen i generalprøven fredag kveld: Matthias Vilhjalmssons heading til 1-1 da han trakk seg seg bakover og viste et kunststykke av en heading. Eller Deyvor Vegas nedtak og beregnede avlsutning som sendte VIF opp til 3-1 og satte punktum for en VIF-halvtime der Lillestrøm var knapt over midten før pause.

Og for å fullføre de to nykommernes første scoringer på Intility Arena: Vilhjalmsson fulgte opp med å skaffe straffespark og banke den sjøl i mål, mens Vega la frisparket på hodet til Vilhjalmssons første klasseheading. Dette var deres fredagskveld. Vi må også nevne Magnus Lekven i samme åndedrag, mannen som løftet fram den åpnende pasningen til Vegas vakre scoring. Som vi kårer til kveldens beste.

Det er lett å strø om seg med superlativer etter at Vålerenga hadde vist fram et repertoar selv Oslo Nye Teater ville slite med i den beste fasen deres i 1. omgang. Og hadde Chidera Ejukes offensive forsøk også lykkes, kunne denne seieren blitt  betydelig større. Men han leverte måligivende da Vilhjalmsson headet inn sin tredje scoring etter pause,

Vi fikk rett og slett se Vålerengas offensive spill mot etablert forsvar med større trøkk og fantasi enn de hadde i fjor. Fordi nykommerme leverer. Venstreback Sam Adekugbe har vært viktig i vinter, men han er på landslagsoppdrag for Canada. Vikaren Ivan Näsberg løste oppgaven til mer enn godkjent. Han kom nesten til like mange innlegg som Adekugbe. Det sier ikke lite.

Men alt er ikke rosenrødt. Adam Larsen Kwarasey har hatt ryggtrøbbel og var tilkbake i mål. Flere vil hevde at han burde tatt to av Lillestrøms scoringer tidlig i hver omgang som en god Kristoffer Ødemarksbakken satte inn. Men VIFs forsvarsspill avdekket store hull ved begge anledninger og da Jonatan Tollås Nation bommet på en heading tilbake til eget forsvar kunne LSK ledet med to mål i denne kampen før Vålerenga kom i gang.

Det var i grunnen ellevilt nok at de fikk fire scoringer denne kvelden etter den dominansen Vålerenga viste. Men apropos repertoar og teater. Vålerengas forsvar manglet en sufflør. Og slike forsvarsfeil vil koste poeng, når det står på dagsorden. Utligningen kom to minutter før slutt da Markus Nakkim bommet på en brysting i feltet. For en uke siden var det Strømsgodset som utlignet på overtid.

Men det var kanskje en fordel for team Deilas arbeid fram mot seriestarten mot Mjøndalen at det sviktet så ofte i forsvar. For MIF-trener Vegard Hansen kan lett peke på Vålerengas svakheter. Men motstanderen må komme seg inn i VIFs forsvar for å utnytte dem. LSK-trener Jørgen Lennartsson påpekte at da VIF ga laget hans maksimalt med trøbbel var Mohammed Abu sentral i spillet. Abu gikk av ved pause.

Dette var kampen mange mente ikke burde vært spilt, inkludert undertegnede. Supporterne holdt seg borte. Det var isnende sno på tribunen, og de oppmøtte entusiastene var der av en årsak: Ren nysgjerrighet i hvordan disse lagene ser ut sportslig en uke før avspark av 2019-sesongen. Og i så måte var økta nyttig for begge lag. Her var det ingen provoserende supportergrep som forstyrret. Klanens blå vegg var skrikende tom.

Det er den ikke om en uke. Da blir det mer enn noen hyggelige tilrop fra hovedtribunen. Og fokuserer man på det positive fra denne kampen, bør Vålerenga utstede scoringsgaranti. Men de kan ikke garantere hvilken vei de kommer.

PS. Vålerenga serieåpner mot Mjøndalen lørdag om en uke, Lillestrøm møter Stabæk borte påfølgende mandag.

Treningskamp fredag:

Vålerenga - Lillestrøm 4-4 (3-1)

Intility arena: 530 tilskuere.

Mål: 0-1 Kristoffer Ødemarksbakken (4), 1-1 Matthias Vilhjalmsson (20), 2-1 Vilhjalmsson (straffe 37), 3-1 Devor Vega (41), 3-2 Ødemarksbakken (47), 4-2 Vilhjalmsson (51), 4-3 Thomas Lehne Olsen (54), 4-4 Raphael Ayagwa (88).

Dommer: Tom Harald Hagen.

VIFs lag: Adam Larsen Kwarasey - Juarez, Johannes Lædre Bjørdal (Markus Nakkim 76), Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg - Magnus Lekven, Mohammed Abu (Erik Israelsson 46) - Deyvor Vega , Chidera Ejuke, Bård Finne - Matthias Vilhjalmsson (Fitim Azemi 76).